Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 3 kişiden biri dişini fırçalamıyor

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Ağız sağlığı konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerinin çok gerisinde olan Türkiye’de diş fırçası kullanımı diğer ülkelere oranla neredeyse 5’te bir oranında az. Kadınlar ağız sağlıklarına erkeklerden daha çok dikkat ediyorlar. Günde 3 defa diş fırçalanması önerilse de özellikle sabah ve akşam yatmadan önce diş fırçalamanın ihmal edilmemesi gerekiyor.

        MİNİMUM 3 DAKİKA

        Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Biren, “Geceleri ağızda kalan besin artıkları ve bakteri plakları artıyor. Bu durum uyaranlar olmadığı için tükürük salgısının azalmasından kaynaklanıyor. Gece ağızda bakteri kaldığı zaman bu sayı çok yüksek seviyelere ulaşıyor. O nedenle özellikle yatmadan önce ağzın diş fırçasıyla minimum 3 dakika fırçalanmasını, ardından gargara yapılmasını, son olarak da diş ipi kullanımını öneriyoruz” diyor.

        UTANDIRAN GERÇEK

        Her macunun içindeki etken madde farklı olduğu için bitirilen diş macunundan sonra tek bir markaya bağımlı kalınmaması veya aynı marka içinde farklı içerikte ürünler seçilmesi gerekiyor. Hastanın dişeti hassasiyeti varsa bu soruna yönelik macun kullanması, diş beyazlatma isteniyorsa diş beyazlatma ağırlıklı bir macunun tercih edilmesi öneriliyor.

        SERT FIRÇADAN UZAK DURUN

        Diş fırçalama işlemi sırasında sert fırçaların tercih edilmemesi, bunun yerine orta sertlikte fırça kullanımı tavsiye ediliyor. Yumuşak fırçalar ise özellikle hassasiyeti çok olan hastalara, dişetini zedelememesi amacıyla öneriliyor.

        YATAY FIRÇALAMAYIN

        Dişlerin yatay veya yukarıdan aşağı çok sert hareketlerle fırçalanmaması gerekiyor. Fırçalamanın üst çenede yukarıdan aşağı doğru yarım dairelerle, dişetinden başlayarak sıvazlama şeklinde yapılması öneriliyor. Çok fazla bastırarak dikey fırçalanan dişlerde ‘kama defekti’yle karşılaşılıyor. Prof. Dr. Biren, bunun dişeti sınırında hasar yaratıp dolgu ihtiyacına yol açtığını söylüyor.

        ELEKTRİKLİ FIRÇALAR

        Prof. Dr. Sibel Biren, eskiden çocuk hastalar için elektrikli fırça kullanımına karşı olduklarını söylüyor. “Bu durum eski fırçaların basınca karşı hassasiyeti olmasından ve diş etinde çekilmeler ile hasara yol açmasından kaynaklanıyor” diyen Biren, yeni nesil elektrikli diş fırçalarını, özellikle 7 yaştan itibaren çocuklara önerdiklerini belirtiyor. Biren, bu yolla diş fırçalamanın çocuklar için daha eğlenceli ve keyifli hale geldiğine dikkat çekiyor.

        En çok karşılaşılan diş sorunları

        Çürük

        Diş eti iltihabı

        20 yaş dişlerinden kaynaklanan ağrı ve iltihap

        Diş taşı

        Hijyenik olmayan köprüler

        DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN

        Dil sırtında bulunan yemek artıkları, özellikle de proteinler ve ağızda bulunan bakteri kolonisi bir araya geldiği zaman ağız kokusuna neden olan sülfür gazları açığa çıkıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için diş firçalama işlemi yapılırken dilin de çok fazla bastırılmadan mutlaka fırçalanması gerekiyor.

        BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

        Diş minesini aşındırdığı için diş fırçalarken karbonat kullanmayın.

        Poşetli ve üçgen kesimli kürdanları tercih edin.

        Fırçanızı 3 ayda bir değiştirin.

        Dişinizi, fırçanızı ıslatıp 2 mercimek boyutunda diş macunu ekleyerek fırçalayın.

        Diş taşı temizliği için 6 ayda bir diş hekimine başvurun.

        Elmayı kabuğuyla tüketin. (Bu meyvenin diş etlerine masaj yapma ve dişetlerindeki kan akımını artırarak enfeksiyona karşı koruyuculuk sağlama özelliği var.)

        Türkiye’de her 3 kişiden biri günde 1 kez bile dişini fırçalamıyor.

        Diş fırçası Türkiye’de yılda 1 kez değiştiriliyor.

        Avrupa’da kişi başına 700-800 gr macun tüketilirken, Türkiye’de oran bunun yarısı kadar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ