Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Ahmet Kıvanç, İşte kirada evi olup hiç vergi ödememenin yöntemi - Emlak Haberleri
        1

        Ahmet KIVANÇ / HT EKONOMİ
        Vergi mevzuatına göre ödenecek vergiyi minimum düzeyde tutmanız mümkün. Normalde bina için hiç gideri olmayanlar bile götürü gider yöntemini seçtikleri takdirde kira gelirlerinin yüzde 25’ini vergi matrahından düşebiliyorlar. Yıllık 10 bin liralık kiranın 2 bin 500 lirası vergi hesabına katılmıyor. Ev veya dükkânınız için yaptığınız bir masraf yoksa götürü gider yöntemini seçmenizde yarar var.

        2

        Ancak binanız için 2013 yılında çatı aktarımı, içinde ve dışında boya badana gibi yüksek meblağlı bir onarım yaptırdıysanız bu yıl vergi öderken gerçek gider yöntemini seçmeniz avantajlı olabilir.

        3

        Örneğin yıllık 10 bin lira kira geliri elde ettiğiniz daire için bu şekilde 10 bin lira masraf yaptıysanız bu sene ve gelecek sene hiç vergi ödemenize gerek kalmaz. Götürü gider usulünde yüzde 25 sınırı var ama gerçek gideriniz ne kadar ise tamamını gider gösterebilirsiniz. Ancak gerçek gider kapsamında nelerin gider gösterilebileceğini bilmekte yarar var.

        4

        Örneğin konut olarak kiraladığınız daireden elde ettiğiniz geliriniz yıllık 12 bin lira ise ve siz 2013 yılında bu ev için 10 bin lira faiz ödediyseniz size etkisi şöyle olacak: 12 bin liralık gelirinin 3 bin 200 lirası zaten mesken istisnası olarak düşülecek.

        5

        KENDİ KİRANIZI DA GÖSTERİN
        Geriye kalan 8 bin 800 liralık gelirin tamamını da 10 bin liralık faiz giderinizden düşeceksiniz. Bunun sonucunda 2013’teki gelirinize ilişkin bu sene hiç vergi ödemeyeceğiniz gibi faiz giderinden artan 1.200 lirayı gelecek yıl ödeyeceğiniz vergi matrahından düşebileceksiniz. Oturduğunuz ev kiralık ise kira ödemelerinizi de kira gelirlerinizden düşebilirsiniz.

        6

        BELKİ DE HİÇ VERGİ ÖDEMEZSİNİZ
        Kira gelirinizden aşağıdaki giderleri düşerek, belki de vergi ödemekten kurtulabilirsiniz:

        - Kullanılan kredinin faizi
        - 2009’dan sonra satın alınan konutun, 5 yıl boyunca, satın alma bedelinin yüzde 5'i.
        - Vergi, resim, harç ve şerefiyelerle, asfalt parası gibi harcamalara katılma payları.

        7

        - Kendi oturduğunuz ev kiralık ise kira gideriniz.
        - Kiraya verdiğiniz ev veya işyeri için yaptığınız aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri.
        - Bina yönetim aidatı.
        - Bina sigortası.

        8

        BELGELERİNİZİ 5 YIL SAKLAYIN
        Kira vergisini gerçek gider yöntemine göre ödeyenlerin unutmaması gereken bir şey var. Yaptıkları giderlerle ilgili belgelerin beş yıl saklanması gerekiyor. Örneğin 2013 yılına ilişkin harcama bilgilerini 2019 yılına kadar sakın kaybetmeyin.

        9

        EVİNİ PARASIZ KULLANDIRANLAR VERGİ ÖDEYECEK
        Evini veya işyerini parasız olarak eşine dostuna arkadaşına tahsis edenler ‘emsal kira bedeli' üzerinden vergi ödeyecek. Emsal kira bedeli, evin değerinin yüzde 5'i olarak kabul ediliyor. Ev 300 bin lira ise emsal kira bedeli de 15 bin lira olarak kabul edilecek, vergi de bu rakam üzerinden ödenecek.

        10

        KAYINPEDERE JEST
        Mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilen evler için vergi ödenmesi gerekmeyecek. Ancak mal sadece kocanın veya kadının üzerine ise kayınpedere tahsis edilen ev için emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmesi gerekecek.

        11

        KARI VE KOCANIN AYRI BEYANNAME VERMESİ GEREKİR
        Karı kocanın sahip olduğu ev veya işyeri için her birinin ayrı beyanname vermesi gerekiyor. Konut kiralarında bu avantajlı. Çünkü her ikisi de mesken indiriminden yararlanacağı için daha düşük vergi ödeyecekler. Örneğin, kiraladığınız daire için 2013 yılında toplam 12 bin lira kira geliri elde ettiyseniz, normalde damga vergisi hariç 990 lira vergi ödemeniz gerekir. Ayrı beyanda ise ödenecek toplam vergi ise 660 lira olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ