Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Dolar ne kadar? 01.03.2016 - Borsa Haberleri

        Geçtiğimiz haftanın son gününde Fitch'in Türkiye değerlendirmesinden saatler önce 2,94 liradan 2,98'e kadar fırlayan dolar yeni haftanın başlamasıyla düşüşe geçti. Serbest piyasada bu sabahın ilk saatlerinde 2,9590 liradan satılan dolar, piyasaların kapanış saatlerinde 2,95'in altına geriledi. Euro ise 3,2210 seviyelerindenbaşladığı günde 3,1920 lira seviyelerinden günü tamamladı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        PİYASALAR DA DOLAR DA DALGALANIYOR

        Doların küresel piyasalarda sert dalgalanması TL'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimlerine de benzer bir dalgalanma olarak yansıyor.

        Kur bu sabah 2.9571/2.9585 seviyesinden güne başladı. Dün akşam 3.09 civarında olan sepet bazında TL bu sabah 3.0887/3.0902, 3.22 civarında olan euro/TL ise 3.2202/3.2218 seviyesinde işlem gördü. Öte yandan dolardaki değer değişimlerinin yanı sıra bölgedeki jeopolitik gelişmeler de TL'nin seyrinde bir başka yön belirleyici olmayı sürdürüyor. TL coğrafi yakınlığın da etkisiyle Suriye kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerine göre zaman zaman negatif performans sergiliyor.

        BORSA 76 BİN PUANA DAYANDI

        Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 günü yüzde 0,19 yükselişle 75 bin 955 puandan kapadı.

        BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 141,01 puan artarken, toplam işlem hacmi 3,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,14 yükseldi, holding endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,55 ile "ulaştırma", en çok değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 1,66 ile "inşaat" oldu.

        Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, 76.000 puanın üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamadı ve gün boyu 75.800 - 76.000 dar bandında yatay bir seyir izledi. Öğleden sonra ABD'de açıklanan ISM imalat sanayi endeksinin beklentilerden iyi gelmesi, dolar/TL'deki düşüşü sınırlandırırken, pay piyasalarında da alımların güçlenmesini engelledi.

        Analistler, yarın ABD'de özel sektör istihdam verisinin, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 75.000 ve 74.000 seviyelerinin destek, 76.300 ve 77.800 seviyelerinin direnç konumuna geldiğini kaydediyor.

        DUDLEY: RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ

        New York Fed Başkanı Dudley, ABD'nin ekonomik görünümü için aşağı yönlü riskler gördüğünü belirterek, bu ayki toplantıda faiz artırımına destek vermek konusunda çok iştahlı olmadığı sinyalini verdi.

        New York Fed Başkanı William Dudley, ABD'nin ekonomik görünümü için aşağı yönlü riskler gördüğünü belirterek, Fed'in bu ay yapacağı FMOC toplantısında faiz artırımına destek vermek konusunda çok iştahlı olmadığı sinyalini verdi.

        Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen bir konferansta konuşan Dudley, "Şu anda, benim büyüme ve enflasyon beklentilerim için risklerin dengesi hafif şekilde aşağı yönlü eğilmeye başlamış olabileceğini değerlendiriyorum" diye konuştu. Global ekonomik ve finansal piyasaları, ABD ekonomisine yönelik beklentileri ve risk dengeleri açısından dikkatle değerlendirmekte olduğunu ifade eden Dudley, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2 büyümesini beklediğini ifade etti.

        Bu büyümenin işsizlik oranını daha aşağı itmek ve enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru itmek için yeterli olduğunu belirten Dudley, ancak yüzde 2 enflasyon hedefine orta vadede ulaşılacağından şu anda geçmişe göre daha az emin olduğunu da vurguladı. Fed'in gelecek faiz değişikliğinin yönü konusunda görüşünü açıklamayan Dudley, "Para politikasını normalleştirme için uygun hız kademeli, yavaş hareket etmek. Gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlama Fed'in faiz artırımlarında kademeli hareket etmesini gerektiren faktörlerden biri" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ