Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yaşlandıkça artan sağlık sigortasına son - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Hükümet Orta Vadeli Program’da (OVP) uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirileceğini duyurdu. Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen bu kısacık cümlenin sağlık sigortasında bir devrim olacağını dile getirdi. Şimdi süresi 1 yıl olan ve her yıl sigortalı ile sigorta şirketinin bir emtia sigortası gibi pazarlık konusu olduğunu ve bunun doğru olmadığını kaydeden Gülen, “Kişinin yaşlandıkça artan sigorta primleri artık gençlikte birikecek. Aynı bireysel emeklilikte olduğu gibi bir sağlık fonu oluşturulacak. Böylece artan sigorta primleri de kontrol edilebilir ve yaşlandıkça yükselen bir ürün olmaktan çıkacak” dedi. Uzun dönemli sağlık sigortasında, sigorta primlerinin mevcut yıldaki riskleri karşılamanın yanı sıra yaşlılıkta kullanılmak üzere rezerv oluşturduğunu anlatan Gülen, “Kontrat süresi boyunca ödenecek olunmasının özendirildiği bu sistemde genellikle denge primi sayesinde, kişinin yaşlandıkça artan sağlık harcamaları gençlik yıllarında ödenen primler yardımıyla destekleniyor. Erken yaşta özel sağlık sigortası ile ömür boyu koruma esas alınıyor. Böylelikle, teknoloji gelişimi, artan ihtiyaçlar ve ilerleyen yaş neticesinde artan sigorta primlerinin kontrol edilmesi ve sürdürülebilir seviyede korunması amaçlanıyor.

        KAMU DA TAMAMLAYICI ROL OYNUYOR

        Kişinin ödeyeceği primler havuzda toplanıp ödemeler bu havuzdan yapılıyor” diye konuştu. Türkiye’de kişi başına hakime başvuru sayısının 2.2’den 8.2’ye çıktığını anlatan Gülen, dünyada OECD ortalamasının 6.4 olduğunu söyledi. Genellikle insanların ameliyat gibi kritik ve zor konularda özel hastaneleri tercih ettiklerini belirten Gülen, “Daha genç yaşlarda uzun süreli sigorta düzenlenmesi sigorta şirketlerinin operasyonel maliyetlerini azaltır. Hastanelerle daha avantajlı anlaşmalar yapabiliriz” dedi. Gülen sistem ile ikinci olarak önleyici tedavinin gelişeceğini ifade ederek örneğin her 5 yılda bir insanların sağlık taramasından geçirilebileceğini kişinin sağlıklı yaşaması için sigorta şirketlerinin de devreye girebileceğini dile getirerek “Birine 10 yıllık sağlık sigortası yaptırırsam onun sağlıklı olması için ölçümlerini yaparım. Sağlıklı yaşaması için spordan beslenmeye kadar birçok konuda izlenmesini gerçekleştirebiliriz” dedi. Gülen yeni sistemde sigorta sahibi, sigorta şirketi ve devletin Risk Eşitleme Fonu kurduğunu belirterek genel havuzun yanı sıra yaş bazlı havuzlar olabileceğini veya çok ağır hastalıkların dahil olduğu ayrı havuzlar oluşturulabildiğini anlattı.

        TRAFİK SİGORTASI DAHA DA YÜKSELEBİLİR

        Trafik sigortasında maliyetlerin hızla tırmanan bedeni hasar tazminat ödemeleri, değer düşüklüğü tazminatlarının artması, kusurlu sürücü yakınlarının tazminat talepleri, asgari ücretin ani artışı nedeniyle bedeni hasar ödemelerinde baz alınan rakamın yükselmesi ve yedek parça fiyatlarının artması nedeniyle tırmandığını anlatan Gülen, önümüzeki dönemde de yeni sürprizler olabileceğini ve maliyetlerin daha da artabileceğini kaydetti. Gülen “2015 Mayıs ayından sonra sektör primleri 368 liradan 715 liraya çıktı. Bu daha da yukarılara gidebilir. Eğer beklenmedik yeni maliyetler gelirse fiyatlar daha da artabilir. Maliyetleri azaltacak tek şey Trafik Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile bedeni hasarların hesaplamasında standart yöntem getirilmesi. Ama artık trafik sigorta fiyatları düşmeyecek. Yukarı çıkma ihtimali daha da yüksek. Mesela henüz manevi tazminat talepleri yok. Bunlar olursa bizim maliyetlerimiz artar. Eksper ücretleri, doğrudan tazmin sistemi, araç sayısının yükselmesi ile artan trafikte riskin artması gibi maliyet artışını sağlayabilir” diye konuştu.

        ‘ARTIK 4 BİN HASTANEYE ULAŞIYORUZ’

        Gülen Acıbadem Sigorta ile yaptıkları sağlık sigortası işbirliği anlaşmasına da değinerek bu sayede müşterilerine daha geniş kapsamlı, ürün ve hizmetler sunma fırsatı yakalayacaklarını vurguladı. Gülen bu işbirliği sayesinde ürün çeşidini artıracaklarını belirterek, “Bunun yanında örneğin müşterilerimiz 2 bin sağlık kuruluşuna ulaşırken şimdi 4 bin sağılık kuruluşuna ulaşacak” diye konuştu.

        TRAFİK İLE KASKA BİRLEŞECEK

        ülen, önümüzdeki dönemde trafik ile kasko sigortasının birleşeceğini kaydederek, “Kasko ve trafik sigortası fiyatları arttıkça trafik sigortası ana ürün olur. Kasko ise trafik sigortasının yanında tamamlayıcı ürün olur. Ancak kasko da opsiyonlu olur. Örneğin sadece çalınmayı ve aracın tamamen pert olmasını içeren bir ürün olabilir. Örneğin 500 liraya kadar muafiyetli ürünler yüzde 20 daha ucuz. Kaskoda bu opsiyonlar gelişecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ