Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ajans Haberleri 1. Dünya Savaşı'nda düşmanı şaşırtmak için inşa edilen Sham Paris
        1

        1. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın oldukça ilginç bir savaş stratejisi vardı. Paris, 1914 yılında Almanlar tarafından bombalanınca Fransa devleti, karşı tarafın hedefini şaşırması için sahte bir Paris inşa etmeye karar verdi.

        2

        Sham Paris (sham Fransızca'da sahte demek) planında her şey düşünülmüştü. Paris'in sokakları, caddeleri, evleri hatta tren istasyonları bile sahte Paris'te yer alacaktı; gerçekliği artırmak ve halk saklanıyormuş havası yaratmak adına şehir loş ışıklarla çevriliydi.

        3

        Eyfel Kulesi gibi tarihi yapıları bile içeren şehrin yapımında çoğunlukla ahşap ve kumaş kullanılmıştı. O zamanlar, bir radar sistemi olmadığı için binlerce mil yüksekte uçan uçakların, bu oyuna kanması kaçınılmazdı.

        4

        Paris şehrinin birkaç kilometre ötesine inşa edilen sahte Paris hiçbir zaman tamamlanamadı; üç bölge halinde olması gereken şehrin sadece tek bir bölgesi inşa edildi. 1917 yılında ortaya atılan plan, 1918 yılında savaşın bitmesiyle yarım kaldı.

        5

        The Telegraph'a konuşan Paris merkezli bir tarihçi olan Profesör Jean-Claude Delarue, "Plan bariz nedenlerle gizli tutuldu ancak bu, askeri planlamacıların yeni hava bombardımanı tehdidini ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor" diyor.

        Kaynak: Business Insider, Science ABC

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ