Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Bir tweet atıp, bin TL kazandı! - Teknoloji Haberleri

        AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN

        9 milyon Türk kullanıcısı bulunan Twitter, Türk markaların tanıtımındaki yeni gözdesi oldu. Takipçi sayısına göre fenomenlere twit başına 300 TL ile bin TL arası ücret ödeyen şirketler ortalama 35 bin TL arasında değişen bütçelerle de Trending Topic (TT) olup seçtiği konuyu sosyal medyada konuşulur hale getirmeyi başarıyor. Aynı anda 30 fenomenle çalışmayı seçen şirketler büyük bazlı projeler için 30 bin TL’yi de gözden çıkartabiliyor.

        400 bin takipçiye sahip Argostroloji ve 138 bin takipçiye sahip taci_kalkavan’ın en fazla kazanan fenomenler arasında yer aldığı Türkiye’de en fazla reklam teklifini alan kullanıcıların sayısı 15’i geçmiyor. Takipçi sayısı 20 binlere düştükçe şirketlerden gelen teklifler de “Twit at, hediye çekini kap” şekline dönüşüyor. Son dönemlerin modası header giydirmenin kirası da 3 bin TL’den başlıyor. 10 bin TL’ye kadar çıkıyor.

        SKORUN KADAR KONUŞ

        Bu tekliflerin gelmesi için ilk şart fenomen olmak. Kullanıcı sayısı 10 binleri, kimi zaman 100 binleri aşan fenomenlerin takip ettikleri kişi sayısı ise oldukça sınırlı. Aslında aradaki fark ne kadar büyükse, fenomenin değeri de o kadar yüksek. Olay takipçi sayısıyla sınırlı da değil. Atılan twit’lere gelen RT ve Fav sayıları, verilen cevap sayıları fenomenin fenomenliğini perçinleyen kritik detaylar.

        Takipçi satın alma modasının hayli yaygın olduğu Türkiye’de kim gerçek fenomen ayırmak zor değil. Bunun için klout score adlı sistemi kullanan ajans ve markalar, skoru düşük olan kullanıcıyla çalışmamayı tercih ediyor. Büyük projelerde birden fazla fenomenle çalışmak da oldukça moda. Ama “O varsa ben yokum” tutumu fenomenler arasında da hayli yaygın. Fenomenlerin önemli bir özelliği de göze sokarak reklam yapmamaları. Çoğunlukla kendi yazdıkları metinler markanın onayından geçtikten sonra yayınlanıyor. Bu arada artık sadece Twitter değil gidilen mekânlarda Foursquare üzerinden yapılan check-in’ler de fenomenlere para kazandırıyor.

        Twitter’ın en şanslı markası gece rüyalara giren Nutella

        Coca-Cola, Vodafone, Toyota, LC Waikiki, Boyner gibi birçok kurum sosyal medyayı iyi bir reklam mecrası olarak görüyor ve bu alana yatırım yapıyor. Twitter’ın promoted TT adını verdiği belirli bir ücret karşılığı Trending Topic olmak da mümkün. Ama bu yol şirketler için hem daha pahalı hem de kullanıcıların severek izlediği ve birer marka haline getirdiği fenomenleri kapsamıyor. Bu arada adı twit’lerde sık sık anılan Nutella, Twitter’da ücretsiz reklam yaptırabilen en şanslı marka gibi görünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ