Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam THK'dan uçak kiralama! - AIRPORT Haberleri

        THK Başkanı Yıldırım, kurum bünyesinde 9 yangın söndürme uçağının bulunduğunu belirterek, ''THK, havadan yangın söndürme imkan ve kabiliyetini ülkeye kazandıran ve halen bu hizmeti yürüten ilk ve tek kurumdur. Ülke ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, havadan yangın söndürme görevlerinde kullandığımız denizden ve gölden su alan ve çok kısa sürede yangın bölgesine atabilen uçak sayımız 5'ti, bunu 9'a çıkardık ve 2011'de havadan yangın söndürme konusunda başarılı görevler yaptık. Avrupa'nın orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkesiyiz'' diye konuştu.

        Kurum bünyesindeki söz konusu uçaklardan 6'sının Türkiye'de kullanıldığını, 3 yangın söndürme uçağının ise başka ülkelere kiralandığını anlatan Yıldırım, geçen yıl ilk defa THK'nın yabancı bir ülkeye yangın söndürme uçağı kiraladığını söyledi.

        Yıldırım, ''Yıllarca İtalya'dan uçak kiralayan Türkiye, THK vasıtasıyla artık İtalya'ya yangın söndürmede kullanılan uçak kiralıyor'' dedi.

        THK Başkanı, bulunduğu alandaki deniz veya gölet gibi yerlerden deposuna su alan bu uçakların, yukarıdan yangın bölgesine su attığını belirterek, THK bünyesindeki yangın söndürme uçaklarından 6'sının geçen sene Orman ve Su İşleri Bakanlığınca kiralandığını ve Türkiye'deki yangınlarda kullanıldığını kaydetti.

        Bu yıl da ihalelere katıldıklarını anlatan Yıldırım, ''Güney Kore'ye 2, ABD'ye 3 uçak kiralanması için çalışmalarımız devam ediyor. Gelecek yıl kış döneminde bakım dışı olan uçaklarımızdan 3'ünü Brezilya'ya kiralamak istiyoruz'' diye konuştu.

        ''MASRAFLAR, UÇAĞI KİRALAYAN ÜLKEYE AİT"

        Uçakların günlük olarak ve avro üzerinden kiralandığını ifade eden Yıldırım, kiralanan uçakların vergi, yakıt, yağ, köpük, konuklama gibi masraflarının kiralayan ülke tarafından karşılandığını, uçuş yapıldığı zaman da uçuş parasının alındığını söyledi.

        Türkiye'nin artık yangın söndürmede kullanılmak üzere başka ülkelerden yangın söndürme uçağı kiralamadığını ifade eden Yıldırım, ''THK'nın yangın söndürme uçakları, Orman ve Su İşleri Bakanlığına çok cüzi bir rakama kiralanıyor'' diye konuştu.

        ''TÜRKİYE'DE YANAN ALAN BİNDE 3'E DÜŞTÜ"

        Yangın söndürme helikopterlerinin suları basket şeklinde akıttıklarını, serpme özelliğinin olmadığını anlatan Yıldırım, ''Yangın söndürme uçakları ise suları yangının üzerine serpme şeklinde atıyor. Yangın söndürmede, yangın başlangıcında fark edilirse yanan alan küçük olduğu için söndürmek daha kolay. Ama yangın ilerleyince fark edilirse alan genişlediği için zor oluyor'' dedi.

        Yıldırım, ''THK uçaklarının, Türkiye'de kullanılmaya başlanmasıyla yanan alanın yıllık binde 3'e düştüğünü, AB ülkelerinde ise bu oranın yüzde 4,5-5,5 arasında olduğunu'' söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ