Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklarda baş ağrısına dikkat!

        Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Münire Evin Çakır, genellikle yetişkinlerde saptanan baş ağrısının, çocuklarda da sık görülen ve ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilecek bir şikayet olduğunu belirtti.

        Tüm baş ağrılarının tıbbı özen istediğini belirten Dr. Çakır, "Baş ağrısının kafa travması, beyin tümörü, menenjit, lösemi kökenli olup olmadığının anlaşılması hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple çocuğunuzda saptadığınız hiçbir baş ağrısını küçümsemeyin ve en kısa zamanda hekiminizle görüşün" dedi.

        "BAŞ AĞRISI YETİŞKİNLERE HAS DEĞİLDİR"

        Baş ağrısının sadece yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık olmadığını kaydeden Dr. Çakır, "Baş ağrısı çocuklarda da sık görülen bir bulgu olup 3 yaşındaki çocukların yüzde 8'inde, 5-7 yaş arası çocukların yüzde 20'sinde ve okul çağı çocuklarının ise yüzde 69'unda baş ağrıları saptanmaktadır. İletişim becerisi kazanmış yaştaki çocuklar baş ağrılarını tanımlayabilir fakat bu beceriyi geliştirememiş yaştaki çocuklar ile sağlık durumu iletişim becerisini etkileyen çocuklar baş ağrıları olduğunu belirtemez. Baş ağrıları ciddi sağlık problemlerinin ana belirtisidir ve anne babaların bu konuda çocuklarının yaşadıkları sıkıntıları iyi gözlemlemeleri ve hekime başvurmaları gerekir" diye konuştu.

        "BAŞ AĞRISI NEDEN OLUŞUR"

        Baş ağrılarının tiplerine göre ve ağrı oluşma mekanizmalarına göre sınıflandırıldığını ifade eden Dr. Çakır, çocuklarda ve yetişkinlerde baş ağrılarını oluşturan sebepleri şu şekilde açıkladı; "Birçok baş ağrısı boyun çevresindeki kasların kasılması ile oluşur. Çocuğunuzun Gerilim tipi baş ağrıları yanlış postür, sıkıntı, üzüntü, depresyon sebepli olabilir. Kafatası içindeki ve çevresindeki kan damarları ve arterler genişleyebilirler. Bu genişlemiş damarlar beraberlerindeki sinirlere baskı yaparak ağrılara sebep olurlar. Bazı tümörler, hematom, organik sebepler kafa içi basıncını arttırarak ağrılara sebep olabilir. Göz, kulak, burun, diş, sinus iltihaplanmaları baş ağrılarına sebep olabilirler. Epilepsi gibi bazı sinir rahatsızlıkları baş ağrısı sebebi olabilirler."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ