Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Süperstarların estetik parası cebimizden çıkmış - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Vatandaş sigorta şirketlerinin zarar ödememesinden şikâyet ederken sigortacılar ise sahte hasar ödemesinden bıktı. Vatandaşlar, organize çeteler, sigorta şirketinden aldığı tazminat ile yaşamayı hayat tarzı haline getirenlerin yanı sıra meğer özellikle tanınmış sanatçılar estetikleri dahil sigorta kapsamında olmayan tüm harcamalarını sigorta şirketine ödetiyormuş. Sigorta şirketlerinin ünlülerin, sanatçıların tüm ödemelerini yapma nedeni ise biraz zorunluluktan. Şirketler halkı etkileme gücüne sahip sanatçıların haklarında olumsuz propaganda yapmasından korkup sahte olduğunu bile bile ödeme yapıyor. Sektörde bunun bir ismi bile var. Exgratia yani ‘hatır’ ödemesi adıyla meşrulaşmış ödemeyi bazı sanatçılar o kadar abartıyorlar ki genel müdürler isyan noktasına geliyor.

        HER ESTETİKTEN SONRA KAZA RAPORU

        Bir sigorta şirketi genel müdürü, estetikleriyle ünlü bir sanatçının artık sayılamaz olan estetik ödemelerini yapmaktan bıktıklarını ancak ellerinden bir şey gelmediğini söylüyor. Ünlülerin şirket hakkında küçük de olsa olumsuz bir şey söylemesi halinde sigorta bir güven işi olduğu için büyük kayıpları olacaklarından korktukları için ünlülerin tüm ödemelerini yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden sigortacılar, ünlülerin bu durumu kullandıklarını belirtiyor. Öyle ki bahsi geçen sanatçının basında çıkan her estetik operasyon haberinden sonra kendilerine “Burnuma kapı çarptı, yüzümü duvara vurdum, düştüm kulaklarım yaralandı” gibi gerekçelerle doktora başvurup operasyon geçirdiğini beyan ettiğini belirtiyor. Bir başkası ise halkın önünde çok farklı görünen bazı sanatçıların “Herkese yayarım” diye sigorta şirketlerini tehdit ettiklerini ifade ediyor. Bu durumlarda sigorta şirketleri ise çaresiz kalıyor ancak tabii ki bu durum sigorta maliyetlerine yansıyor ve şirketler ünlülere ödedikleri bu paraları vatandaşların sigorta primlerine yansıtıyor.

        SAHTECİLİK ORGANİZE OLDU

        Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi verilerine göre ise 2015’te tam 2 bin 285 sahte hasar bildirimi yapıldı. Bu rakam 2014’e göre yüzde 7’lik bir artışı ifade ediyor. Önceki yıl sigorta şirketlerini aldatıp sahte tazminat almak isteyenlerin sayısı 2 bin 269’du. En fazla sigortacılık hilesi yüzde 19.7 ile organize suçlardan oluştu. Bilerek otomobil pert etme, çarpışma, hasar rakamlarını şişirme gibi sahte tazminat alabilecek olayları organize yapan kişilerin sayısı hiç de az değil. Sadece 2015’te 451 organize olay tespit edilmiş. İkinci sırada ise sahte kaza tespit tutanağı bulunuyor. 386 kişi kaza olmadığı halde olmuş gibi tutanak tutup aracını yaptırmış gibi tazminat talep etmiş. 385 kişi de “Bir araç bana vurdu kaçtı” diye başvurmuş fakat sigorta experleri tarafından bunun yalan olduğu ortaya çıkarılmış. 208 kişi ise sanatçıların “Burnumu duvara çarptım” şeklinde sahte yaralanmalar uydurup farklı tedaviler, belki lüks harcamaların parasını sigorta şirketinden istemiş. Sahte hasar suçu ise işlendiği kanıtlanırsa 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis ve ayrıca sağlanan menfaatin iki katı ağır para cezası ile cezalandırıyor.

        HASTANENİN 100 METRE YANINDA KAZA

        Bir olayda sigortalı hastaneye 100 metre uzaklıkta aracın içindeyken silah ile vuruluyor. Kurşun kişinin zaten sorunlu olan eline isabet ediyor. Hastane kazadan 10 dakika sonra sigortalıyı ameliyata alıyor.

        BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

        Kimler hayat sigortası yaptırabilir?

        Sigorta ettiren, ölüm veya hayatta kalma ihtimallerine karşı kendisinin veya başkasının hayatını sigorta ettirebilir. Başkasının hayatı üzerine sigorta yapılabilmesi için, o kişinin hayatının devamında lehtarın menfaatinin bulunması şarttır. Menfaat şartının sözleşmenin yapılmasından sonra ortadan kalkması halinde sözleşme o andan itibaren geçersiz duruma gelir; ancak, sigorta ettirene erken ayrılma değeri ödenir.

        Hayat grubu sigortalarında getiri garantisi verilmekte midir?

        Yatırım fonlu sigorta ürünleri hariç teknik faiz oranında getiri garantisi verilmesi zorunludur.

        Hayat sigortalarında poliçeden cayma süresi ne kadardır?

        Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır. Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk primin ödenmesinden 1 ay sonra sona erer. Sigorta ettiren, sigortacının sorumluluğu başlamadan önce, kararlaştırılmış primin yarısını ödeyerek sözleşmeden cayabilir. Sözleşmeden kısmi cayma halinde, sigorta ettirenin ödemekle yükümlü olduğu prim, cayılan kısma ilişkin primin yarısıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ