Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç REGAİP KANDİLİ ne zaman, bugün mü? Bu akşam Kandil mi, 2 Şubat 2022 ne Kandili var? Regaip Kandili ne zaman eda edilecek? Diyanet Kandil günleri ve tarihleri takvimi
        1

        İslam alemi için oldukça mühim olan Üç Aylar ile birlikte 2022 Kandil tarihleri de araştırılıyor. Öyle ki, bugün Kandil mi sorusu en çok araştırılanlar arasında öne çıkmaya başladı. Diyanet İşlrei Başkanlığı tarafından dini günler takvimi paylaşıldı ve 2022 Regaip Kandili tarihi belli oldu.

        ÜÇ AYLAR ORUCU NASIL TUTULUR? - TIKLAYINIZ

        ÜÇ AYLAR DUASI İÇİN TIKLAYINIZ

        RECEP AYI İBADETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        EN GÜZEL ÜÇ AYLAR MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        BUGÜN KANDİL Mİ, 2 ŞUBAT 2022 NE KANDİLİ?

        İslam aleminde her yıl heyecanla beklenen recep, şaban ve ramazanı kapsayan mukaddes üç aylar bugün başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre, Regaip Kandili, recep ayının ikinci günü idrak edilecek. Peki, Kandil bugün mü, yarın mı? Bugün Kandil var mı?

        İşte, 2022 Kandil tarihleri...

        2

        KANDİL BUGÜN MÜ YARIN MI?

        Hemen belirtelim ki, bugün kandil değil. Regaip Kandili tarihi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu.

        AYETEL KÜRSİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

        3

        REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

        Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü'nün "vakithesaplama.diyanet.gov.tr" internet adresinde yer alan bilgiye göre, recep ayının ikinci günü olan 3 Şubat Perşembe (yarın) akşamı Regaip Kandili idrak edilecek.

        REGAİP KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

        REGAİP KANDİLİ NEDİR, NEYİ İFADE EDER? - TIKLAYINIZ

        REGAİP KANDİLİNDE NE OLDU? - TIKLAYINIZ

        REGAİP KANDİLİ NAMAZI İÇİN TIKLAYINIZ

        REGAİP KANDİLİ ORUCU İÇİN TIKLAYINIZ

        REGAİP KANDİLİ İBADETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        4

        KANDİL TARİHLERİ 2022

        Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili'nin 27 Şubat'ta ve "ramazanın müjdecisi" kabul edilen Berat Kandili'nin 17 Mart'ta idrak edilmesinin ardından on bir ayın sultanı, huzur ve bereket ayı ramazan 2 Nisan'da başlayacak.

        Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 27 Nisan'da idrak edilecek ve Müslümanlar 2 Mayıs'ta Ramazan Bayramı'nı karşılayacak.

        AYETEL KÜRSİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

        5

        RECEP AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

        Recebin ilk 10 gününde okunabilir dua;

        Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an

        Daha sonra 100 kez;

        Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum

        TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

        Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisânından, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

        “Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

        Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

        6

        RECEP AYI İBADETLERİ: OKUNACAK DUALAR VE KILINACAK NAMAZLAR NEDİR?

        Üç ayların başlangıcı olan Recep ayına girerken Peygamber Efendimiz (s.a.s), 'Allahumme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan' – 'Ey Rabbimiz, bize Recep'i ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' Duasını etmiştir.

        Regaip ve Miraç üzere iki kıymetli hece Recep ayında yer almaktadır. Bu iki geceyi de Allah'ı zikrederek geçirmek çok değerlidir. Regaip kandili, oruç, namaz ve zikirlerle geçirilmesi tavsiye edilir. Miraç kandili ise Recep Ayının 27. Gecesi olup Peygamber Efendimizin miraca çıkarak ümmetine namazı müjdelediği gece olduğundan borç ve beyhude namazlarla geçirilmesi gecenin ehemmiyeti açısından çok değerlidir. Üç aylar boyunca farz namazların cemaatle kılınmasına itina gösterilmelidir. Ayrıyeten Peygamber Efendimiz (s.a.s), Recep ayında istiğğfarı çoğaltarak girilen günahlardan tövbe ederek Allah'a sığınılmasını nasihat eder.

        7

        RECEP AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

        Recebin ilk 10 gününde okunabilir dua;

        Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an

        Daha sonra 100 kez;

        Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum

        8

        ÜÇ AYLAR'DA HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

        Üç Aylar'da müminler farz ibadetlerin yanı sıra nafile ibadetlerle de daha fazla meşgul olmalı. Ramazan ayında farz olan oruç, Üç Aylar'da da büyük anlam ve önem kazanıyor. Yine farz namazlardan sonra en değerli namaz olan gece namazı olarak da bilinen teheccüd namazları Üç Aylar'da bol bol kılınmalı, dua edilmelidir.

        Kendi malından Müslüman kardeşlerine vermek olan zekat farz bir ibadettir. Ancak zekatın yanı sıra verilen sadakalar da çok önemlidir. Bu mübarek aylarda bol bol sadaka vermek güzel bir ibadet şeklidir.

        Müslümanlar için belirlenen yol haritasına var olan her şey bu aylarda daha dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmaya gayret edilmeli. Faizden uzak durmak, yalan konuşmamak, gıybet etmemek, yetimin hakkını korumak, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak...

        TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

        Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisânından, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

        "Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım." (Müslim, Zikir, 22)

        Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

        Hem mübarek üç ayların ilki, hem de dört haram aydan (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerîf ise, tevbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerîf'in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

        "Receb ayında istiğfarı çoğaltın!" buyuran Rasûl-i Kibriyâ Efendimiz, Receb'in hilali gözüktüğünde ashâbına şöyle seslenirdi:

        "Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ'ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O'ndan af isteyenlere müjdeler olsun."

        Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde Cehennem'den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem'den âzad olunması umulur.

        9

        RECEP AYI:

        (Receb'de, takva üzere oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, "Ya Rabbi onu mağfiret et" derler.) [Ebu Muhammed]

        ŞABAN AYI:

        Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

        (Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin, oruçluyken arz edilmesini isterim.) [Nesai]

        (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.) [Tirmizi]

        (Şaban'da üç gün oruç tutana, Hak teâlâ, Cennette bir yer hazırlar.) [Ey oğul ilmihali]

        RAMAZAN AYI:

        Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

        (Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ