Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte dünyanın en sıcak yeri: Ölüm Vadisi! Burada hayatta kalmak neredeyse imkansız!
        1

        56 DERECEYİ GÖRÜYOR

        Dünyanın en sıcak bölgesi, ABD' de yer alan Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 derece olarak kaydedildi.

        2

        Etrafı yüksek dağlarla çevirili olan bu bölge, dar ve uzun bir havzadan oluşuyor. Ölüm Vadisi güneş ışınlarının etkisiyle ısınarak yüzeylerden yayılan termal sıcaklığı, uzaya yayamadan vadi içine hapseder.

        3

        BÖLGEDE YAŞAYAN BİR KABİLE VAR OLDUĞU SÖYLENİYOR

        Ölüm Vadisi tarih boyunca pek çok Kızılderili kabilesine ev sahipliği yapmıştır. Halen en az 1.000 yıldır vadide bulunan Timbisha kabilesi bölgede yaşamını sürdürdüğü söyleniyor.

        4

        KAYALAR KENDİ KENDİNE HAREKET EDİYOR

        Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Ölüm Vadisi'nde bulunan kayaların kendi kendine hareket etmesi ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Metrelerce ilerleyen kayalar arkalarında iz bırakıyor. Bilim insanları herhangi bir eğim olmamasına rağmen santim santim hareket ederek yılda yüzlerce metre ilerleyen bu kayaların ilerleyişini hava koşullarına ve rüzgara bağlıyor.

        5

        ADINI TRAJİK BİR OLAYDAN ALIR

        Ölüm Vadisi adını trajik bir olaydan alıyor. 1849 yılında California'da altının keşfedilmesinden sonra insanlar altın aramak için yazın kavurucu sıcağında vadiye gidiyor ve açlık, susuzluk, tedbirsizlik gibi nedenlerden hayatlarını kaybediyorlar. Efsaneye göre, hayatta kalanlar vadiden ayrılırken grup içindeki bir kadın "Hoşça kal Ölüm Vadisi" diyor ve vadi bugünki ismini alıyor.

        6

        BİNLERCE KİLOMETREDEN OLUŞUYOR

        Ölüm Vadisi'nin etrafında ise herhangi bir şey bulunmuyor ve binlerce kilometrelik bir yoldan oluşuyor. Ölüm Vadisi'nden arabayla geçirilirken benzinin bitmemesi oldukça önemli bir unsur.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ