Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çırağan sarayı ne zaman yapıldı ve hangi padişahlar yaşadı? Kim tarafından, hangi tarihte yapıldı?
        1

        9 Aralık Cuma günü saat 11.15 civarında tadilat çalışmaları sırasında Çırağan Palace Kempinski İstanbul'un dördüncü katında yangın çıktı. Yangın, kısa süre içerisinde kontrol altına alındı.

        2

        ÇIRAĞAN SARAYI NE ZAMAN VE KİM TARAFINDAN YAPILDI?

        III. Ahmed mülkünü Vezir-i Azam'ı İbrahim Paşa'ya hediye etmişti ve ilk yalı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan (III. Ahmed'in kızı) için yaptırıldı.

        Lale Devri'nde Çırağan Sarayı'nın önemli kabul edilmesinin sebebi ise 1718-1730 yılları arasında Saray'ın bulunduğu yerde eğlenceler düzenlendiği için simge haline geldi. Çırağan, mum ve kandil ışığı altında yapılan gece eğlencilerine verilen isimdir. Saraya bu nedenle Çırağan ismi verildi.

        3

        YIKILIP TEKRAR YAPILDI

        Sultan I. Mahmut (1730-1754) ve III. Selim (1789-1807) tarafından tamir edilen ve eklemeler yapılan Çırağan Sarayı, yeniden inşa edilmek üzere Sultan Abdülmecid tarafından 1859'da yıktırıldı. Yeniden inşası Sultan Abdülaziz Han döneminde tamamlandı.

        Çırağan Sarayı'nın mimari planını Nikogos Balyan yaptı. İnşaat, 1861'den 1865'e kadar tam 4 yıl sürdü.

        4

        ÇIRAĞAN SARAYI NE ZAMAN OTEL OLDU?

        1987 yılında otel olarak kullanılmak üzere Japon Kumagai Gumi ve Türk Yüksel İnşaat tarafından restorasyonuna başlandı 1990 yılında otel, 1992 yılında ise Saray hizmete açıldı. Uzun süren tasarım ve inşaat çalışmaları sonrasında "Çırağan Sarayı Oteli" 1990 yılında hizmete açıldı. Tarihi Saray ise kapılarını 1992 yılında açtı.

        Saray'da bundan sonra yapılan renovasyon ise 20 Nisan 2006'da bitirildi.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ