Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalarak 13,5 milyon tona geriledi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan açıklamaya göre, ham çelik üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,9 azalışla 2,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Ham çelik üretimi ocak-mayıs döneminde ise yüzde 5,6 azalışla 13,5 milyon ton oldu.
Nihai mamul çelik tüketimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 azalarak 1,8 milyon tona geriledi. Söz konusu tüketim, ocak-mayıs döneminde ise yüzde 9 artışla 11 milyon ton olarak kaydedildi.
ÇELİK İHRACATINDA AZALIŞ
Dış ticaret açısından değerlendirildiğinde, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı mayısta miktar bazında yüzde 33,4 azalışla 1,4 milyon tona düştü. Söz konusu ihracat değer bazında da yüzde 39,9 azalarak 932 milyon dolar oldu.
Çelik ürünleri ihracatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 18,5 azalışla 8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 22,8 azalarak 5,6 milyar dolara geriledi.
İthalat ise mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 15,3 azalışla 825 bin tona, değer bazında yüzde 22,4 gerileyerek 671 milyon dolara düştü.
Türkiye'nin çelik ürünleri ithalatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 1,4 artışla 5 milyon tona yükselirken, değer bazında yüzde 8,3 azalarak 3,8 milyar dolara geriledi.
Geçen yılın ilk 5 ayında yüzde 174 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 146 oldu.
KOVİD-19 SALGINI NEDENİYLE KÜRESEL TİCARET GERİLEDİ
Sektöre ilişkin gelişmelerin de değerlendirildiği açıklamada, dünya genelinde ham çelik üretiminin mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azalışla 149 milyon tona, yılın ilk 5 ayında ise yüzde 5,2 azalışla 729 milyon tona gerilediği bildirildi.
Açıklamada, Çin'in ham çelik üretiminin ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 1,9 artarak 412 milyon tona yükselirken, Japonya'nın üretiminin yüzde 13,4 azalışla 36,6 milyon tona, Hindistan'ın üretiminin ise yüzde 24,6 azalarak 35,9 milyon tona gerilediği ifade edildi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri nedeniyle küresel ticarette gerileme yaşandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu gerileme ülkemiz çelik ithalatına aynı şekilde yansımadı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ihracatımız yüzde 18,5 gerilerken, ithalatımız miktar yönünden yüzde 1,4 artış gösterdi. Nihai mamul tüketiminde kaydedilen yüzde 9 artışa rağmen üretimin yüzde 5,6 gerilemesi, yurt içi üretim-tüketim dengesinin kurulamamasından ve yurt içi tüketimin ithalata yönelmesinin engellenememesinden kaynaklandı."
Son aylarda gerçekleştirilen vergi düzenlemelerine rağmen yüksek hacimdeki ithalatın devam ettiği belirtilen açıklamada, "Bu, başta AB olmak üzere, serbest ticaret anlaşmamız bulunan ülkelerden yapılan ithalat ile dahilde işleme rejimi kapsamındaki ithalattan kaynaklanmaktadır. 25 Mayıs tarihinde Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan bildirim ile AB'ye karşı uygulanacağı açıklanan vergilerin bir an önce yürürlüğü konulması, haziran ayından itibaren artış eğilimini sürdürmesi beklenen yurt içi çelik tüketimimizin yurt içi tedarik yolu ile karşılanması, nisan ve mayıs aylarındaki üretim kayıplarının giderilmesi ve çelik sektörümüzün cari açığa olan katkısının artırılması açısından önem taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.