Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bayram tatili kaç gün? 9 gün resmi tatil mi? - İş-Yaşam Haberleri

        Ramazan bayramı tatili süresi perşembe günü yapılan Bakanlar Kurulu'nda neticelendi. Buna göre Ramazan Bayramı resmi tatili için kamu çalışanları 4 Temmuz Pazartesi yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Karar ile bayram tatili 9 güne çıkmış oldu.

        Ramazan Bayramı tatili ile ilgili Başbakanlık'tan açıklama geldi..

        Yapılan açıklamada; "Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzalamıştır.Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Ramazan Bayramı'nın arefesi 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacaklardır. Yazı ilgili kurumlara gönderilmiştir." denildi.

        Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılmasının, Bakanlar Kurulu kararı ile belli olacağını söylemişti.

        2016 yılı Ramazan Bayramı, arefe günü ile 4 Temmuz Pazartesi günü (Yarım gün tatil) başlayacak. 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak.

        KEMER'Lİ TURİZMCİNİN BAYRAM TATİLİ ÜMİDİ

        Uçak krizi ve terör olaylarının etkilediği turizm sektörünün lokomotifi Antalya'da, turizmci ve bölge esnafı sıkıntı yaşıyor. Geçen hafta Kemer İlçesi'nde son 30 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını belirten esnaf, yazarkasalı eylem yaparken, Alanya İlçesi'nde ise turizmciler kötü gidişatın sona ermesi için turist duasına çıktı.

        Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bölgelerden Kemer'de açık oteller yüzde 40 doluluk oranında seyrederken, haziran ayının ortası ve hafta sonu olmasına rağmen sahiller boş kaldı. Sezon başından beri tanıtım çalışmalarında yerli turiste de ağırlık veren turizmciler ise 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline umut bağladı.

        'CİROLAR YÜZDE 80 ORANINDA DÜŞTÜ'

        İlçe merkezinde plaj işletmecisi Aydın Kubilay, "Geçen sene bu zamanlar bu plajlar doluydu. Şu an gördüğünüz gibi 10'da 1 bile yok doluluk. Bunun nedeni Rusya ile yaşanan kriz ve terör olayları. Ciromuz geçen yıla oranla yüzde 80 oranında düştü. Kemerdeki esnaf olarak bu işe acil çözüm bulunmasını istiyoruz. Hükümetimizin, turizm bakanlığımızın bu konuya el atmasını istiyoruz. Yoksa Kemer'de bu gidişle esnaf kalmayacak, acil çok acil bir çözüm istiyoruz" dedi.

        'BAYRAM İÇİN UMUTLUYUZ'

        Geçen yıl 12 personel çalıştırdığını bu yıl ise sayıyı 4'e düşürmek zorunda kaldığını kaydeden Aydın Kubilay, "Şu anda 4 bile fazla, parasını zor çıkartıyor. Bunun üstüne bir de SGK primleri eklendi, bunları ödeyemez hale geldik. Vergi borçları, ecrimisillerimiz, bunların üstesinden nasıl geleceğiz bilemiyoruz. Şu anda görünüş karanlık. Maliye'nin ve SGK'nın koyduğu e-hacizlerden dolayı pos makinemizi koyamıyoruz. Çünkü hemen paraya bloke koyuyorlar. Tamamen tıkanmış durumdayız. Çok az da olsa umudumuz var ama bu umut bayramdan sonra ne olur bilemiyoruz. Ya umut tamamen bitecek veya bu umutla devam edeceğiz sezon sonuna kadar" diye konuştu.

        'TURİZM BAKANIMIZI KEMER'DE AĞIRLAMAK İSTİYORUZ'

        İlçe merkezinde 2 butik otelin işletmeciliğini yapan Nejdet Şeker de şöyle dedi:

        "1988'den bu tarafa turizm işletmeciliği yapıyorum. Körfez Savaşı da dahil birçok kriz gördük, fakat en ağır kriz bu sene. Bu seneki kriz bütün esnafımızı, halkımızı, çalışanlarımızı vurdu. Bu nedenle devletimizin desteğini bekliyoruz. En azından turizm bakanımızın ve yetkililerin Kemer'e gelip burayı birebir görmesini istiyoruz. Çünkü halkımız, esnafımız gerçekten zor durumda. Şu anda zaten beklentimiz bayram. Bayram da olmasa şu anda burada esnaf ve çalışanların hiç biri kalmayacak. Acil turizm bakanımızı Kemer'de misafir etmek istiyoruz. Birebir esnafımızla, çalışanlarla, otelcilerle görüşmesini istiyoruz. Tek isteğimiz bu. Çünkü en zor zamanımız ve en zor şartlarımız bu sene. İşlettiğimiz 2 otelimiz var ama krizden dolayı biri kapalı, diğerini ise açık tutuyoruz. O da zorunlu açık. Çünkü bir beklentimiz var, diğer otelimizi de bayramda açmayı ümit ediyoruz."

        BAYRAM TATİLİNİN UZAMASI EDREMİT'LİLERİ SEVİNDİRDİ

        Ege ve Marmara denizlerine kıyısı bulunan Balıkesir'de, bayram tatilinin 9 güne uzaması turizmcileri sevindirdi.

        Kuzey Ege'nin gözde turizm merkezlerinden Edremit, Ayvalık, Burhaniye ve Gömeç'in sıralandığı Edremit Körfezi ve Marmara'nın güneyindeki Erdek, Bandırma ve Marmara'daki turizm işletmecileri, hazırlıklarını uzayan tatile göre yapmaya başladı.

        Edremit Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Nevzat Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nin bayram tatilinin uzamasının da etkisiyle özellikle iç turizmde güzel bir ivme yakalayacağını söyledi.

        Bölgenin birbirine çok yakın destinasyonların merkezinde bulunduğunu, Yunan adalarının da buna dahil olduğunu ifade eden Ergün, "Akçay'da konaklayıp bir saat sonra Ayvalık'ta, bir saat sonra Assos'da, 1,5 saat sonra Yunan adası Midilli'de olmak mümkün. Ulaşım da çok kolay oldu artık havayolu şirketleri Edremit Körfez Koca Seyit Havalimanı'ndan Ankara İstanbul üzerinden hem iç hatlarda hem dış hatlarda yoğun bir bağlantıyla geliş gidişleri sağlayabilir. Otobüs firmalarımızın yoğun bir şekilde yaza yönelik ek seferleri mevcut, onlarla bölgeye gelinebilir." diye konuştu.

        Ergün, bayram tatili için beklentilerinin özellikle iç pazara yönelik olduğuna dikkati çekerek, "Bölgemiz, iç pazar konusunda ikinci konutların yoğun olması dolayısıyla yerli misafirlerimizin en çok sevdiği destinasyonlardan. Burada tarih, kültür, deniz, kum, güneş, termal, dağlar her şey var. İç pazar müşterisinin aradığı da bu." ifadelerini kullandı.

        "REZERVASYON ORANLARIMIZ DAHA DA YUKARI ÇIKACAK"

        Bölgedeki işletmecilerle görüşmelerde halkın iyi fiyatlarla tatil yapabileceğini gördüklerini anlatan Ergün, şunları dile getirdi:

        "Buralarda rezervasyonlar da fiyatlar da iyi durumda. O konuda bütün halkımıza müjdeyi verebiliriz iyi fiyatlarla iyi bir tatil yapacaklarına inanıyoruz. Şu anda bölgemizde doluluk oranları yüzde 65-70'lerde, tatilin 9 güne çıktığı bilgisiyle yukarıya doğru çıkacaktır çünkü ara bağlantılar sorun oluyordu. Hükümetimiz bu arayı da tatile katınca halkımız bu konuda rahatlayacaktır. Bizim de rezervasyon oranlarımız daha yukarı çıkacaktır."

        "AYVALIK TURİZMİNE CAN SUYU OLACAK"

        Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı ve Ayvalık Turizm Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) Genel Sekreteri Ümit Özgültekin de bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının sevindirici olduğunu söyledi.

        Özgültekin, bunun Ayvalık'a olumlu yansıyacağını vurgulayarak, "9 günlük tatilin Ayvalık turizmine can suyu olacağına inanıyorum. Hatta güney bölgelerindeki tatil yörelerinin bu işten daha fazla yararlanacaklarını düşünüyorum." dedi.

        Ayvalık'taki rezervasyonların genelde 3-4 günlük olduğunu, bu kararın ardından insanların ya tatillerini uzatmak isteyeceklerini ya da Antalya, Marmaris, Bodrum gibi tatil beldelerinde uzun tatillere çıkacaklarını ifade eden Özgültekin, şöyle konuştu:

        "9 günlük tatilin Türkiye'deki tüm tatil beldelerinde olumlu yansımaları olacaktır. Umarız bu doluluk 9 gün boyunca sürer. Ayvalık, kısa tatiller bölgesinde. Ayvalık, İstanbul'dan 3-5 günlük tatil bölgesi olarak görünüyor. Biz yurt dışından sadece yaz aylarında, temmuz-ağustos aylarında 2 haftalık sürelerde tatilcileri çeken bir bölgeyiz. Ramazan Bayramı sürecinde geçmiş yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir'den günübirlik ya da 3-4 günlük tatilcileri çekmişizdir. Geçmişte böyle oldu, bana göre bu yıl da böyle olacaktır ama bu yıl 9 günlük tatili yoğun bir şekilde yaşayacağımıza inanıyorum. Çünkü çok farklı bir dönemdeyiz. Biz de sürprizlerle dolu olmasını bekliyoruz. 9 günlük tatil, bizim için bu sürprizlerden biri oldu. Umarız iyi geçer. Umarız tüm turizmcilerimiz bu hareketlilikten payını alır."

        "CANLILIK GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

        Erdek Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı da 9 günlük bayram tatilinin, bütün Türkiye'de olduğu gibi Erdek turizmi için nimet olduğunu belirtti.

        Sarı, turizm işletmeleri ve esnafın bu tatil kararını beklediğini vurgulayarak, "Erdek gibi küçük yerler için bu çeşit tatiller çok önemlidir. Esnafa da büyük canlılık, hareketlilik getirir, ticaret hayatına da. Erdek, deniz turizminde önemli bir bölge. Erdek'te mevcut misafirlerimizin çoğalmasını bekliyoruz. Bu tatilin Erdek'e heyecan ve canlılık getireceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Erdek Kent Konseyi ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakuş da Türkiye'nin ilk turizm beldesi olan Erdek'in, 9 günlük bayram tatilini hareketli geçirmesini beklediklerini dile getirdi.

        TURİZMCİLER BAYRAM TATİLİ KARARINI BURUK KARŞILADI

        BakanlarKurulu kararı ile Ramazan Bayramı'nın 9 gün tatil ilan edilmesini turizmciler buruk sevinçle karşıladı. Ülkede yaşanan terör olaylarının tatil hevesi bırakmadığını savunan sektör temsilcileri bu karar ile az da olsa umutlandıklarını belirtti.

        Turizmciler Ramazan Bayramı'nın, istedikleri gibi 9 güne çıkarılmasını değerlendirdi. Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu Marmaris Belediyesi, oda, sivil toplum örgütleri ve kamu kurum kuruluş temsilcileri ile geçen yıl yürüttükleri iç pazar çalışmalarının bu bayramda meyvesini vereceğini umut ettiklerini söyledi. Bülbüloğlu, "Ülkemizde yaşanan sıkıntılar nedeniyle fazla bir şey beklememek lazım. Okulların kapanması da şehrimize gelecek insan sayısını arttıracak. Şu an birçok konaklama tesisi bayramda kapılarını açacak. İlçemize Ege başta olmak üzere yakın şehirlerden tatilcilerin geleceğini düşünüyoruz. Yaşanılan onca sıkıntılara rağmen umudumuzu kaybetmeden turist gelmesi için görüşmelerimiz devam edecek" dedi.

        'PEMBE TABLO ÇİZMENİN ANLAMI YOK'

        Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da 9 günlük tatil kararını şöyle değerlendirdi:

        "Şimdilik bizlere 9 günlük bayram tatili için gelen bir talep yok. Tatil kararına sevindik. Fakat insanlarımızda tat kalmadı. Yaşanan terör, istikrarsızlık insanların yaşam hazzını aldı. Çocuk, işçi, polis, asker ve vatandaş şehit düşerken, insanlarımızın düşüneceği en son konu tatil oldu. Yaşam sevincimiz elimizden alındı. Bacasız sanayi dediğimiz turizm dibe vurmak üzere. Bu tür tatiller ile bir nebze olsun umutlarımız yeşeriyor. Pembe tablo çizmenin bir anlamı yok."

        'ÖNCE GÜVENLİK'

        TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de, güvenlik ve huzur ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

        "Turizme elbette olumlu katkı sağlar. Ama her gün sürpriz güvenlik sorunları yaşamazsak. Umarız huzurlu bir bayram olur ki ,insanlar tatili kullanmaya fırsat bulsun. Ülkemizde olduğu gibi insanlar da stres içinde. Bombalar patladığında Türk tüketici de tedirgin oluyor. Güvenli ve huzurlu ortam sağlandığında turizme olumlu yansımaları da olur. Bu ortamı sağlamak da hepimizin görevi, bu nedenle hepimiz de destek vermeliyiz. Uzunca bir tatile hepimizin ihtiyacı var."

        'TURİZMCİNİN ZARARINI KARŞILAMAZ'

        Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise şunları söyledi:

        "Türkiye'de bu tarz tatil uzatma girişimleri yıllardan bu yana uygulanıyor. Ülkeyi ayağa kaldıracak turist gelmiyorsa, mevcut yerli turiste yönelmek, sınırlı imkanları değerlendirmek olur. Bu da işletmecilere sadece nefes aldırmaya yarar. Bu yönden iyi olur. Turizmcinin bu yıl zararı çok büyük. 9 günlük bayram tatili, bu zararı tabi ki karşılamaz. Onlarca otel açılmadı. Oteli açmamanın da yatırımcıya zararı var. Açılmak zorunda olanların da iki yakası bir araya gelmiyor. Ülkemizde yerli turist sayısı belli. Bu sayıyı da turizmcinin zararı karşısında yeterli görmüyorum."

        'ERKEN AÇIKLANSA DAHA İYİ OLURDU'

        TÜRSAB Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, tatilin uzatılmasının olumlu olduğunu, ancak tam etki yaratması için daha erken açıklanması gerektiğini söyledi. Çiçek şöyle dedi:

        "Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizme mutlaka olumlu etkisi olacaktır. Devlet memurları, kamu çalışanları tatil için bir fırsat yaratmaya çalışacaktır. Daha erken açıklanması beklentiyi artırırdı. Hükümetten beklentimiz bu tür kararların erken verilmesi. Böylece tatil düşünenler ile otelcilerimiz fırsatları daha iyi değerlendirebilecektir. Türk tatilcisi büyük oranda zaten kararını vermiştir. İkinci kez tatil yapmak isteyenler bayramda iyi fiyatlarla olanak olursa tatili düşünür. Yurt dışından beklenen talep yetersiz. Doluluklar istediğimiz düzeyde değil. Fiyatlar zaten düşük seyrediyor. Dolaysıyla mevcut fiyatların daha altına gidiş olası görülmüyor."

        Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Tacettin Özen de otelcilerin yerli turiste yönelik paketler hazırlayacaklarını belirterek şunları kaydetti:

        "Bayram tatilinin uzamasının otellerin doluluğuna kesin katkısı olur. Yaz sezonu yurt dışı açısından sıkıntılı. Bayram tatilinin uzun ve tam tatil yapılacak dönemde olması insanların daha rahat tatili düşünmesine neden olur. Otellerde bunu göz önünde bulundurur. Fiyatları düşürür, uzun tatile göre paket programlar hazırlar. Tatilin bayram ile birlikte uzun olmasını fırsata çevirir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ