Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Çalışan Anneler Araştırması’nın sonuçlarını açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Online araştırma şirketi DORinsight, Anneler Günü için hazırladığı Çalışan Anneler Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmada, çalışan annelerin yaşadığı en büyük zorluğun hem iş hem de ev ile ilgilenmek olduğu belirtilirken, anneleri en çok zorlayan ikinci sorunun ise çocuğunu başkasına emanet etmek ile bakıcı sorunları olduğunu aktarıldı.

        26 Nisan-2 Mayıs 2019 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya, Türkiye temsili, çocuğu olan ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 697 çalışan anne katıldığı bilgisi verildi.

        Araştırma kapsamında, çocuğu olan ve çalışan annelere, ‘çalışan anne olmanın zorlukları ve getirileriyle’ ilgili sorular yöneltildiği açıklandı.

        REKLAM

        Katılımcılara göre çalışan kadının yaşadığı en büyük zorluk hem iş, hem de ev ile ilgilenme gerekliliği (yüzde 48), diğer zorluklar ise sırayla çocuğunu başkasına emanet etmenin vicdan azabı (yüzde 23), bakıcı problemi (yüzde 10), çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımı (yüzde 10), ücret eşitsizliği (yüzde 7), terfi sorunu (yüzde 2) olarak açıklanıyor.

        Katılımcıların yarısının “Evdeki sorumluluk paylaşımı sizce nasıl olmalıdır?” sorusuna “Her iş ortak yapılmalıdır” yanıtını verdiği kaydedilirken, bu soruya katılımcıların yüzde 46’sının ise ”İş paylaşımı yapılmalı” cevabını verdiği belirtilirken, yüzde 2’lik kısmın ise ”Erkek çalışmıyorsa ev işlerini erkek yapmalı” dediği ve diğer yüzde 2’lik oranın da ”Ev işleri tamamen kadına aittir” yanıtını verdiği bildirildi.

        KREŞ SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMASI İSTENİYOR

        Katılımcıların yüzde 59’u çocuğun bakımına yönelik imkanlar (Kreş, okul vs) sorununa çözüm bulunması gerektiğinin anlatıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 52’sinin esnek çalışma saatleri sorununa, yüzde 35’inin kadın-erkek eşitliği sorununa, yüzde 18’inin ise daha fazla iş imkanı sorununa çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdiği aktarıldı.

        REKLAM

        Katılımcıların yüzde 44’ünün çalıştıkları için çocuklarıyla kısmen yeterince ilgilenemediğinin vurgulandığı araştırmada, katılımcıların yüzde 35’inin ilgilenemediklerini, yüzde 21’inin ise ilgilendiklerini söyledikleri belirtildi.

        Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 47’si, çalışıyor olmanın ‘anne’ olmanın sorumluluklarını kısmen aksattığını, yüzde 33’ü aksatmadığını, yüzde 20’si ise aksattığını belirtiyor.

        Buna göre, katılımcıların yüzde 47’sinin annenin çalışıyor olmasının iyi bir “eş” olma sorumluluklarını aksatmadığını, yüzde 39’unun kısmen aksattığını, yüzde 14’ünün ise aksattığını söylediği aktarıldı.

        Katılımcılara göre annenin çalışıyor olmasının en olumlu tarafının kadının kendi ayakları üzerinde durması (yüzde 50) olduğu, diğer olumlu taraflarının ise sırayla aile ekonomisine katkı (yüzde 31), kadının psikolojik sağlığı (yüzde 14), çocuğun gelişimine olumlu katkı sağlaması (yüzde 5) olarak açıklandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ