Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Sadece Türkan Şoray şarkıcı olmadı

        Mehmet ÇALIŞKAN /HABERTÜRK MAGAZİN

        Ne zaman ki her evin çatısına anten dikilmeye başlandı Türk sineması işte o zaman krize girdi. Yılda 300 film üretilirken, bu sayı 1977’den itibaren yarı yarıya düştü. Sinemacılar için çare televizyonda olmayanı üretmekti. O çare de seks filmleriydi. Bazı yapımcılar ve yönetmenler seks filmleri çekerek, sinema salonu sahipleri ise o filmleri göstererek günü kurtarırken Yeşilçam yıldızları için günü kurtarmak söz konusu değildi.

        Yaşamlarını sadece film çekerek idame ettiren Yeşilçam yıldızları için işsizlik ve para kazanamamanın yanı sıra hayranlarından uzak kalıp gözden ırak olmak gönülden de ırak olma anlamını taşıyordu. Yeşilçam yıldızlarının sinemadan uzak kalması hem maddi hem de psikolojik bir yıkım haline gelmişti. Fahrettin Aslan’ın öncülüğündeki bir akımın ilgi görüp eğlence dünyasında yerleşik ve kabul görür bir hal almasıyla birlikte, bir kapıları kapanan Yeşilçam yıldızları için yeni bir kapı açıldı. O kapının ardında spot ışıklarının altındaki yeni ekmek kapıları sahne vardı. Artık oyunculuk OUT şarkıcılık IN’di.

        Hülya Koçyiğit, sinemadaki başarısını şarkıcılıkta da gösterip 11 yıl boyunca sahnelerde yer aldı.

        Türkan Şoray, bazı filmlerinde şarkı söylese de sahneye hiç çıkmadı.

        SADECE Türkan ŞORAY ŞARKICI OLMADI

        Film afişlerinde adları ilk sırada yer alan Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Filiz Akın, Fikret Hakan, Murat Soydan, İzzet Günay, Ekrem Bora, Mine Mutlu ve Göksel Arsoy artık sahnelerde kendilerini yeni iş alanlarında kanıtlama çabası gösteren, adları ve fotoğrafları gazino afişlerinde yer alan Yeşilçam yıldızları olarak ellerine mikrofonu aldılar.

        Türkan Şoray ise evinin kapısına bavul dolusu paralarla gelen gazinocuların tekliflerini her defasında geri çevirerek sahne deneyimi yaşamadı. Aradan 40 yıl geçti, devran döndü. Bu kez müzik sektörünün durgunluğa girmesiyle şarkıcılar hayranlarıyla buluşma ve para kazanma adına yılda yaklaşık 40 milyon biletin kesildiği yükselen değer sinemaya sıçradı.

        ŞARKICI SEZAİ'NİN İLK İŞİ OYUNCULUK

        Yeşim Salkım, müzik sektörünün durgunluk dönemine gireceğini öngören ilk şarkıcılardan biri olarak kendini kameranın karşısına attı. 4 sinema filmi bulunan Salkım, artık şarkıcı değil oyuncu olarak algılanıyor. İlk albümü ‘Kime Ne’ ile müzik sektörüne 1996’da giren Özlem Tekin ise 2004’te ‘Neredesin Firuze’ ile ‘Sinemada ben de varım” dedi. 6 sinema filminde ve 6 televizyon dizisinde rol alan Tekin, son 15 yılda en çok projede yer alan kadın oyunculardan oldu. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü mezunu olan Halil Sezai, müzik sektöründeki durgunluk nedeniyle önce oyunculuğa başladı. İlk oyunculuk deneyimini 2004’te ‘Gönül Yarası’ ile yaşayan Sezai’nin ilk albümünün çıkış tarihi ise 2011. ‘İncir Reçeli’ ile yüksek gişe başarısı elde eden Halil Sezai, artık çok sayıda film teklifi alan bir oyuncu. Kariyerinde 4 albümü bulunan Murat Dalkılıç da oyunculuğun çekim alanına giren şarkıcılardan. Dalkılıç, geçtiğimiz sezon gösterime giren Gani Müjde’nin ‘Bizans Oyunları’nda ‘Muhteris’ rolüyle beğeni toplarken oyunculuğu sevdiğini belirterek önümüzdeki dönemlerde yeni sinema filmleri çekeceğini söyledi.

        Özlem Tekin en son ‘Sonsuz Bir Aşk’ta rol aldı.

        MURAT ÖNYARGILARI ‘BOZ’DU

        Müzik sektöründeki durgunluğu en fazla hisseden şarkıcıların başında gelen Murat Boz, 2011’deki üçüncü albümü ‘Aşklarım Benden Büyüktür’den sonraki 5 yıl içinde müzikle ilgili hiçbir çalışma yapmadı. Sahip olduğu geniş hayran kitlesine sinema filmleriyle ulaşmaya karar veren Boz, 2014 yılında başrolünü Büşra Pekin’le paylaştığı ‘Hadi İnşallah’ filmiyle oyunculuğa ilk adımını attı. Gerek rol gücünün tatminkâr bulunması, gerekse filmin gişede başarılı olması Murat Boz’u oyunculuğa iyiden iyiye ısındırdı. Burak Özçivit’le başrolü paylaştığı ‘Kardeşim Benim’ ile 2 milyon 62 bin kişiye ulaşarak “İlk filminin gişe başarısı tesadüftü, ondan oyuncu olmaz” diyenlerin önyargılarını bozdu.

        Murat Boz oyunculuğa ‘Hadi İnşallah’ filmiyle başladı.

        TÜRK SİNEMASININ GÖZÜ AYDIN

        Ve müzikten sinemaya sıçrayan yeni isim Emre Aydın oldu. ‘Cinni: Uyanış’ adlı gerilim filminin senaryosunu yazan ünlü müzisyen, aynı zamanda filmin yönetmen koltuğuna da oturarak sinemada kendine bir yer edinme çabası içine girdi.

        Yeşim Salkım’ın yeni filmi ‘Eğreti Gelin Ladik’ten bir sahne.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ