Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kadınların yüzde 78’si eşitlik istiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Araştırmada ayrıca kadınların yüzde 78’ikadın ve erkek haklarının tamamen ve her ülkede eşit olmasını,yüzde 14’ü ise dünyayı kadınların yönetmesini istediğini vurguladı.

        Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın 8 Mart’ta kutlanacak Dünya Kadınlar Günü öncesi Türkiye genelinde 3 bin 933 kadının katılımı ile gerçekleştirdiği araştırma çarpıcı sonuçları da ortaya çıkardı. Kadınlara çeşitli soruların yöneltildiği araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre kadınların yarıya yakını kendisini bir anne, bir eş veya bir sevgili görmekten çok bir kadın olarak görürken yarıdan fazlası ise kadınların yalnızca bir gün hatırlanmaması gerektiği görüşünde.

        Aynı araştırma sonuçlarına göre kadınların neredeyse tamamı Türkiye’de kadın haklarının yeterince korunmadığını ifade etti. Kadınların günlük ilişkilerinde karşı taraftan beklentilerinin başında ise dürüstlük geldiği ortaya çıktı.

        KADINLAR EŞİTLİK İSTİYOR

        “Kadınların dünyadaki yerinin ne olmasını isterdiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 78’si “Kadın ve erkek haklarının tamamen ve her ülkede eşit olmasını isterdim” şeklinde yanıt verirken, yüzde 14’ü dünyayı kadınların yönetmesini istediğini vurguladı. Kadınların şu an dünya üzerinde yeterince söz sahibi olduklarını düşünenlerin oranı ise yüzde 6’da kaldı.

        “HER ŞEYDEN ÖNCE BİR KADINIM”

        DORinsight’ın yaptığı araştırmada katılımcılara “Kendinizi ilk hangisiyle tanımlarsınız?” sorusu yöneltildi. Kadınların yüzde 42’si kendilerini ilk önce bir kadın olarak tanımladıklarını ifade ederken ikinci sırada yüzde 24’lük oran ile annelik yer aldı. Eş ve sevgili kavramları ise sırası ile yüzde 6 ve yüzde 4 oy oranları ile listenin sonlarında ancak yer buldu. Soruya verilen yanıtların sıralaması şu şekilde oldu:

        Araştırmaya katılan kadınlara “Kadınlar Günü’nün nasıl olması gerektiği” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 52’si kadınların değerlerinin her gün bilinip ona göre davranılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 12’si ise Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlara izin verilmesi gerektiğini savundu. “Sizce Kadınlar Günü nasıl olmalı?” sorusuna kadınların verdikleri cevapların sıralaması ise şu şekilde oldu:

        “TÜRKİYE'DE KADIN HAKLARI YETERİNCE KORUNMUYOR”

        Araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan birisi ise katılımcıların yüzde 93’ünün Türkiye’de kadın haklarının yeterince korunmadığını düşünüyor olması oldu. Katılımcıların sadece yüzde 7’si kadın haklarının tam olarak korunduğunu ifade etti.

        “Kadınların dünyadaki yerinin ne olmasını isterdiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 78’si “Kadın ve erkek haklarının tamamen ve her ülkede eşit olmasını isterdim” şeklinde yanıt verirken, yüzde 14’ü dünyayı kadınların yönetmesini istediğini vurguladı. Kadınların şu an dünya üzerinde yeterince söz sahibi olduklarını düşünenlerin oranı ise yüzde 6’da kaldı.

        KADINLAR İLİŞKİLERİNDE DÜRÜSTLÜK ARIYOR

        Araştırmaya katılan kadınlara “Günlük hayattaki ilişkilerinizde (kadın-erkek) karşı taraftan bekledikleriniz nelerdir?” sorusu da yöneltildi. İlk sırada yüzde 34 oran ile “İnsanların dürüst olmasını ve yalan söylememelerini beklerim” yanıtı yer aldı.

        DORinsight’ın araştırması, kadınların hayattan en çok “mutlu bir yaşam sürmeyi” beklediğini de ortaya koydu. “Ne olursa olsun mutlu bir yaşam sürebilmek” istediklerini ifade eden kadınların oranı yüzde 34 olurken, ikinci sırada yüzde 26 ile “mutlu bir aile” istekleri, üçüncü sırada ise yüzde 9 ile “Hayat boyu dürüst ve iyi insanlarla karşılaşmak” seçeneği yer aldı.

        Araştırmada ayrıca kadınların yüzde 49’u “Size yapıldığında en çok mutlu olacağınız jest nedir?” sorusuna “Sevildiğimi hissetmek benim için yeterli” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ