Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler ÖTV matrah düzenlemesi son durum 2022: Matrah düzenlemesi araç fiyatlarını nasıl etkiler, ne zaman çıkar? ÖTV indirimi son dakika gelişmeleri - Merak Edilenler Haberleri
        1

        ÖTV'de matrah düzenlemesi ile ilgili açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle görüşmesi sonrasnda geldi. Matrah düzenlemesinin araçlara etkisi merak ediliyor. İşte matrah düzenlenmesinin çıkacağı tarih...

        2

        MATRAH DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldi. Yapılan görüşme sonrasında matrah düzenlemesine de değinen Bakan Nebati, uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini vurguladı.

        3

        ÖTV İNDİRİMİ SON DURUM

        Kamuoyunca uzunca bir süredir beklenti haline gelen otomobilde ÖTV indirimi açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

        Bakan Nebati, beklentilerin aksine bir ÖTV indirimi planlamadıklarını ancak matrahları artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

        4

        SON DEĞİŞİKLİK OCAK AYINDA YAPILMIŞTI

        Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre; Otomobilde en son ÖTV değişikliği Ocak ayında yapılmıştı.

        O dönem yapılan değişiklik ile, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenmiş ve bazı oranlar için matrah değerleri yükseltilmişti. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları, yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

        5

        BÜTÇEDEKİ PAYI ARTTI

        Mevcut ÖTV sisteminde, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor.

        Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, otomobillerden alınan ÖTV'nin genel bütçedeki payı 2021'de yüzde 4.7 oranında gerçekleşirken, 2022 sonunda ise bu oranın yüzde 5.6'ya çıkması bekleniyor

        6

        Dolayısı ile, yıl sonu bütçe hedeflerini tutturmak adına, araç tedarikinde sorunlar yaşandığı bir ortamda otomobilden alınan vergilerin düşürülmesine sıcak bakılmazken, değişikliğin en erken yeni bütçe döneminde devreye alınabileceği kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ