Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, anne adaylarına gebelikte göz sağlığı hakkında bilgi verdi

        Anne adayları, gebelik dönemlerinde bir çok göz rahatsızlığı riskiyle karşı karşıya. Bu rahatsızlıkların büyük çoğunluğunun uzman bir göz doktorunun kontrolünde tedavi edilebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Anne adayları, doktor tavsiyesi olmadan göz damlası kullanmamalı, hamilelik öncesinde, esnasında ve emzirme döneminde excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırmamalı, numaralı gözlük değişimini doğum sonrasına bırakmalı, hipertansiyona dikkat etmeli, gözde retina deliği veya yırtığı olanlar gerekli görülüyorsa sezeryanla doğum yapmalı" dedi.

        Gebelik döneminde anne adaylarının sağlıklarını etkileyen bir çok etmen vardır. Bebeğin gelişimi için anne adayının vücudunda meydana gelen fizyolojik ve hormonal değişikliklerin neden olabileceği rahatsızlıklar doktor kontrolü ile azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Gebeliğe bağlı olarak hormon seviyelerinin değişmesinin, gözleri olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, anne adaylarının gebelik esnasında ve sonrasında yaşayabileceği göz rahatsızlıklarını ve alınabilecek önlemleri anlattı.

        Özellikle göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlalarının, hamilelik ve emzirme esnasında kullanımının sakıncalı olabileceğine değinen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Hamilelik öncesi glokom nedeniyle damla kullanan anne adayları gebelik öncesi ve sonrasında göz kontrollerini yaptırarak doktor tavsiyesi doğrultusunda damlalarını kullanmalıdır. Göz damlaları hamilelikte ve emzirme döneminde sakıncalı olabilmektedir. Ayrıca, hamilelik boyunca yakına uyum (akamodasyon) bozuklukları ve görme alanı daralması gibi doğum sonrası düzelen rahatsızlıklar da yaşanabilir " dedi.

        BAZI BEYİN TÜMÖRLERİ GEBELİK ESNASINDA BÜYÜYEBİLİR

        Hamilelik sürecinde hipertansiyon görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, bu durumda hipertansiyon ve idrarda protein kaybı olduğunda gebelik zehirlenmesi rahatsızlığı oluştuğunu vurguladı. Prof. Dr. Doğan, "Gebelik sürecinde gelişen hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi nedeniyle sıklıkla görme bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, çift görme ve göz kararması gibi şikâyetlere neden olabilir. Göz dibinde göz içi ve retina kanamaları ile görme sinirinde ödem gelişebilir. Ağır seyreden olgularda ise retina altına sıvı birikmesi sonucu retina dekolmanı ve ciddi görme kayıpları oluşabilir." açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Doğan, baş ağrısı şikâyeti olan tüm gebe kadınların kan basıncı, görme alanı ve göz dibi bulguları yönünden mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, bazı beyin tümörlerinin gebelik esnasında büyüyebileceği sözlerine ekledi.

        Prof. Dr. Doğan, ayrıca yüksek miyopi ve retina dejenerasyonları olan anne adaylarında doğum esnasındaki ıkınmalar nedeni ile retina dekolmanı gelişme riskini yükselteceğini ifade etti. Bu durumdaki anne adaylarına gebelik öncesi detaylı retina muayenesi önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, "Retina deliği veya yırtığı olan kişilere argon lazer tedavisi yapılarak gelişebilecek retina dekolmanı engellenmeli, hatta bu tür durumlarda doğumun sezeryanla yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

        Gözdeki kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisinin anne adayları için sakıncalı olduğunu ve bu dönemde kesinlikle yaptırılmaması gerektiğini belirten göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Hatta excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin altı ay boyunca hamile kalmamasını öneriyoruz. Çünkü tedavi olmuş hastaya ikinci bir excimer lazer uygulaması gerekebileceğinden sağlıklı ölçümler yapılamaz. Yüksek miyopisi olanlar, retina incelmesi ve yırtık riski nedeniyle gebelik sırasında göz doktorları tarafından çok yakın takip edilmelidir. Anne adaylarının gebelik ve emzirme dönemlerinde excimer lazer tedavilerini bir süre ertelemeleri ve doktorlarına danışmaları çok önemli" dedi.

        Hamilelikte gözyaşı yetersizliği, doktor kontrolünde suni gözyaşı damlası kullanımıyla çözülebilir...

        Sözlerine hamilelikte artabilecek gözyaşı yetersizliği hastalığı ile devam eden Prof. Dr. Doğan "Hamilelikte kornea tabakasında, kalınlıkla beraber duyarlılık da azalmaktadır. Bunun neticesinde gözyaşı salınımı azalarak gözde kuruluk, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, görmede bulanıklık gibi şikâyetler olabilir. Bu durumda mutlaka göz hekimine danışarak, önereceği suni gözyaşı damlaları kullanılabilir" dedi. Kontakt lens kullanımının anne adaylarını rahatsız edebileceğini belirten Prof. Dr. Doğan, kornea hassasiyeti azaldığı için kontakt lens kullanımı sırasında kornea hasarı ve enfeksiyon risklerinin artabileceğinin altını çizdi.

        HAMİLEYKEN NUMARALI GÖZLÜK DEĞİŞİMİ YAPAMYIN

        Hamilelik sürecinde kornea kalınlığında görülen artışa bağlı olarak gözlük numaralarında değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Neyseki bu değişiklikle kalıcı değildir ve doğum sonrasında düzelir. Bu nedenle anne adaylarımıza numaralı gözlük değişimlerini doğum sonrasında yapmalarını öneriyorum" dedi.

        Prof. Dr. Doğan, yalnızca gebeliğe bağlı diyabet varsa bunun diyabetik retinopati için bir risk taşımadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Diyabetik Retinopati retina içi hasarı ve damarların retina önüne doğru çıkması olarak iki evrede değerlendirilir. Hamilelikten önce diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati mevcut değilse yaklaşık olarak %10 oranında hamilelik sırasında hafif düzeyde diyabetik retinopatinin gelişme riski bulunmaktadır. Bu hastalarda ilk muayene ilk üç ay içerisinde, tekrarlanan muayeneler ise gebeliğin altıncı ayından sonra yapılmalıdır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ