Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıtta büyük kavgada söz patronda - Enerji Haberleri

        Akaryakıt dağıtım sektöründe kar payı kavgası devam ediyor. Bayiler; enflasyonun, elektrik, doğalgaz ve işçilik maliyetlerinin arttığını, buna karşılık gelirlerinin ve paylarının (sattıkları her litre akaryakıttan aldıkları payın) düştüğünü belirtiyor. Daha önce yarı yarıya ya da buna yakın olan pay dağılımı, dağıtım şirketi lehine bozuldu. Halen, dağıtım şirketi+ bayi payı her litre benzinde 70 kuruşlar düzeyinde bulunuyor.

        Akaryakıt bayilerinin oluşturduğu dernekler, bu sorunu, değişik yollarla enerji yönetimine ve siyasilere taşıdı.

        EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da seçim öncesinde Ankara’da akaryakıt sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Bayiler ve dağıtım şirketleri taleplerini, görüş ve önerilerini aktardı. Sektörde yaşanan ekonomik sorunlar konuşuldu.

        REKLAM

        Peki, bayiler ne istiyor? Bayiler, öncelikle sattıkları her litre benzin ya da motorinden aldıkları payın artırılmasını istiyor. Dağıtım şirketlerinden bu konuda daha “adil” ve “eşitlikçi” bir yaklaşım bekliyorlar.

        Finansal promosyonların kaldırılmasını talep ediyorlar. Promosyonların getirdiği mali yükün önemli bölümünün bayilerin üzerinde olduğu görüşünü dile getiriyor.

        Dağıtım şirketleri ne istiyor? Dağıtım şirketleri, Türkiye’nin akaryakıtta gerek fiyat gerekse de kar payları konularında Avrupa’yı esas aldığını anımsatarak, marjların ya da kar paylarının Avrupa’nın çok gerisine düştüğünü, bu nedenle azalan payın tarafları memnun etmediğini belirtiyor. Dağıtım şirketleri de bankaların aracılık ettiği sadakat kart dışındaki finansal promosyonların kaldırılmasını istiyor. Bunun, sadece bankalara kazandırdığını, sektöre olumlu etkisi olmadığını belirtiyor.

        KRİTİK HAMLE

        EPDK, sektördeki oyuncuları karşı karşıya getiren “kar payları” konusunda harekete geçti. Dağıtım şirketlerinden, gelir-gider, pay dağılımı ve harcamalarına ilişkin verileri istedi. Bu çalışma kapsamında dağıtım şirketleri ile bayi paylarında düzenleme yapılacak. Dağıtım şirketleri, öngörülenin altında bayilerine pay veremeyecek. Bazı bayilerin sık sık gündeme getirdikleri mağduriyetleri giderilmiş olacak.

        Pay oranları belirlenirken, “adil” bir oranın hesaplanması amacıyla dağıtım şirketleri ile bayiler arasında imzalanan özel bazı sözleşmeler, tazminatlar, harcamalar, kampanyalar ve diğer masraflar dikkate alınacak.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ