Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Güneş enerjisiyle çalışan İHA ürettik! - Savunma Sanayi Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Bilkent Cyberpark Teknoloji Bölgesinde faaliyet gösteren TK3-Teknik isimli firma, TOBB Etü Öğretim Üyesi Prof Dr Ünver Kaynak başkanlığında, Türkiye'nin ilk güneş enerjisi ile çalışan İHA'sını geliştirdi. TÜBİTAK'ın 200 bin TL'lik desteğiyle TOBB Üniversitesi'nde üretilen İHA, yüzde 100 yerli.

        'HEDEFİ GOOGLE EARTH'TE BULUYOR'

        Prof. Kaynak, "Ülkemizin keşif, gözlem, haberleşme, ölçüm gibi alanlarda İHA ihtiyaçları bulunuyor. Bu ihtiyaçlara çözüm sunabilmek için bu projeye başladık.

        Proje sonucunda elektrik motorlu ve enerjisinin yüzde 30'unu güneş enerjisinden sağlayan, kısa menzilde otomatik uçuş kontrol yeteneğine sahip, ileri kompozit malzemeden yapılmış 2 adet İHA geliştirilerek öncü uçuş testlerini başarıyla tamamladık. Uçağımız Google Earth üzerine işaretlenen alanlara otomatik pilotla rahat bir şekilde ulaşabiliyor" dedi.

        'GECE GÖRÜŞ TAKILABİLİR'

        İHA üzerinde halen geliştirme sürecinin devam ettiğini dile getiren Kaynak, "Azami kalkış ağırlığı 18 kg. olan mevcut sistem sadece batarya desteğiyle 90 dakika güneş enerjisi destekli olarak 120 dakika havada kalabiliyor.

        Şimdilik gündüz görüntüsü alabiliyor. Biz bu uçağı test amacıyla geliştirdik. Bütçe sınırlıydı. Daha yüksek performansa sahip hava araçları yapabiliriz. İhtiyaca göre seçilecek yüksek çözünürlüklü kamera ve uzun menzilli haberleşme sistemleri vasıtasıyla gündüz depolanan enerjinin kullanımıyla geliştirilecek sistem gece de görüntü alabilir ve yer kontrol sisteminden anlık rota takibi yapılabilir" diye konuştu.

        KİMLİK KARTI:

        TAN-100

        YAKIT: Güneş enerjisi ve batarya

        GÖREV: Keşif, gözlem, haberleşme ve ölçüm

        ÜRETEN: TK3-Teknik

        AĞIRLIK: 18 KG

        UÇUŞ SÜRESİ: 120 dk (Batarya 90 + güneş 30dk)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ