Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir Ekonomi Ödülleri'nde konuştu

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkonuk Center'da düzenlenen 'Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2015' töreninde konuştu. Gündeme ilişkin konulara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çözüm sürecinden başkanlık sistemine önemli açıklamalarda bulundu.

        Türkiye'de artık Kürt sorunu diye bir şey kalmadığını kaydeden Erdoğan, "Varsa yoksa Kürt sorunu. Ne Kürt sorunu, artık böyle birşey yok.Kardeşim neyin eksik senin. Bir Kürt olarak sen bu ülkede Cumhurbaşkanı oldun mu, oldun. Başbakan çıkardın mı, çıkardın. Daha ne istiyorsun" dedi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        - 2023'ten sonraki Türkiye tıpkı 2002'den sonraki gibi bambaşka bir Türkiye olacak. Bu millet Çanakkale'de silkinmiş, akabinde bugünlere kadar gelen bir devlet kurmuştur. Bizim mağlup olmayı içine sığdıramayan, bütün dünyayı kalbine sığdıran bir yapımız var.

        Erdoğan, davetliler arasındaki 103 yaşındaki Kadriye Özdemir'in elini öperek protokol masasına davet etti.

        'BÜYÜK RESME BAKACAĞIZ'

        - Biz gözümüzü ufuktan ayırmayacağız, büyük resme bakacağız işte o gün hedeflerimize ulaşacağız. Oturarak hızır beklenmez... Hedeflerimize ulaşmak için çok çalışacağız. Türkiye'nin üzerine neredeyse bir ölü toprağı serpilmişti. Milletimiz hak ettiği hizmetleri alamadı.

        'DÖVİZLE, MİT MÜSTEŞARIYLA AYNI GAYRETİ SÜRDÜRÜYORLAR'

        - Bu süreçte karşımıza dış güçler kadar içerideki ittifakları da çıktı.Gezi'den 17-25 Aralık darbe teşebbüsüne kadar son yıllarda yaşadığımız tüm hadiselerin gerisinde hep aynı amaç var. Şimdi de dövizle, faizle, manipülasyonla, fısıltıyla, MİT Müsteşarı ile ellerine ne geçerse onunla, aynı yöndeki gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomideki belirsizlik, bir kriz görüntüsü oluşturmak için özellikle çalışıyorlar ama nafile. Bunların hepsi koskoca bir hiç, bunları başaramazlar. Bundan sonra da başaramayacaklar.

        'BUNLAR ARAMIZDAKİ MUHABBETİ ORTADAN KALDIRMAZ'

        -Biz ne zaman, nerede, ne yapacağımızı çok iyi biliriz. Dışarıdan birileri köşelerinde bir şeyler yazıyorlar, bunların hiçbirisi bizim aklımıza girmez. Bizim aklımıza bir şey girer, biz ne yaptığımızı, nasıl çalıştığımızı, aldığımız neticelerle ortaya koyuyoruz. Filanca iş adamının, filanca holdingin, filanca üst aklın veya filanca köşe yazarlarının yazdıkları yazılar bizim aramızdaki muhabbeti ortadan kaldırmaz.Birileri köşelerinde Sayın Gül'le benle, Sayın Başbakan'la ilgili yazıyorlar, birbirlerine düşürür müyüz? diye. Bunlar nafile çabalar.

        'NE KÜRT SORUNU ARTIK BÖYLE BİR ŞEY YOK'

        - Tüm umudunu sokak eylemlerine bağlamış bir hastalıklı zihniyet var. Varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu artık böyle birşey yok. 2005'teki konuşmamda açıkladım bu ülkede her etnik unsurun kendine has sorunları var. Türk'ün de Laz'ın da Abaza'nın da hepsinin sorunu var.

        Cumhurbaşakanı Erdoğan'ın içinde bulunduğu otobüs, Halalca Mahallesi'nde durduruldu. Kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamlayan Erdoğan'a, yaşlı bir kadın köy ekmeği verdi.

        'CUMHURBAŞKANI ÇIKARDIN, TSK'DA VARSIN NEYİN EKSİK?'

        - Bu sorunları gidermek yönetimlerin, hükümetlerin görevi bunları yapıyor muyuz yapıyoruz.Kardeşim neyin eksik senin. Bir Kürt olarak sen bu ülkede Cumhurbaşkanı oldun mu? Oldun. Başbakan çıkardın mı? Çıkardın. Bakan çıkardın mı? Çıkardın. Devletin en üst kademelerine yönetici gönderdin mi, gönderiyor musun? Var. Türk Silahlı Kuvvetlerinde var mısın? Var. Ne istiyorsun daha, ne istiyorsun?

        'BU OYUNA GELMEYELİM'

        - Biz asimilasyon, inkar politikalarını ayaklar altına aldık. Ama bu işleri köpürterek bu işin siyasetini çirkin şekilde yapıyorlar. Bu oyuna gelmememiz lazım.

        -Bu ülkede vekil sıfatını taşıyan iki zat kendi ülkesini şikayet ediyor. Bizde malesef böyle bir muhalefet anlayışı var. Ama boşuna çırpınıyorlar, bu ülkenin geleceği için hiçbir projeleri olmayanların yeni Türkiye'de yeri yoktur.

        'BU SİSTEM TÜRKİYE'Yİ TAŞIYAMIYOR'

        - (Başkanlık sistemi) Başkanlık sistemi diyorum yeni anayasa diyorum, Bunları cumhurbaşkanı olduktan sonra söylemedim, geçmişten beri bunları söylüyorum. Mevcut sistem artık Türkiye'yi taşıyamıyor. bu anayasa bizim ufkumuzu aydınlatamaz. Bu sistemde ısrar etmek millete haksızlıktır.

        'TÜRKİYE ANONİM ŞİRKET GİBİ YÖNETİLMELİ'

        - Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye'de öyle yönetilmelidir. Yoksa bileklerine bağlıyorlar prangayı yürü yürüyebilirsen, bu ülke böyle sıçramaz. ABD parlamenter demokrasiyle başlamıştı ama yürümedi. Fransa'da da aynı şekilde. Önümüzde bu örnekler varkan hala niçin patinaj yapmaya devam ediyoruz.

        'PAKET MECLİS'TEN ÇIKMIYOR ÇÜNKÜSİSTEM SAKAT'

        - (İç güvenlik paketi) Parlamentoda müzakere süreci var, aylar dönmeye başlayacak neredeyse hala Meclis'ten çıkmıyor. Nasıl engelliyorlar bunu, sistem sakat da onun için. Bir madde üç saatinizi alırsa kavga ve gürültüyle süslemeye kalkarlarsa oradan yasa çıkar mı? Bu iş böyle yürümez.

        - Yeni anayasa ile Başkanlık sisteminin ülkemizde yerleşmesi gerekiyor bunun için de hedef 400 milletvekili. Bunu verdiğinizde şu demektir, 'Siz buna layık olun yeni anayasayı yapın ve başkanlık sistemini getirin'.

        'İÇİMİZDEN İHANET EDEN ÇIKTI'

        - Şimdi parti kapatmayı tartışıyorlar. Genel başkan olduğum dönem sıfatıyla konuşuyorum bu konuyla alakalı 2010 anayasa değişikliğini yaparkan dedik ki 'Gelin partileri kapatmayalım bunun tedbirlerini alalım'. O maddeye geldiğinde 3 parti parlamentoyu terk etti. İçimizden de birkaç tane ihanet eden çıktı ve biz orada 330'u, referandum şansını yakalayamadık. Bugün partilerin kapatılması konusu tarih olacaktı. Biz samimi davrandık ama onlar davranmadı.

        'SUÇU İŞLEYEN KİMSE BEDELİNİ ÖDER'

        - Burada düşüncemi ilk kez açıklıyorum. Partiler madem ki tüzel kişiliktir gerçek kişiyle tüzel kişiliği karıştırmayalım. Tüzel kişiye ceza verilir mi? Ben diyorum ki bir siyasi partinin kapatılması gibi bir madde gündeme gelse, bunun için söylenmesi gereken, 'bir siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez' diye bir hükmün oraya gelmesi lazım. Ancak suçu işleyen kimse, onlar bu işin bedelini öder. Kökünden bunun kazınması lazım.Aynı şeyi dernek ve vakıflar için de söylüyorum. Tabelayı cezalandırarak bir yere varamazsın.

        TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNDE ÇARPICI AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkonuk Center'daki programının ardından Balıkesir'de düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından önemli başlıklar şöyle:

        - Bu millet bir kabile, göçmen değil. Bu millet bilincine kavuşmak herkesin karı değil. Böyle muhteşem bir milleti tarih kitaplarının iki kapağı arasına mahkum edemeyiz.

        - Afrika asla bizim için Kaf dağının arkrası değildir. Şimdi biz oradaki yıkılmış eserleri yeniden ayağa kaldırıyoruz. Niye? Dedemizin bıraktığı mirasa sahip çıkmak için. Pakistan, Hindistan, Güney Asya, Moğolistan bize yabancı yer değil. Orhun Anıtlarına giden biz olduk. Mısır'da Esma yavrularımıza sahip çıkan biz olduk.

        'DÜNYA 5'TEN BÜYÜK DİYORSAK BİR ANLAMI VAR'

        - Dünya 5'ten büyük diyorsak bunun bir anlamı vardık. Zira tüm dünyayı bir ülkenin iki dudağı arasına terk edecek kadar haktan adaletten uzak olmak dünya haklarınına saygısızlıktır. Bunu biz dillendirdik. Bugün artık dünyanın şartları güncelleniyor. 196 ülkenin mukadderatını içindeki 5 ülke belirleyemez. Öyleyse gereğinin yerine gelmesi lazım.

        'BİZİ TAKİP EDİYORLAR, TAKİP ETMEK İSTİYORLAR'

        - Bizi takip ediyorlar, izlemek istiyorlar. Türkiye'nin kendisini içinde bulunduğu belirsizlikten kurtaracağını düşünüyorlar.

        - Batı nezdinde Müslüman evvela biziz, bu topraklardır. Dolayısıyla Müslümanlara yönelik her tepkinin ilk hedefi de biz oluyoruz. Müslümanlarla teröristleri özleşleştirme çabası bilinçli olabilir. Birileri yaşananları kendi emilleri için kullanmak istiyor olabilir. Bize düşen medeniyetimizin tüm değerleriyle mukabele etmektir.

        - Bugün islam dünyası mezhepçilik fitnesinin sancısı içinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulayacağız. Alevilik Sünnilik var mı böyle birşey. Kürtçülük... Kardeşlerim bu ülkede hiçbir zaman bizim Kürt diye bir sorunumuz olmadı ama kasıtlı olarak gündemde tutuluyor. 2005'teki konuşmamla biz bu işi bitirdik.

        'BİZE SİYASİ KÜRTÇÜLÜK YAPMAYIN'

        - Hakkari havalimanını onlara bölücü terör örgütüne rağmen yapacağız. İstemeseler de yapacağız. Biz Kürt'ü Türk'ten Türk'ü de Kürt'ten ayırmadık. Bize siyasi Kürtçülük yapmayın. Evlatları dağa çıkarıp Diyarbakır'da anaları ağlatmayın.

        - (Başkanlık sistemi) Yeni Türkiye'yi inşa etmenin zamanı eski Türkiye tüm alışkanlarlarıyla geride kadı. Bilgisayar çağında hala kağıt kalemle 20 haneli rakamları çarpmaya, bölmeye çalışıyoruz. En sonunda işlemi bitiyor ama iş işten geçiyor. 1940 model ile 2015 model arabaların yarışındayiz. Arabamızın antika değeri var ama tur üstüne tur bindiriyorlar.

        - Ben diyorum ki gelin bu yorgun sistemi değiştirelim yeni Türkiye yolunda yeni bir anayasa yapalım ve başkanlık sistemine geçelim.Muhalefet başkanlık sistemini istemiyor çünkü başkanlık sisteminde milletin karşısına çıkıp projelerini anlatma ve sonunda heksap verme niyetleri yok.

        - Her akşam 23.00-24.00'te beddua seansları yapıyorlarmış.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BALIKESİR'DEN AYRILDI

        Toplu açılış töreni ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere özel ANA uçağı ile sabah saatlerinde Balıkesir'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler, saat 18.40'ta Balıkesir'den ayrıldı

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir programının son durağında Garnizon ve Okullar Komutanlığı'nı ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Erdoğan'ı taşıyan konvoy Balıkesir Merkez Havaalanı'na gitti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, saat 18.40'ta özel ANA uçağı ile Balıkesir'den ayrıldı.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ