Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz 100 dolarlık banknot kullanımdan kalkabilir - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Terör örgütllerince sıkça kullanıldığı iddiasıyla varlığı tartışmalara yol açan ve Avrupa’da kaldırılması gündeme gelen 500 Euroluk banknotların tartışması 100 dolara da sıçradı.

        DÜNYA BANKASI ESKİ BAŞ EKONOMİSTİ YAZDI

        Son günlerdedünya finans çevrelerinde 100 dolarlık banknotların da kullanımdan çekilmesi gerektiği konuşuluyor. 100 dolarlık banknotlar ile ilgili bu iddianın sahibi ise Dünya Bankası eski baş ekonomisti Larry Summers...

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        Summers, 100 dolarlık banknotları tedavülden kaldırılması durumunda ellerinde 100 dolarlık banknotlar bulunan terörle bağlantılı kişi ve örgütlerin büyük sorunlar yaşayacağını ifade etti.

        YÜZDE 70'E YAKINI ABD DIŞINDA

        Çok konuşulan bu iddiasını Washington Post gazetesine yazdığı bir makalede dile getiren Summers, 500 Euro için duyulan endişelerin 100 dolarlık banknotlar için de duyulması gerektiğine dikkat çekti. Gündeme bomba gibi düşen iddianın ardından açıklama yorumlarda bulunanuzmanlar 10.8 milyar adet, başka bir deyişle yaklaşık 1.1 trilyon dolarlık 100’lük olduğunu ve bu paraların yüzde 70'e yakının da ABD dışında olduğunu ifade ediyorlar.

        1 DOLARDAN SONRA EN ÇOK KULLANILAN BANKNOT 100 DOLAR

        Öte yandan ABD’de şu anda dolaşımda bulunan banknotların yüzde 28’inin de 100’lük banknotlardan oluştuğu belirtildi. ABD'de piyasalarında en fazal bulunan 1 dolarlık banknotların ardından ikinci sırada bulunan 100 dolarlık banknotların adedi son 20 yılda yüzde 350 artmış.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ