Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Son dakika haberler: 70 milyar dolarlık dev satış - Enerji Haberleri

        Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco, Suudi Temel Endüstriler Şirketi'nin yüzde 70'lik kısmını (SABIC) Kamu Yatırım Şirketi'nden 69.1 milyar dolara karşılık gelen 259.125 milyar Suudi Riyali karşılığında satın aldığını Çarşamba günü yaptığı açıklama ile doğruladı.

        SAtın alma işlemi hisse başına 32.90 dolardan gerçekleşirken böylelikle Aramco, nominal değerin yüzde 27.5 üzerinde bir anlaşmaya imza atmış oldu.

        Aramco'nun CEO'su Amid Nasser yaptığı açıklamada, petrol kaynaklarının işletilmesi ve petrokimyasalların üretiminin, SABIC'in kimyasal platformuyla stratejik entegrasyonunun, büyümeyi destekleyen ve hissedarlara değer katan seçici entegrasyon sinerjileri için fırsatlar yaratacağını vurguladı.

        REKLAM

        Dünyanın en büyük dördüncü petrokimya şirketi olan SABIC için ödeme planı da netleşti. 2025 yılında tamamlanacak önceki plan revize edilerek 3 yıl uzatıldı.

        Petrol fiyatlarındaki düşüş sonrası bazı analistler Aramco'nun bu yıl 75 milyar dolarlık temettüyü ödemekte zorlanabileceğini iddia etmişti fakat kaynaklar 3 yıllık ek süre sayesinde Aramco'nun elinin rahatladığını belirtiyor.

        Eski anlaşmaya göre ekim ayında 25 milyar dolar ödemesi gereken Aramco, yenilenen planda 2 Ağustos tarihinde 7 milyar dolarlık bir ödeme yapacak.

        ARAMCO'NUN DEĞERİ ERİYOR

        Aramco'nun ilk halka arzı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkenin petrole bağımlılığını azaltma ve diğer sektörlere yatırımı artırma amacıyla başlattığı 2030 vizyonu kapsamında 5 Aralık 2019'da Suudi borsası Tadawul'da gerçekleşmişti.

        Saudi Aramco'nun hisse başına değeri 12 Aralık'ta 10,3 dolar olarak gerçekleşirken, şirketin piyasa değeri de 2,05 trilyon dolara yükselmişti.

        Ancak 2020'nin ilk çeyreğinde şirketin net karı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 gerilemişti.

        Saudi Aramco'nun piyasa değeri ise 1,74 trilyon dolardan 1,51 trilyon dolara gerileyerek yaklaşık 230 milyar dolar erimişti.

        Şirketin halka arzından elde edilecek gelirin yüzde 80'ini alması planlanan Kamu Yatırım Fonu'nun bütçesi de gelirlerin beklenin altında kalması sebebiyle olumsuz etkilenmişti.

        Prens Selman'ın 2030 vizyonunun başarısının beklenenin altında kaldığı süreçte, SABIC hisselerinin Saudi Aramco'ya devredilmesi Kamu Yatırım Fonu için önemli bir nakit girdisi elde etme aracı olarak görülüyor.

        Ancak tüm beklentilere rağmen söz konusu anlaşmanın Mart 2019'da açıklanmasının ardından Suudi Arabistan borsası Tadawul'de 32 dolardan işlem gören SABIC hisseleri, 16 Haziran 2020'de 23,83 dolara geriledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ