Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Türk Telekom’dan gerçek 5G denemesinde dünya hız rekoru - Teknoloji Haberleri

        Türk Telekom, Huawei ile birlikte canlı5Gtest şebekesi üzerinde gerçekleştirdiği denemede saniyede 2.9 Gbps üzeri hızlara ulaşarak bu alanda dünya rekorunu kırdı.

        Türk Telekom, canlı5Gtest şebekesi üzerinde5GYeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisini kullanarak dünya çapında bir ilke imza attı. Kullanıcıya daha yüksek hız ve daha geniş kapsama alanı içerisinde iyileştirilmiş geniş bant deneyimi sunan bu teknolojiyi, 3.5 GHz ile çalışan, 3GPP standartları ile uyumlu olarak kullanan Türk Telekom, dünyadaki en yüksek5Ghızına ulaştı.

        Türk Telekom’un Ümraniye Teknopark Mobil Şebeke Test Merkezi'nde Huawei ile kurduğu uluslararası 3GPP standartları ile uyumlu canlı5Gtest şebekesi üzerinde gerçekleştirdiği bu deneme ile 3.5 GHz frekansında 2 adet 100MHz’lik bant genişliğine sahip taşıyıcı kullanıldı.

        REKLAM

        Deneme sonucunda, içerisinde Türk Telekom5Guyumlu SIM kartı bulunan, 3GPP Standartları ile uyumlu olan ve ticari olarak kullanılmaya başlanan Huawei Mate 20 X5Gakıllı telefonu ile en yüksek5Ghızına ulaşıldı.

        Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Türk Telekom’un gerçekleştirdiği denemede,5GNR Carrier Aggregation teknolojisini kullanarak iki farklı5Gtaşıyıcısını birleştirdiklerini belirterek, “İlerleyen yıllarda5Galanında kullanılacak önemli bir teknoloji olan5GNR Carrier Aggregation teknolojisini canlı5Gtest şebekemiz üzerinde başarıyla uygulayarak dünyada eşi benzeri görülmemiş hızlara ulaştık. Kullanıcılar ve operatörler için birçok fayda sağlayan bu teknoloji sayesinde5Gteknolojisinin vaat ettiği yüksek hız ve geniş kapasite hedefleri yakalanmış oldu.” diye konuştu.

        Kıraç, Türkiye’nin dijital dönüşüm süreci ve5G’ye geçen ilk ülkeler arasında olma hedefleri kapsamında Türk Telekom’un geçen dönemde yeni nesil eğitim teknolojileri, Endüstri 4.0, kamu güvenliği, akıllı şehirler ve oyun alanlarındaki denemeleri ile birçok ilke imza attığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

        REKLAM

        “Uluslararası 3GPP standartlarıyla uyumlu ve 3.5 GHz ile çalışan canlı5Gtest şebekemiz üzerinde sadece5Gdeğil, tüm yeni nesil teknolojiler alanındaki çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Güçlü fiber altyapımızla5G’ye en hazır operatör konumundayız. 4.5Gbaz istasyonlarımızın yüzde 50’ye yakını fiberle bağlıdır. Türkiye’nin teknolojik ve dijital dönüşümüne odaklanıp,5Gve onu destekleyecek fiber altyapımızı ülke genelinde yaygınlaştırmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Tüm çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın yoğun çalışma ve fedakârlıklarıyla bugün burada elde ettiğimiz bu başarılı sonuçlara önümüzdeki dönemde yenilerinin ekleneceğine emin olabilirsiniz.”

        Huawei Türkiye CTO’su Simon Pei ise test sırasında,5Ghızında sadece Türkiye özelinde değil, dünya çapındaki değerler göz önüne alındığında da önemli bir rekora imza attıklarını aktararak, "Bu testi yalnızca Huawei ürününün destekleyebileceği C-bandı 200MHz IBW ve 2CC Taşıyıcı Birleştirme teknolojilerini kullanarak Huawei5Gticari ağ ekipmanları ile gerçekleştirdik. Türk Telekom5Gtest şebekesinde hayata geçirdiğimiz bu testte, yüksek veri hızları, artırılmış kapasite ve daha geniş spektrum sağlayan inovatif '5GYeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme' teknolojisini kullandık. Huawei, gelecekte5G'nin pazar lideri ticari uygulamalarını tüm ekosistemle paylaşmak için Türk Telekom ile çalışmaya devam edecek ve Türkiye'nin dijitalleşmesini, her zaman olduğu gibi destekleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

        Türk Telekom Stadyumu’nda 1 Kasım Cuma günü oynanan Galatasaray ve ÇAYKUR Rizespor arasındaki futbol maçı öncesinde taraftarlara Aslanlı Yol’da kurulan Türk Telekom Etkinlik alanında5Gteknolojisinin hayata katacağı kolaylıklar çeşitli eğlenceli aktiviteler ile anlatıldı. Türk Telekom’un Galatasaray robotu tarafından karşılanan taraftarlar, maç öncesinde keyifli anlar yaşadı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ