Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Deniz dalgaları, kuş cıvıltıları...Doğa sesleri insanları neden rahatlatır?
        1

        Biraz dinlenmek ve şehrin stresinden uzaklaşmak istediğimiz zamanlarda yaptığımız ilk şey doğayı daha fazla hissedebileceğimiz yerlere gitmek oluyor.

        Denizden gelen dalga sesleri, gürleyen şelale ya da kuş cıvıltıları arasında sadece bedenen değil ruhen de dinleniyoruz. Bu, herkesin aynı tatil zevkine sahip olmasından kaynaklanmıyor, elbette!

        2

        PNAS dergisi (Proceedings of the National Academy of Sciences) tarafından 2021 yılında bir araştırma ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor.

        3

        Araştırmacılar, doğa seslerinin sağlığa faydalarını araştıran 18 çalışmayı inceledi. Arkasından, seçilen deneklere laboratuvar ortamında doğa seslerinden oluşan kayıtlar dinlettiler.

        4

        Katılımcılar, kayıtları dinledikten sonra, araştırmacılara; stres seviyelerinin düştüğünü ve hissettikleri ağrının azaldığını bildirdi.

        5

        Su sesleri olumlu duyguları tetiklemede, kuş sesleri ise stresi azaltmak açısından büyük bir fark yaratmıştı.

        6

        Çalışmanın baş yazarı, Ottawa'daki Carleton Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi ve koruma biyoloğu olan PhD Rachel Buxton, bulgulara şaşırmadığını söylüyor.

        7

        "Evrimsel bir bakış açısıyla, insanlar tehlike ve güvenlik sinyallerine dikkat edecek şekilde yapılandırılmıştır. Doğal seslerle dolu bir ortam, kendimizi güvende hissettiriyor ve gardımızı indirmemize izin veriyor" dedi.

        8

        Bu araştırma, doğaya yakınlığın ve açık havada geçirilen zamanın insan sağlığı ve esenliği için iyi olduğuna dair önemli kanıtlar sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ