Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sürekli erteliyorsanız dikkat! Bu durum ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor...
        1

        JAMA Network Open'da yayımlanan bir araştırmaya göre, erteleme eğilimindeki öğrencilerin kötü ruhsal ve fiziksel sağlıktan muztarip olma riskinin daha yüksek olup olmadığı değerlendirildi.

        2

        İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden de araştırmacıların aralarında bulunduğu ekip, Stockholm ve çevresindeki 8 üniversiteden 3 bin 525 öğrenci katılımcıyı çalışmaya dahil ederek onlardan 19 Ağustos 2019 ile 15 Aralık 2021 arasında bir yıl boyunca her üç ayda bir anket doldurmalarını istedi.

        3

        Çalışmada araştırmacılar öğrencilerin kendi bildirdikleri erteleme davranışlarını, 1 (çok nadir ya da beni yansıtmıyor) ile 5 (çok sık ya da her zaman beni yansıtıyor) arasında derecelendirilen Likert ölçeğini kullanarak Saf Erteleme Ölçeği'nin İsveç versiyonundaki 5 madde üzerinden değerlendirdi.

        4

        Ardından sayılar toplanarak 5 ile 25 arasında değişen bir toplam erteleme puanı elde edildi. Öğrencilerden elde edilen veriler daha sonra, ertelemenin 9 ay sonraki daha kötü sağlık çıktılarıyla bağlantılı olup olmadığını belirlemek üzere değerlendirildi.

        5

        RUH SAĞLIĞI SORUNLARI ORTAYA ÇIKTI

        9 ay sonraki süreçte, katılımcıların kendi bildirdikleri 16 sağlık çıktısı incelendi. Bu çıktılar arasında depresyon, anksiyete ve stres semptomları gibi ruh sağlığı sorunlarının yanı sıra şiddetli ağrılar yer alıyor. Bu ağrıların görüldüğü yerler arasında boyun ve/veya üst sırt, alt sırt, üst ve alt ekstremiteler de bulunuyor.

        6

        NE TÜR SAĞLIK SORUNLARI GÖZLEMLENDİ?

        Katılımcıların bildirdiği sağlık çıktıları arasında düşük uyku kalitesi, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı, esrar kullanımı, alkol kullanımı ve kahvaltı atlama gibi sağlıksız yaşam tarzı davranışlarının yanı sıra yalnızlık, ekonomik zorluklar gibi psikososyal sağlık faktörleri ve genel sağlıkla ilgili sıkıntılar yer alıyor.

        Bulgular, daha yüksek erteleme seviyesinin yaklaşık 9 ay sonraki, önemli ölçüde daha yüksek depresyon, anksiyete ve stres belirtileriyle ilişkili olduğuna işaret ediyor.

        7

        ERTELEME HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?

        Kişi her işini ertelemeye başlamışsa ve bu durum günlük rutin hayatını dahi sekteye uğratıyor ise Procrastination diğer bir deyişle erteleme hastalığına sahip olduğu düşünülür. Erteleme hastalığı sebepleri arasında şunlar yer alır:

        Motivasyon eksikliği

        Kötü zaman yönetimi

        Mükemmeliyetçilik

        Başaramama kaygısı

        Kişiliğe uygun olmayan iş seçimi

        Bilgi eksikliği

        Bitirememe kaygısı

        8

        ERTELEME HASTALIĞI OLANLARA TAVSİYELER

        Kısa yürüyüşler yapın

        Dışarıda kısa da olsa zaman geçirmek zihninize ve bedeninize enerji verecektir.

        Bölünmeyecek zamanlar seçin: Yani ortamı öyle düzenleyin ki o şeyi yapmaya başladığınızda aileniz ya da arkadaşlarınızdan hiç kimse sizi yaptığınız işten kaldırabilecek şekilde temas kuramasın. Farklı bir deyişle telefonunuzun sesini kısın, maillerinize bakmayın, Facebook ve Twitter’a girmeyin. İş bitince kaçırdıklarınıza ayıracak vaktiniz olacaktır.

        9

        En iyi zamanınızı bulun

        Gün içinde en verimli olduğunuz zamanı tespit edin ve işleri olabildiği kadar o zaman diliminde yapmaya gayret edin.

        10

        İşleri 80/20 kuralına göre yapın

        Yapacağınız veya yaptığınız şeyin %80’i bitince yayınlayın, olmuş kabul edin. Kalan 20’yi geri bildirimlere veya gördüğünüz eksiklere göre tamamlarsınız.

        11

        Her gün bir işi yapın

        Başlamadan önce düşünün: “Bugün yapacak tek şeyim olsa, neyi yapsam en iyi olurdu?”

        İşleri parçalara ayırın

        İşleri bölün; özellikle büyük işleri. Her iş, birden çok alt parçaya bölünebilir. Bu sayede yapılması gereken şey aşmanız gereken kocaman bir dağ gibi değil, ufak şirin tepeler haline gelecektir.

        12

        En kolayları önce halledin

        Yapılacak işi böldükten sonra 10 dakika veya daha kısa sürede yapılabilecek olanlar varsa işe onlarla başlayın. Onları yapa yapa aslında ne kadar çok şey yapabildiğinizi fark edeceksiniz.

        Kısa aralar verin

        25 dakika çalışın ve 3 dakikalık kısa molalar verin ki beyniniz rahatlasın.

        13

        Kendinize hediyeler verin

        Başlamadan önce ufak parçalar belirlediniz ya, her parçayı geçtiğinizde gidin ufak bir şey yiyin. Bisküvi, gofret, tatlı vb.

        14

        Bir Venn Diyagramı çizin

        Dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric’in Pazarlama Müdürü Beth Comstock, büyük işlere girişmeden evvel nereden başlaması gerektiğine karar vermek için Venn Diyagramları çizermiş. Bunun içinse 3 tane çember çizip 1. çembere “yapması gerekenleri”, 2. çembere “yapmayı sevdiklerini” 3. çembere ise “yapmaktan nefret ettiklerini” başlıklar halinde yazıp, işin alt maddelerini bu tabloya yerleştirip, “yapması gerekenler” ve “ yapmayı sevdikleri” kümelerinde kesişen şeylerle işe başlarmış. Siz de kendi Venn Diyagramınızı oluşturabilirsiniz.

        15

        Yeterince uyuyun

        Eğer yorulmuşsanız dikkatini dağıtacak şeylere daha rahat kapılırsınız. Hele uykunuz da gelmişse mutlaka dikkatiniz dağılır. Yarım dikkatle yarım iş yapmaktansa yatın uyuyun.

        16

        “Neden” yaptığınızı hatırlayın

        Saatler, günler, aylar boyunca uğraştığınız veya uğraşacağınız şeyin aslında ne için olduğunu kendinize hatırlatın. Verdiğiniz cevap sizi motive edecektir.

        17

        Bitmişler listesi tutun

        Her günün sonunda yaptığınız şeyleri yazın. Bu sayede günün sonunda o gün ne kadar şey yaptığınızı görecek, hepsini yapabilecek gücün içinizde olduğuna inancınız artacaktır.

        Kendinize iyi davranın

        Tamam, geçmişte işlerinizi belki çok erteleyip durdunuz. Ancak unutmayın ki bu tavsiyeleri geçmişi aşmak için okudunuz. Demek ki sizde gereken umut ve motivasyon var. Kendinizden vazgeçmeyin!

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ