Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Türk erkekleri bakıma fazla zaman mı harcıyor?

        Ayhan YILDIZ-Cansu KARACIK / AHT

        Güney Amerika’da yayınlanan moda ve magazin dergisi Wapa’nın, ‘Social Indicators Research’ araştırma şirketi ile yaptığı bir ankette, Türkiye’de yaşayan erkeklerin haftada 18.8 saatini kişisel bakımlarına ayırdıkları ortaya çıktı. Türk erkeklerinin en fazla özeni elbise seçimine verdikleri de belirtildi. Uzmanlar, Türkiye’de erkeklerin bakımları konusunda ne düşünüyor? İşte görüşler...

        Ünlülerin kuaförü Şükrü DUDU:

        ‘Bakıma önem veriyorlar ama bu rakam fazla’

        Bir erkek bakımı için bu rakam çok fazla. Eskiden erkekler bu kadar bakımlı değildi ama şu an bakımlarına çok dikkat ediyorlar. Daha önce ayda bir kez saç kesimine gelen müşteriler haftada birkaç kez gelmeye başladı. Saç bakımının yanı sıra cilt, ayak, tırnak bakımına da önem vermeye başladılar. Ama yine de bu rakamın çok fazla olduğunu düşünüyorum. Erkeklerin bakımı haftada toplam 5 saati geçmez.

        Modacı Erol ALBAYRAK:

        ‘Modayı takip eden bir kesim oluşmaya başladı’

        Bunun hakkında net bir şey söylemek için geniş kapsamlı araştırmak lazım. Ama ben kendi çevremden biliyorum. Artık bakıma daha çok vakit ayıran erkeklerin olduğunu biliyorum. Artık AVM’lere, spor salonlarına, bakım merkezlerine erkeklerin fazlaca rağbet ettiğini görebiliyoruz. Cilt bakımından spora kadar kadınların bakım yaptırdığı her şeyde erkekleri görmek mümkün. Artık modayı takip eden bir erkek kesimi oluşmaya başladı Türkiye’de. Bunda da en önemli neden Türkiye’de daha global moda etkinlikleri yapılmaya başlandı. Diğer bir neden de diziler. Dizilerde genç ve yakışıklı erkek gören insanlar o tarzı yakalamaya çabalıyor.

        Oyuncu Hakan URAL:

        ‘Bakımlıları kendi hallerine bırakmak lazım’

        Dünyada ayna karşısında en fazla vakit geçiren erkeklerin Türk erkekleri olması beni ilgilendirmiyor. Bu tarz şeylerle hiç işim olmaz. Aynada saatlerce kendini izleyenleri de kendi haline bırakmak lazım. Bakım yapmam. İlgi alanım değil.

        Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım KAPIŞMAK:

        ‘Bakımın dozu ve içeriği doğru ayarlanmalı’

        Kişisel bakım ve başkaları tarafından nasıl göründüğümüz sosyal temaslarda önemli yer tutar. Kişinin hem kendisine hem de başkalarına verdiği değeri gösterir. Kadın ve erkeklerin bakımlı olması hem kendilerine hem de birbirlerine olan değerlilik algısını artırır. Bu bakımın şekli ve içeriği doğru ayarlanmalıdır. Burada cinsiyet sınırı girer devreye. Kadının bakıma aşırı özen göstermesi normal karşılanırken, erkekte bu aşırılık tuhaf karşılanabilir. Erkek bu bakımı üstünlük, farklılık maskesi altında yaparsa daha bencil ve egoist olacağından dışına bakınca bakımlı, iletişim kurduğunda ise problemli olduğu görülür. Çünkü erkek dışı ile aşırı ilgilendiğinde iç dünyasını geliştirmeyi bırakır. Bakımın dozu ve içeriği doğru ayarlanmalı, ayarlanmazsa sol beyni aktif olan erkek kendi ile aşırı ilgilenmekten takıntılar geliştirebilir.

        Plastik Cerrahi Uzmanı Nuri BATTAL:

        ‘Erkekler artık toplumda iyi görünmek istiyor’

        Erkekler de bakımlı olmak zorunda. Son yıllarda bu bilinç arttı. Artık erkekle kadınlar eşit düzeye geldi bakım konusunda. Botoks, burun, göz kapağı düşmesi, meme büyümesi; bunlar erkeklerde çokça yapılıyor. Erkek artık toplumda iyi görünmek istiyor. Bunu bir ihtiyaç olarak görüyor. İmkânı da varsa çok düşünmüyor bu gibi durumları. Bir de artık teknoloji çok ilerledi. Bir ameliyat oluyorsunuz, 1 hafta sonra işinize başlıyorsunuz. Hatta ameliyata göre diğer gün işe başlayanları bile görebiliyorsunuz. Hem zaman hem imkân bir de maddi yeterlilik varsa düşünmeden yapıyorlar böyle şeyleri.

        Modacı Nejla GÜVENÇ:

        ‘Oyuncuları örnek alıyorlar’

        Aslında yapılan araştırmalar Türk erkeklerinin bakım konusunda ilk üçte olduklarını gösteriyor. Erkekler eskiden klasik olarak takım elbise giyerlerdi. Ama artık kadınlar gibi onlar da sosyalleştiler. Toplum içinde bir yer edinmeye başladılar. Erkekler bir evrim geçiriyorlar. Başka bir etken de TV dizileri. Oyunculardan etkileniyor ve bir rol model alıyor. Onun giyindiğini giyinebiliyor.

        Oyuncu Nilgün BELGÜN:

        ‘Çok bakımlılar’

        Aynı fikirdeyim. Türk erkekleri oldukça bakımlılar. Ancak sadece şehirde yaşayanlar öyle. Temiz olmak süs olarak algılanmamalı. Erkeğin de temizi makbuldür. Renkli giyinmek çoğu erkeğe yakışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ