Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kuyumcular her şey dahil sistemine savaş açtı - İş-Yaşam Haberleri

        12 Ekim'de CNREXPO Fuar Merkezi'nde, onlarca firma ve bireysel tasarımcının katılımıyla başlayacak İstanbul Mücevher Fuarı öncesinde Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, gazetecilerle Antalya'da bir araya gelerek turizm anlayışındaki yanlışların büyük potansiyel taşıyan mücevherat sektörüne olan etkilerini çarpıcıistatistiklerle aktardı.

        REKLAM

        Yabancı turistin Türkiye'ye bıraktığı dövizin başlıca kaynağı olarak halı, kuyum ve deri alımlarını gösteren Güner, kişi başı harcamanın ortalama 700 euro olduğunu belirtti. Mücevher sektörünün harcamalardaki payı ise kişi başına 250 euro.

        HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNE SAVAŞ

        Öte yandan Güner, otellerdeki her şey dahil sistemi nedeniyle turistin dışarı çıkmamaya başlamasının Türkiye'nin bu gelirden mahrum kalmasına neden olduğunu söyledi.

        Buna rağmen son 5 yılda 1 milyar dolardan 3.5 milyar dolar ihracata çıkan kuyum turizminin Türkiye'nin ihracatta en hızlı artış gösteren sektörlerden biri.

        Son 20 yılda onlarca sarrafın her şey dahil otel sistemine yenik düşerek, turist şehre çıkmadığı için kepenk indirdiği ve resmi rakamlara göre 1995 yılında Alanya'da 558, Kuşadası'nda 350, Side'de 142 mağaza varken bugün maksimum 30 mağaza kaldığı vurgulandı.

        ARTIK OTEL AÇILMAMALI

        Türkiye'ye daha çok turist gelmesini ve daha çok turiste mücevher satmak istediklerini belirten Güner, turizmde her şey dahil sisteminin iflas ettiğini söyledi: Güner şöyle konuştu:

         Kötü durumun birinci sebebi, her şey dahil sistemi. Her şey dahil sistemi 10 senede bütün çarşıları bitirdi. 20 sene önce 10 misli daha kaliteliydi çarşılar. Bu sistem çıktı şimdi her şey bozuldu. Turist otelden dışarı çıkmazsa ne oluyor? Dükkanlar iş yapmıyor ve kapanıyor. Eskiden kuyum, halı ve deri satılan dükkanlar kapandı ve yerlerine ucuz Çin malı incik boncuk satılan yerler açıldı. Bu kaliteyi de düşürdü. Her iki malın alıcısı da satıcısı da farklı. Biz bu dükkanların açığını kapatmak içinçalışıyoruz.Acenteler buraya turist getiriyor ve biz onlara mal satmaya çalışıyoruz. Bu, her şey dahil sisteme karşı bir savaş.
        Kötü durumun birinci sebebi, her şey dahil sistemi. Her şey dahil sistemi 10 senede bütün çarşıları bitirdi. 20 sene önce 10 misli daha kaliteliydi çarşılar. Bu sistem çıktı şimdi her şey bozuldu. Turist otelden dışarı çıkmazsa ne oluyor? Dükkanlar iş yapmıyor ve kapanıyor. Eskiden kuyum, halı ve deri satılan dükkanlar kapandı ve yerlerine ucuz Çin malı incik boncuk satılan yerler açıldı. Bu kaliteyi de düşürdü. Her iki malın alıcısı da satıcısı da farklı. Biz bu dükkanların açığını kapatmak içinçalışıyoruz.Acenteler buraya turist getiriyor ve biz onlara mal satmaya çalışıyoruz. Bu, her şey dahil sisteme karşı bir savaş. Mücevher İhracatçıları birliği Başkanı Ayhan Güner

        Araştırmalara göre Antalya'ya gelen ortalama 7.5 milyon turistten sadece 250 bini otelden çıkıyor ve turistin çarşıda harcama yapmamasından dolayı oluşan Türkiye'nin potansiyelkaybı milyarlarca euroile ölçülecek düzeyde.

        ASIL KAYIP DOMATESTE DEĞİL MÜCEVHERDE

        "İnsanlara bugün bir iki haftalık konaklamayı 200 euroya satıyoruz, dünyada böyle bir şey yok." ifadelerini kullanan Güner, artık otel açılmaması gerektiğini savundu ve Rusya ile yaşanan krizden sonra herkesin domatese odaklandığını ancak kuyumculuktaki kaybın daha büyük olduğunu iddia etti.

        Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre kuyum sektörünün Rusya krizindeki kaybı 350 milyon dolar oldu. Türkiye'nin ambargo öncesi Rusya’ya ihraç ettiği yılda 350 bin ton domatesten elde ettiği gelir ise 195 milyon dolar düzeyinde.

        8500 metrekare büyüklüğüyle Antalya’da Avrupa’nın en büyük mücevher mağazasını işleten ve pırlantalı mücevher ihracatında Türkiye birincisi olan Storks'un Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ayhan Güner, ambargo döneminde Rusya'da 1 haftada 5 mağazasını kapattığını ifade etti.

        DUBAİ'DEN ÇIKACAK YÜZMİLYONLARCA DOLAR TÜRKİYE'NİN OLABİLİR

        Kuyum turizminin hem mücevher sektörünü hem de yıl boyu turizmi canlandıracağını vurgulayarak, bunun için çok basit adımların yeterli olduğunu söyleyen sektör temsilcileri önlerinde çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

         Türkiye'de kuyum ticaretinin kolaylaşması halinde Dubai'den kaçan tüm yatırımcılar da kuyum turistleri de Türkiye'ye çekilebilir. Bugün Dubai'de havalimanında yılda 12 ton altın takı satılması bile kuyum turizminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
        Türkiye'de kuyum ticaretinin kolaylaşması halinde Dubai'den kaçan tüm yatırımcılar da kuyum turistleri de Türkiye'ye çekilebilir. Bugün Dubai'de havalimanında yılda 12 ton altın takı satılması bile kuyum turizminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

        Dubai'nin mücevher ithalatına yüzde 5 ek vergi getirdiğini ve yine yüzde 5 oranında KDV koyma kararına dikkat çekildi. Güner, Türkiye'nin doğru adımlarla bu pastadan yüz milyonlarca dolar pay alabileceğini vurguladı. Birleşik Arap Emirlikleri, 2014 yılında 15 milyar dolar, 2015 yılında da 11 milyar dolar olmuştu.

        Dünyanınbaşlıca mücevher üreticilerinden olan ve taş kesimi insan kaynağında zirvede yer alanHindistan da yıllık 43 milyar dolar ihracat yapıyor. Altın takıların bu ihracattaki payı ise 8.7 milyar dolar ve yüzde 60'ı Dubai, Hong Kong ve ABD gibi büyük destinasyonlara yapılıyor.

        YABANCI KREDİ KARTINA SATIŞ İHRACAT SAYILMALI

        ARC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Söğüt,turiste doğrudan satışın ihracat kadar değerli olduğunu söyleyerek yabancı kredi kartına yapılan satışların ihracat olarak değerlendirilmesinin yatırımlarının önünü açacağını vurguladı. Türkiye'nin ihracatta katma değerinin böylelikle yükselebileceğini belirtti.

        Storks'un Antalya'da bulunan ve Avrupa'nın en büyük mücevher mağazasında sadece turistlere satış yapılıyor ve her katta ayrı etnik ve kültürel yapılara sahip turist gruplarına hizmet ediyor. Rus ve Alman turistler farklı zevklere sahip olduğundan dolayı ayrı katlarda hizmet alıyor. Portföydeki en pahalı takı ise 400 bin dolar değerinde.

        REKLAM

        Amaçlarının Türk mücevherini dünya çapında markalaştırmak olduğunu söyleyen Ayhan Güner ise yabancı kredi kartlarına yapılan satışın ihracat olarak sayılmaması nedeniyle Eximbank teşviklerinden faydalanmakta zorlandıklarını ifade ediyor.

        Buna rağmen TİM verilerine göre mücevherat sektörünün ihracatı son 5 yılda 1 milyar dolardan 3.5 milyar dolara çıkarak Türkiye'nin en hızlı yükselen ihracat kalemi durumunda.

        Storks'un hedefibugün Türkiye'de 25 olan mağaza sayısını 50 mağazaya taşımak. Yurtdışında da Almanya, Fransa, Romanya, Polonya ve Rusya başta olmak üzere önemli ülkelerde 10 civarında mağaza açılması için görüşmeler sürüyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ