Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhracatta işlem dijital ama belge değil - İş-Yaşam Haberleri

        Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle Evdekal Türkiye çağrıları yapılıyor ve bu çağrılar çoğunlukla karşılık da buluyor. Ancak bazı alanlardaki mecburiyetler buna maalesef engel oluyor. Kamunun yapacağı küçük düzenlemeler bir çok insanın evinden çalışmasını sağlayabilecek ve böylece hastalığın bulaşma seyri de azalacak ve üretim de aksamamış olacak. Türkiye böylece hastalığa karşı net bir zafer kazanabilecek.

        EK BELGELER BÜYÜK SORUN

        Bunu anlamak için öncelikle dışarı çıkmak zorunda olanlara bakmak gerekiyor. Örneğin ülke ekonomisinin çarklarının dönmesini sağlayan gümrüklerde dijital ortamda yapılması mümkün bir çok işlem nihai evrakın imzalı mühürlü olması istendiği için işlemler tamamlanamıyor. Konuyu biraz daha açalım.Gümrük Bakanlığı 2019 Ağustos ayından bu yana gümrük beyannamesinin dijitalortamdan yürütülebilmesini sağlayan bir sistem kurmuş durumda. Her ne kadar sistemin oturması kasım-aralık ayılarını bulduysa da şu anda sistem sorunsuz işliyor. Ancak öyle ayrıntılar var ki yapılması planlanan nihai hedefe ulaşılmasını da engelliyor.Kimi sektörlerdeürünlerin ihracatında normal şartlarda gümrük beyannamesi ile birlikte menşe şahadetnamesi, ATR/EUR1 , sağlık sertifikası gibi bazı ek belgeler isteniyor. Sağlık sertifikası hariç bu belge tekstil de olsa, başkabir alanda da olsa isteniyor. Hatta yiyecek veya oyuncakla ilgili bir alanda ihracat yapıldığında sağlık sertifikası ek olarak gerekiyor.

        REKLAM

        SİSTEM ASLINDA KURULU AMA..

        Normalde bu belgeler internet üzerindendoldurulsalar bile maalesef nihai evrakın imzalı mühürlü olması şartı var. Örneğin ticaret odalarıhttps://medos.tobb.org.tr/ diye güzel bir sistem kurmuş, bu sisteme koçan parası adı altında para da yatırılıyor ama yine de bu evrak yazdırılıpişleme tabii tutulamıyor.Sağlık sertifikası da da benzer şekilde internet (https://ggbs.tarim.gov.tr/) üzerinden girişleri yapılmasına rağmen muhakkak kağıda hologram basmak suretiyle illa fiziki evrak şartınatabii tutuluyor.Halbuki tüm bu evraklar e-devlet platformu üzerinden üretilen evraklar gibi altında QR kod ile kontrol imkanı olan, veya bir numara ile internetten orijinalininsorgulanabileceği bir hale getirilse ihracatta gümrük sistemi temasın en aza indirilmesi gereken bugünlerde çok daha sağlıklı ve hızlı işleyebilir.

        KORONAVİRÜS SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ