Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji NASA astronot ilanına binlerce kişi başvurdu - Teknoloji Haberleri
        1

        NASA'dan yapılan açıklamaya göre, bu yıl içinde 18 bin 300 kişi, astronot olmak için kurumun kapısını çaldı.

        2

        Şu anda NASA'da 47 astronot aktif olarak çalışıyor. Kurum 1959 yılından bu yana toplam 300 astronotu uzaya gönderdi.

        3

        Peki, yeni uzay görevleri için astronot arayan NASA'nın kriterleri neler?

        4

        NASA astronot adaylarında pozitif bilimlerle alakalı bir bölümde lisans diploması arıyor. NASA ayırıca astronot adaylarını fiziksel testlerle de sınayacak.

        5

        NASA'nın 2018'deki testlerin ardından Mars'a insanlı göreve başlaması bekleniyor. Ancak Mars'a yolculuk söz konusu astronotların karşılaşacağı en zorlu sınav değil.

        6

        Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

        7

        İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.

        8

        Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

        9

        Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.

        10

        Ancak en büyük sorun Mars'a gitmek veya orada kalmak değil gezegenden ayrılmak. Zira Mars'tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor.

        11

        MAV’ın (Mars'a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.

        12

        Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya'ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.