Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA! Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre temmuz ayında ihracat 16 milyar dolar oldu. İthalat ise 19 milyar 288 milyon dolar oldu.Bakan Pekcan,ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85'i aştığını belirtti.Bakan Pekcan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

        - 7 aylık ihracatımız yüzde 3.07 oranında arttı. Tabi bunda Şeker Bayramı'nın etkisi var. İthalat yüzde 18.62 oranında azalmıştır. 7 aylık ihracat 104.2 milyar dolarla tarihinin en yüksek yedi aylık rakama ulaştı. Temmuz ayında an fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya ve İngiltere oldu.

        REKLAM

        TÜRKİYE'NİN İHRACATI EN ZOR DÖNEMİNDE

        - Bizim en büyük pazarımızolan euro bölgesindeki büyüme beklentisi yüzde 1,3. Almanya'da binde 7, İngiltere'de binde 1, Orta Doğu'da büyüme beklentisini yüzde bir olarak öngörüyoruz. Türkiye'nin ihracatı en zor dönemini yaşamaktadır. Bu tablo karamsar gelebilir ama gerçek bu. Hükümet olarak gerçekleştiğimiz ihracatlarımız ve ihracat ailemizin olağanüstü gayretleriyle tüm küresel gelişmelere rağmen biz ihracatımızı artırmayı devam ediyoruz.

        - Dış ticaret ülkelerin kalkınmasında en reel yollardanbirisidir. Bizde Ticaret Bakanlığıolarak ihracatımızı artırmayı milli görev olarak görüyoruz ve çalışmalarımıza bu yönde gece gündüz aralıksız devam ediyoruz. Dünyadaki bütün gelişmeleri anbean an izliyoruz ve bakanlığımızın bütün teknolojik altyapısını 21.yy uygun yeniliyoruz.

        REKLAM

        . 2019 değerlendirmesindeihracatlarımız üç önemli unsurdanbahsetmiştim bunlardan birisi ihracatımızdaki rekorları yakalamak, ikincisi ihracatımızı dış finansman olarak pozitif katkı sağlaması, üçüncüsü net ihracatımızı büyümeye çok önemli katkı sağlaması. Bunları yaşıyoruz. Sırasıyla birinci çeyrekte net ihracatımızın Türkiye'nin büyümesine katkısı 12.2 puan olmuştur. Geçen sen bu oran eksi 4.1'di. 7 aylık dış ticaret açığını 30.9 milyar dolar aşağı düşürmüş bulunuyoruz. Yılın geri kalanında bu olumlu göstergelerin devam etmesini bekliyoruz.

        - 7 aylık süreçte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 85,8 oldu. Geçen sene 7 ayda bu oran yüzde 67,7ydi.

        Dış ticaret hacminin yüzde 1,26 azalarak 35 milyar 246 milyon dolar olduğu temmuz ayında en çok ihracat “Ham madde (Ara mallar)” (7 milyar 600 milyon dolar) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla “Tüketim malları” (6 milyar 217 milyon dolar) ve “Yatırım (Sermaye) malları” (2 milyar 43 milyon dolar) grupları takip etti.

        Toplantıda söz alan TİM Başkanı İsmail Gülle ise şu ifadeleri kullandı.

        Malumunuz, 2018 yılı küresel ekonomi politikte, zorlu bir yıl olarak geçti. Ancak ihracatçılarımız, dinamizmleri ve stratejik kararları sayesinde, ekonomimizi sırtlamaya devam etti.

        Bu yıl YEP’teki 182 milyar dolar olan hedefi, Kalkınma Planı 2023 hedefi olan 226,6 milyar dolara taşımak ve geçmek, en kritik önceliğimiz.

        Daha 2 gün önce FED, 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirimine gitti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 25 Temmuz’da politika faizini 4,25 puan düşürerek yüzde 19,75’e çekmesi ise; artık yüksek faiz döneminin biteceğine işaret ederek, piyasanın canlanmasına yönelik beklentileri güçlendirdi. İhracatçılar olarak faizlerin aşağı çekilmesini, çok önemli bir adım olarak görüyoruz.

        Özellikle ihracatçı firmalarımıza finansman maliyetlerinde ve finansmana erişimde büyük kolaylıklar sağlaması, ve ertelenmiş yatırım taleplerinin de değerlendirilmesi açısından uygun bir yatırım ortamının oluşması, büyüme ve istihdama pozitif olarak yansıyacaktır.

        İHRACATA YENİ BAŞLAYAN FİRMALAR

        Şimdi, ihracatımıza ilişkin bazı çarpıcı verileri de ben sizlerle paylaşacağım. Öncelikle, Temmuz ayında 1.460 firmamızın İHRACATA MERHABA dediğini büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum.

        Firma özelinde bakıldığında, Temmuz ayı içerisinde 39.043 firmamız ihracat gerçekleştirdi. Bu firmaların 1.767 tanesi, geçmiş yıllarda ihracat yapmakla birlikte bu yıl ilk ihracatını Temmuz’da gerçekleştirirken, az önce belirttiğim gibi, 1.460 firma ise ilk kez ihracata başladı.

        Temmuz ayında ihracata başlayan firmalarımızdan 113’ü Irak’a, 94’ü Almanya’ya, 79’u İran’a, 63‘ü ise ilk beyannamesini Gürcistan’a açarak ihracat ailesine katılmış oldu.

        OTOMOTİV YİNE LİDER

        Temmuz ayının lideri, ihracatını yüzde 5 artırarak 2,9 milyar dolara ulaşan Otomotiv sektörümüz oldu. Yüzde 17,7 artışla 1 milyar 734 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, yüzde 6,2 artışla 1 milyar 679 milyon dolara ulaşan Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörümüz üçüncü oldu.

        İhracatını en çok artıran sektörler ise yüzde 96,2 artışla 509 milyon dolara ulaşan Mücevher, yüzde 26,5 artışla 132 milyon dolara ulaşan Yaş Meyve-Sebze ve yüzde 23,5 artışla 317 milyon dolara ulaşan Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri oldu.

        Temmuz ayında ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 135’ine ihracatımız artarken 108 ülkede ise artış yüzde 10’un tam 54 ülkede ise yüzde 50’nin üzerinde.

        En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke ise 1,4 milyar $ ile Almanya, 1,1 milyar $ ile İngiltere ve 767 milyon $ ile Irak oldu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ