Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Boğaz'dan 44 bin gemi geçti, risk büyük

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye, deniz ulaşımı açısından dünyanın en önemli geçiş bölgelerinden biri. Karadeniz’den Akdeniz’e tek çıkış yolu ise İstanbul ve Çanakkale Boğazları. Boğazlarımızdaki deniz trafiği, özellikle İstanbul Boğazı’nda doğal ve yapay çevre açısından çok ciddi çevresel riskler oluşturuyor. Bu riskler arasında gemilerin normal operasyonlarından kaynaklanan sintine ve balasat gibi atıklar ile çöplerini denize boşaltmaları, gemilerin legal veya illegal yollardan taşıdıkları tehlike atıkları veya maddeleri denize boşaltması, kaza durumunda denize petrol veya diğer zararlı maddelerin yayılması, petrol ürünleri ile gemilerin limanlarda yükleme ve boşaltma işlemleri ile temizlik işlemleri sırasında meydana gelen kirlilik yer alıyor. Boğaz’dan gemilerle yapılan bu yoğun ulaşım ve yük taşımacılığı beraberinde deniz kazalarının meydana gelmesine neden oluyor. Özellikle deniz ve deniz canlıları için tehlike oluşturabilecek yükleri taşıyan gemilerin kazaya uğraması yoğun ve etkili kirlenmeyi de beraberinde getiriyor.

        TEHLİKENİN BOYUTU

        Denizlerimizde büyük tehlike oluşturan bu risklerin bertarafı için zaman zaman tatbikatlar yapılıyor. Denizde meydana gelecek herhangi bir acil durumda gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin o tatbikatlardan biri Tuzla Aydınlı Koyu’nda tüm tersanelerin katılımıyla gerçekleştirildi. ‘12. Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı’ için hazırlanan törene eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Gemi İnşa Sanayi A.Ş (GİSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Bayramoğlu, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSPİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ile çok sayıda tersane temsilcisi katıldı.

        Tatbikatta bulunmaktan mutlu olduğunu kaydeden Sarı, 2015’te sadece Çanakkale Boğazı’ndan 43 bin, İstanbul Boğazı’ndan 44 bin gemi geçtiğini hatırlatarak, “Yoğun deniz trafiği, kaza riskini de beraberinde getirmektedir. Sadece 1994’te gerçekleşen İstanbul Boğazı’ndaki Lassia Ship Broker kazası sonucunda 10 bin ton ham petrol denizlerimize karıştı, bu örnek tehlikenin boyutlarını göstermesi açısından yeterlidir” diye konuştu.

        TUZLA’DA TATBİKAT

        ‘12. Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı’nda senaryo gereği, U.N. Ro Ro Limanı’ndan çıkış yapan Cemil Bayülgen Gemisi dümen arızası nedeniyle Ali K Gemisi ile çarpıştı. Senaryo gereği kaza sonucu Ali K Gemisi’nin yakıt tankı delinerek tanktan motorin sızıntısı oldu, ardından makine dairesinde yangın çıktı. Tatbikatta GİSAŞ römorkörleri müdahale ederek yangını söndürdü.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ