Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dünya borsalarındaki koronavirüs paniğiyle ABD'de ayı piyasasına girildi - haberler - Para Haberleri

        Dün dünya borsalarında tarihi bir gün yaşandı. Avrupa borsaları yüzde 9 ile 11 arasında düşüşler yaşadı. Bu Avrupa'nın tarihindeki en sert günlük düşüşler oldu. Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 7'yi aştı. ABD borsalarında ise 1987'den bu yana yaşanan en hızlı düşüşler kaydedildi. Dow Jones yüzde 9.99, Nasdaq yüzde 9.43, S&P 500 ise yüzde 9.51 geriledi. Böylece küresel piyasalarda hisse senetlerinde bu hafta yaşanan kayıp 5 trilyon doları aştı.

        New York Fed'in tahvil piyasasına sağladığı 1.5 trilyon dolarlık likidite dee bu düşüşleri önleyemedi. Önceki günkü düşüşlerle 11 yılın ardından Dow Jones 'ayı piyasasına' girmişti. Dünün ardından ise S&P 500 ve Nasdaq da 'ayıyla' tanıştı.Bir endeks son zirvesinden yüzde 10aşağıya indiğinde 'düzeltme bölgesine' , yüzde 20 indiğinde ise 'ayı piyasasına' girmiş oluyor.

        Dünle beraber ABD'nin ana endeksleri komple 11 yılın ardından 'ayı piyasasına' girmiş oldu. Borsalardaki tarihi düşüşlerde koronavirüs paniği, petrol fiyatı krizi ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Avrupa'ya seyahat kısıtlaması' açıklaması etkili oldu.

        REKLAM

        NORMALDE TEPKİ ALIMI GELİRDİ

        Tarihi olarak hem Avrupa hem de ABD borsalarında böyle düşüşlerin ardından ertesi gün tepki alımları gelir ve hafif yükselişler yaşanır. Ancak koronavirüs sebebiyle oluşan belirsizlik son dönemlerde tarihten ders çıkararak öngörüde bulunmayı giderek zorlaştırıyor.

        Asya piyasalarıbugün önemli bir toparlanma belirtisi göstermedi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 6.08 geriledi. Çin'de Şanghay Birleşik endeksi yüzde 1.23 ile sınırlı bir kayıp yaşarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1.14 düştü. Güney Kore'de KRX 100 endeksinde düşüş yüzde 2.75'i buldu.

        Çin borsalarında görece daha olumlu bir seyir izlenmesinin sebebi ülkede koronavirüsle mücadelede iyi bir mesafe alınması oldu. Yeni vaka sayısındaki düşüş ve fabrikaların birçok bölgede yeniden çalışmaya başlaması yatırımcının Çin'e yönelik algısını olumlu bir şekilde etkiledi.

        BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞTE

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise TSİ 10.45 itibarıyla yüzde 1.81 yükselişle 95 bin puanı aştı.11.50 itibarıyla ise ise kazanımlarının bir kısmını verse de gün genelinde yüzde 0.7 yükselişle 94 bin 358 puana ulaşmış durumda.

        AVRUPA BORSALARI ÇIKIŞTA

        Avrupa borsaları bugün ise dünkü tarihi düşüşün ardından yaralarını sarıyor. TSİ 12.30 itibarıyla Almanya'da DAX endeksi yüzde 1.13 yükseldi. Londra'da ise FTSE 100 endeksindeki yükseliş ise yüzde 3.13'ü buldu. Fransa'da CAC 40 yüzde 1.31 çıktı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ