Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Orucu bozan durumlar nelerdir?

        Her Ramazan tartışma konusu olan orucu bozan/bozmayan durumlar, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan makale ile aydınlatıldı. Peki orucu bozan durumlar neler? Diyanet İşleri Başkanlığına ait bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

        Oruçlu iken, yemek, içmek ve cinsi ilişki orucu bozar. Orucu bozan şeylerin bir kısmı sadece kazayı gerektirirken, diğer bir kısmı hem kaza, hem de kefareti gerektirir. Aşağıda bu konularla ilgili soruları ve cevaplarını bulacaksınız:

        1.HANGİ ŞEYLER ORUCU BOZUP SADECE KAZAYI GEREKTİRİR?

        Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulanorucun, sadece kaza edilmesi gerekir.

        Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenmeamacı ve anlamı taşımayan, yenilipiçilmesi mutat olmayan veya insan tabiatınınmeyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucubozar ve sadece kazasını gerektirir.

        Ramazanda bir mazeret olmaksızın tutulmayanoruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancakmazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamakbüyük günah olup, ayrıca bundan dolayıtövbe ve istiğfarda bulunmak gerekir.Ramazan ayı günahların affı için bir fırsattır.Diğer günlerde tutulan oruç, kıymet itibariyleRamazanda tutulan orucun yerini tutamaz.

        ORUÇ KEFARETİ NE DEMEKTİR? HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

        Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsizolarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak,Ramazan dışında peş peşe iki kamerî ayveya altmış gün oruç tutmak demektir.

        Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek,içmek, cinsel ilişkide bulunmak ya da bu anlamagelecek fiillerden birini yapmakla oruçbozulur ve bozulan orucun kaza edilmesigerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazanorucu ise, ayrıca kefaret orucu tutmakgerekir. Oruç kefaretini oruç tutma yolu ileödemeye sağlığı elvermeyen kimse, 60 fakiribir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.

        UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

        Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz.Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunutamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâhyedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari,“Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileriçıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder.

        Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yemeiçmeyedevam eden kişinin orucu bozulur.

        DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

        Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununlabirlikte, diş macununun veya suyun boğazakaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir.Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardansonra fırçalanması uygun olur.

        KUSMAKLA ORUÇ BOZULUR MU?

        Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz.Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiylemeydana gelen kusma, “ağız dolusu” olmasıhâlinde, orucu bozar.

        GÖZ DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

        Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre,göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin1/20’si olan 50 mikrolitre) olup, bununbir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta,bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu

        birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamatyolu ile emilerek vücuda alınmaktadır.

        Damlanın yok denilebilecek kadar çok az birkısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerlebirlikte değerlendirildiğinde, göz damlasıorucu bozmaz

        BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

        Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın birdamlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun birkısmı da burun çeperleri tarafından emilmekteolup, çok az bir kısmı ise mideyeulaşmaktadır. Bu da, dinî açıdan abdestteağza su vermede olduğu gibi af kapsamındadeğerlendirildiğinden orucu bozmaz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ