Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sıcak havalarda sağlıklı kalmanın püf noktaları

        Sıcak ve nemli hava, gün içinde nefes almayı zorlaştırmakla kalmayıp, pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu dönemde halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması ve baş ağrısından korunmak için bir dizi önlem alınması gerekiyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Öztürker, sıcak havalarda sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu.

        SICAK ÇARPMASINA DİKKAT!

        Güneş çarpması, aşırı sıcak havada vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, ısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkar. Acil olarak tedavi edilmediği takdirde, vücutta kalıcı hasarlara veya hayati kayıplara neden olabilir. Kişinin ateşi 39,4 derecenin üzerinde, derisi kuru, kırmızı ve sıcaktır. Bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır, terleme görülmez. Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya vantilatör, klima gibi cihazlarla soğutulmaya çalışılmalıdır. Kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

        FAZLA KİLO VE KRONİK BİR HASTALIĞINIZ VARSA...

        Diyabet hastaları, kalp damar ve böbrek hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananalar, hamileler 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile açık alanda çalışanlar sıcak havada çok daha dikkatli olmalıdır. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma alışmakta güçlük çekmektedir. Şişmanlık, bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

        YETERSİZ SIVI ALIMI SICAK KRAMPLARIBNA NEDEN OLABİLİYOR

        Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızla bir su ve tuz kaybı meydana gelir. Düşük tuz seviyeleri kaslarda sıcak kramplarına neden olabilir. Sıcak krampları aynı zamanda sıcak bitkinliğinin belirtilerinden birisidir. Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmlarıyla meydana gelir. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur, kişinin yaptığı aktivite durdurulmalı sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır, meyve suyu veya mineralli içecekler içirilmelidir. Kramp meydana geldikten sonra en az bir kaç saat fiziksel aktivitede bulunulmamalı, bir saat içerisinde geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

        GÜNEŞ YANIĞINDA ŞEHİR EFSANELERİNE KULAK ASMAYIN!

        Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla güneş yanıkları meydana gelebilir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, su toplaması ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için aşırı güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere doktor tavsiyesi ile alınan nemlendirici losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemeli, bölgede su toplanması olduysa patlatılmamalıdır.

        BU ÖNERİLERE DİKKAT!

        Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak deri tahrişi olabilir. İsilik başta bebekler olmak üzere her yaşta görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortamlarda bulunmaya özen gösterilmelidir.

        ÖNLEMİNİZİ ALIN...

        • 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
        • Sokağa çıkarken açık renkli, hafif, bol kıyafetler giyilmelidir.
        • Gün içinde sık sık duş alınabilir.
        • Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
        • Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşten korunulmalıdır.
        • Sokağa çıkarken cilt tipine uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir.
        • Egzersiz yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.
        • Bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir.
        • Bebekler, çocuklar, engelli bireyler ve hayvanlar kapalı, park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ