Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 40 derecelik sıcaklar rekor kırdıracak - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’yi etkisi altına alan ve dereceleri zorlayan Afrika sıcaklarından bunalan vatandaş klimalara yüklendi. Klimaların devreye girmesiyle elektrik tüketimi bir anda fırladı.

        Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, günlük elektrik tüketimi, perşembe günü 872.7 milyon kilovatsaate çıktı. Dünkü tüketim için öngörülen rakam, 890- 900 milyon kilovatsaat. Temmuz ve özellikle ağustosta tüketimin tüm zamanların rekorunu kırarak 950 milyon kilovatsate ulaşması, milyar kilovatsaatlik düzeye yaklaşması bekleniyor. Vatandaşın yanı sıra oteller, hastaneler, kamu binaları ve diğerbirimlerle birlikte gelen yoğun klima yükü, elektrik tüketiminin bir anda sıçramasına yol açtı. 1 Haziran’da 753 milyon, 15 Haziran’da 788 milyon kilovatsaat olan günlük elektrik tüketimi, perşembe günü 872.7 milyon kilovatsaate çıktı. Tüketim artışı dün de devam etti. Dünkü tüketim için öngörülen rakam 890-900 milyon kilovatsaat (net tüketim bugün verilere yansıyacak).

        HIZ KESMEYECEK

        Hafta sonu başta İstanbul olmak üzere birçok ilde bunaltıcı sıcak devam edecek. Genelde, hafta sonları kamu kurumları ve özel sektörde bazı işyerleri tatil olduğu için elektrik tüketimi düşüyor.

        TARİHİ REKOR BEKLENTİSİ

        Türkiye’de, elektrik tüketiminde tüm zamanların rekoru geçen yıl 10 Ağustos’ta kırılmıştı. Türkiye, klima kullanımına bağlı olarak 10 Ağustos’ta 905 milyon 764 bin 38 kilovatsaat elektrik kullanmıştı. Temmuz ve özellikle ağustosta tüketimin tüm zamanların rekorunu kırarak 950 milyon kilovatsate ulaşması, milyar kilovatsaatlik düzeye yaklaşması bekleniyor.

        FİYAT ARTIYOR

        Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de ortalama günlük elektrik talebinin 35-36 bin megavat olduğunu belirterek, “Klimaların etkisi 7 bin 500 hatta 8 bin megavattır. Diğer bir deyişle günlük 150 milyon kilovatsaattir. Bu rakam, yeri geldiğinde 200 milyon kilovatsaate kadar da çıkabilir” dedi. Doğan, serbest piyasada elektrik fiyatlarının tüketime koşut olarak arttığının anımsatılması üzerine, “Elektrik fiyatlarında tüketimle birlikte nispi artış söz konusu. Ama dramatik bir artıştan söz edemeyiz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ