Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kriz yatırımını tasarıma yaptı - İş-Yaşam Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Eylül ayında 32 Türk moda tasarımcısı biraraya geldi ve aynı çatı altında binden fazla tasarım ürüne yer verilen Gizia Gate konsepti yaratıldı. İlk mağazası Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde açılan konseptin mimarı Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu. Kutlu, Özgür Masur’dan Bahar Korçan’a, Hakan Yıldırım’dan Aslı Filinta’ya Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının yanısıra genç isimlerin koleksiyonlarına da yer verilen Gizia Gate için 5 milyon doların üzerinde bütçe ayırdı. Tüketicinin, özelliklede yabancı turistin Türk tasarımlarına ulaşamadığını ve bu konuda pazarda bir boşluk olduğunu ifade eden Kutlu, “Dünyanın her yerinde aynı markalar, aynı ürünler var. İlgiyi farklılaşarak çekebilirsiniz” dedi.

        Kendi butiği olan az sayıda tasarımcının da ürün teslimini hızlı yapamadığını kaydeden Kutlu, Gizia Gate’de 10-15 gün bekleme süresi olmadan, hazır giyimmantığında hemen teslim satış yapılacağının altını çizdi.

        TÜRKİYE’DE İLK DEFA BİRLEŞTİLER

        Projenin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Kutlu, şöyle devam etti: “Tasarımcılar bir araya gelip böyle bir projenin içinde olmaya sıcak baktı. Ancak şimdiye kadar maddi anlamda arkalarında durulmamış. Böyle bir teklifle gittiğimde 12 kişiyle yola çıktık; şu an 32 tasarımcının koleksiyonunu satıyoruz. Yakında 3 kişi daha eklenecek. İlk defa bu şekilde bir araya geldiler. Sırada 100’e yakın tasarımcı var fakat 1500 metrekarelik 2 katlı mağazada yer kalmadı."

        Dolar kurunun yüksek olduğu, hem siyasi gündem, hem ekonomik belirsizlik nedeniyle tüketicinin alışveriş iştahının azaldığı bir dönemde bu yatırımı yapmanın kolay olmadığını ifade eden Kutlu, “Kriz döneminde kolay bir işe girişmedik ancak, böyle dönemlerde insanların yeniliklere ve güzel bir şeyler görmeye daha çok ihtiyacı oluyor. Buradan destek alarakyatırımı tasarıma yaptık. 9 taksitle lüks tasarım ürünü satıyoruz. Bu hem ürünün sahibi hem de tüketici için şans” dedi.

        ‘ORTAM BIRAZ DAHA İYİ OLSA DAHA ÇOK MAĞAZA AÇARDIK’

        Mağazanın açılmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen ilginin yüksek olduğunu belirten İsmail Kutlu, “Açıkçası şu dönemde Türkiye’de kimse alışveriş modunda değil. Gündem etkili oluyor. O nedenle satışın yüzde 70’ini yabancıya yaptık. Fakat bu oran yarıyarıya şeklinde değişecektir” dedi. Gizia’nın da 45 mağazaya ulaştığını hatırlatan Kutlu, “Bu yıl 10 yeni mağaza açtık. Geçen yıla göre satışlarda yüzde 5-15 arası artış da var; fakat ortam biraz daha iyi olsa daha çok mağaza açardık” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ