Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim SpaceX kurucusu Elon Musk, Mars'a ne zaman gideceğiz ve Mars'ta yaşam mümkün mü sorularının yanıtını verdi - Teknoloji Haberleri
        1

        SpaceX'in milyarder kurucusu Elon Musk, 1 milyon kişiyle Mars kolonisi kurmanın hayallerini kuruyor. Ancak bu hayaller şirketin NASA ortaklığı sayesinde gerçek olabilir.

        2

        Cuma günü Avustralya'daki Uluslararası Uzay Yolculuğu Kongresi'nde konuşan Musk, yolculukla ilgili SpaceX'in tüm planlarını açıkladı.

        3

        Musk, konuşmasına "Bu sunumda söyleyeceğim en önemli şey, kalkış sisteminin mâliyetini nasıl karşılayacağımızı bulduğumuzu düşünmemiz" diyerek başladı. BFR adını verdiği yeni roketin 70 metrelik Falcon 9 roketi, yeni Falcon Heavy roketi ve Dragon (NASA için hazırlanan uzay gemisi) gibi tüm kalkış ve uçuş sistemlerinin yerini alacağını ekledi.

        4

        Bu yılın başında BFR'de kullanılacak olan parçalar test sürecine girdi. Bunlardan birisi de karbon fiberden yapılan, yaklaşık 12 metre çapındaki yakıt tankı oldu. 1.200 ton sıvı oksijeni taşıyabileceğinden emin olmak için basınç testleri okyanusta gerçekleştirildi. Önce 92 metre havaya fırlatıldı, daha sonra okyanusa düştü.

        5

        Plana göre, BFR'nin ana roketine 31 adet Raptor motor yerleştirilecek. Bu da 150 tonu alçak yörüngeye, yani uzay istasyonunun olduğu bölgeye taşımak için yeterli olacak.

        6

        Musk'ın Mars planı için açıkladığı kritik teknolojilerin başında kendiliğinden iniş yapabilen roketler geliyor.

        7

        "Bunlarla şu anda arka arka 16 başarılı iniş gerçekleştirdik. En güvenli havayolu şirketleriyle iniş güvenliğinde başabaş bir seviyeye gelebiliriz."

        8

        Dragon üzerinde çalışmanın verdiği tecrübe de atmosfere girişte BFR'deki uzay gemisini koruyacak ısı kalkanlarının hazırlanmasında rol oynamış.

        9

        SpaceX'in ilk başlarda bir şirket olarak neredeyse başarısız olacağını belirten Musk, Falcon 1 sistemindeki hataları dördüncü denemede gidermelerinin onları kurtardığını söyledi. Musk'a göre bu da başarısız olsaydı, şirket batacaktı.

        10

        Yukarıda tüm SpaceX roketlerinin bir karşılaştırması görülüyor. Falcon 1, tekrar kullanılamayan bir roketti. Bugünkü Falcon 9 roketi ise yüzde 70 oranında geri dönüştürülerek yeni bir rokete can verebiliyor. Şirketin en büyük roket sistemi olan Falcon Heavy ise bu yılın sonunda tanıtılacak ve üç adet yeniden kullanılan Falcon 9 besleme roketibi kullanacak.

        11

        Musk, BFR'yi de gösterdiği illüstrasyonlarla tanıttı. İki parçadan oluşan sistem yaklaşık 9 metre eninde, 106 metre uzunluğunda ve kalkış esnasında 4.400 ton ağırlığında olacak. Bu da Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) yaklaşık 10 katı bir kütle demek.

        12

        BFR'deki 47 metre uzunluğundaki uzay gemisi yakıt doldurulduktan sonra 1.200 ton ağırlığa sahip oluyor.

        13

        Üst kısım insan ve yük taşıma alanı olarak kullanılacak. Bu bölümün büyüklüğü bir Airbus A380 uçağından hallice diyebiliriz. Bu da yüzlerce insan ve bavulları için yeterli bir alan anlamına geliyor.

        14

        Yüzgeçe benzeyen kanatlar kalkış ve iniş esnasında, gemi ister Dünya'da ister Mars'ta isterse de başka bir gezegende olsun, kararlılık sağlıyor.

        15

        Musk, iç yapının yakıtın oradan oraya giderek geminin dengesini bozmayacak şekilde tasarlandığını belirtti. Sistem, methan (CH4) ve oksijeni yakıt olarak kullanacak. SpaceX, bunları Mars'taki havadan ve sudan ayrıştırmayı düşünüyor.

        16

        İç kısımda 40 kişilik toplu, 100 kişilik tekli kabinler, güneş fırtınasındaki radyasyona karşı sığınak, mutfak, eğlence ve genel alanlar bulunuyor. Musk, gemideki Raptor motorların ek parçaları olduğunu ve merkezî bir motor bozulsa bile uçuşun tamamlanabileceğini söyledi.

        17

        Tam yüklü bir BFR uzay gemisi fırlatıldığında, yakıtın büyük bölümünü Dünya ya da Mars yörüngesine çıkmakta kullanacak.

        18

        Böylece başka bir gemi gelerek oksijen ve metan gazlarıyla onu doldurabilecek.

        19

        Burada iki geminin nasıl bir araya gelerek yakıt aktarımı yaptığı görülüyor.

        20

        BFR bugüne kadar geliştirilmiş en büyük roket sistemi olma özelliği taşıyor.

        21

        Musk, yeniden kullanım için uygunluğu da sıraladı. Bu grafiğe göre en uygun fiyatla fırlatılabilecek roket de BFR. Tek motorlu turboly bir ticari uçak 1-2 milyon dolara gelirken, Los Angeles'tan Avustralya'ya kadar uçamıyor. Bir Boeing 747 ise milyonlarca dolarlık fiyatına karşın, bir kez alındıktan sonra 500 bin dolarla yüzlerce kişiyi bu mesafeye götürebiliyor.

        22

        SpaceX'in uydu fırlatmaktan astronot taşımaya kadar olan tüm, geliri, BFR'nin üretimi için ayrılmış durumda. Sistem bir kez oluştuğunda ise, Musk'a göre parasını telafi edebilecek.

        23

        Roket sisteminin eşleşme ve yük bölmesi sayesinde eski uydulara da gerek kalmayacağının altını çizen Musk, BFR'nin ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu'na hizmet vermek ve tedarik sağlamakta da kullanılacağını söyledi.

        24

        Musk, BFR'yi ay görevler,inde de kullanmak istiyor. Bu durumda rokete yeniden yakıt doldurmak gerekmeden, Mars'a gidebilecek.

        25

        "2017'de Ay'da bir üssümüz olmalı. Acaba orada neler dönüyor?"

        26

        Mars görevi yine de ciddi bir planlama gerektiriyor. Bir BFR roketinin Mars'a ulaşabilmesi için dört kez yakıt alması gerekiyor. Ancak tamamen tek kullanımlık gemilerle bu çok mâliyetli olmayacak.

        27

        Musk, ilk geminin Dünya'dan kalkıştan üç ile altı ay arasında Mars'a ulaşmasından sonra, metan ve insanların yaşayabileceği oksijen deposu kurulacağını söyledi.

        28

        Şirket, Mars'a gidiş konusunda simülasyonlar da yapmaya başladı.

        29

        Musk'ın hedefi 2022'de en az iki insansız kargo gemisini Mars'a göndermek istiyor. Bunlardan biri en iyi su kaynağını ararken, diğeri ise yakıt üretim tesisi kuracak.

        30

        İlk geminin üretimi ise altı ile dokuz ay arasında başlayacak. Musk, gemiyi 5 yılda hazırlamak konusunda ise kendilerine güvendiklerini belirtti.