Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem NASA CANLI YAYIN | İlk Türk Astronot (Alper Gezeravcı) saat kaçta uzaya gidecek ve uzay yolculuğu hangi kanalda canlı olarak yayınlanacak?
        1

        Türkiye'nin uzay macerası bu gece itibarıyla başlıyor. Ax-3 misyonunun ISS'ye fırlatılmasının 17 Ocak'ta yapılması planlanmıştı. Ancak NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen yetkililer, fırlatmanın 18 Ocak'a ertelendiğini belirtmişti. Hedeflenen fırlatma 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49'da gerçekleşti. Peki, İlk Türk Astronot'un (Alper Gezeravcı) uzay yolculuğu saat kaçta, hangi kanalda? İşte, canlı yayın izleme ekranına ilişkin detaylar...

        2

        İLK TÜRK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI NEREDEN UZAYA GİDECEK?

        SpaceX Falcon 9 roketi, Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan ISS'ye fırlatıldı.

        3

        EKİPTE KİMLER OLACAK?

        Axiom Space'in ISS'ye göndereceği "Ax-3" görevi için 4 kişilik mürettebat arasında Gezeravcı'nın yanı sıra ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

        4

        UZAY YOLCUĞU NASIL İZLENECEK?

        Fırlatma töreni Ankara-Kızılay ile İstanbul-Taksim'deki planetaryumlardan da takip edilebilecek.

        "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara'daki meydanlara, 'dome çadır' adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi'nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Fırlatma töreni, bilim merkezlerinde de izlenebilecek, bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine kadar birçok programa yer verilecek. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi'den de izlenebilecek."

        5

        FIRLATMA TÖRENİ UZAY YOLCULUĞU CANLI YAYIN

        Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3), mürettebatıyla 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece saat 00.49'da gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) hareket edecek. Fırlatma töreni NASA'nın YouTube kanalı üzerinden canlı izlenebilecek.

        UZAY YOLCULUĞU CANLI YAYININI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ