Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TCMB enflasyon tahminlerini değiştirmedi - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda da enflasyon tahminlerini değiştirmedi. Enflasyon Raporu’nun sunumunu Ankara’da gerçekleştiren TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini 2023 yıl sonu için yüzde 22,3, 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 seviyesinde tuttuklarını açıkladı.

        TCMB’NİN 2023 TÜFE TAHMİNİ YÜZDE 22.3

        Kavcıoğlu, enflasyonun hız kestiğini, bunda kur istikrarı, beklentilerdeki iyileşme ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün etkili olduğunu belirtti. ''Enflasyon üzerindeki maliyet baskıları son dönemde büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Türk bankacılık sektörü uyguladığımız bütüncül stratejinin desteğiyle güvenli ve sağlam görünümünü sürdürmektedir. Yüksek frekanslı veriler gerek ülke ekonomisinde gerekse afet bölgesindeki toparlanmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. 2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Liralaşma stratejisi kararlı şekilde uygulanmaya devam edecektir. Uyguladığımız politikalar enflasyonu düşürme gücüne sahip. Liralaşma adımlarımız ve çeşitlendirilmiş rezerv yönetimimiz sonucunda rezervlerimizin dayanıklılığını önemli ölçüde yükselttik. Döviz piyasalarındaki oynaklıkların azalmasında da önemli bir çıpa vazifesi gören güçlü rezerv yapımızı koruyacağız'' dedi.

        REKLAM

        Banka, 2023 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 22’den yüzde 27.9’a yükseltti. 2023 ortalama ham petrol fiyatı varsayımı ise 80,8 dolardan 78.1 dolara geriledi.

        Enerji fiyatlarındaki düşüşün tahminler belirlenirken dikkate alındığını söyleyen Kavcıoğlu, yılın kalan kısmında yurt içi gıda fiyatlarının yurt dışı fiyatlarla daha uyumlu seyredeceği beklentisini de tahminlerine yansıttıklarını ifade etti.

        Kavcıoğlu "Öncü göstergeler, afet sonrası toparlanmanın gerçekleşmesiyle birlikte sanayi üretimindeki kayıpların güçlü ve hızlı bir şekilde telafi edilmekte olduğuna işaret etmektedir" dedi.

        Kavcıoğlu, döviz kurlarının enflasyonun ana eğiliminde bir önceki rapor tahmininden daha güçlü bir iyileşme sağlayacağını öngördü. Kavcıoğlu, uygulanan politikaların enflasyonu düşürme gücüne sahip olduğunun altını çizerken, "Küresel şokları daha yoğun hissettiğimiz bir coğrafyada olmamıza rağmen, yüksek bir ekonomik performansla eş anlı olarak enflasyonumuzun düşüyor olması bunun en büyük göstergesidir" şeklinde kaydetti.

        Kur Korumalı Mevduat'a da değinen Kavcıoğlu, bir sıkıntı görmediklerini ve çok başarılı bir şekilde devam ettiği şeklinde değerlendirdi.

        'İKİLİ KUR SİSTEMİ YOK'

        Başkan Kavcıoğlu, ikili kur sisteminin olmadığına dikkat çekti. "Kapalıçarşı her zaman Merkez Bankası kurunun bir miktar üzerindedir, bu bazen açılır, bazen kapanır" dedi.

        BİR SONRAKİ ENFLASYON RAPORU İSTANBUL'DA

        Kavcıoğlu, ilerleyen dönemde toplantılarının İstanbul’da, Merkez Bankası’nın Finans Merkezi’ndeki binasında gerçekleştirileceğini söyledi.

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ