Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanlığı'ndan Diyarbakır'daki patlamayla ilgili açıklama

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı. Erdoğan, Diyarbakır'daki patlamaya ilişkin şunları söyledi:

        İçişleri Bakanım, Diyarbakır Valisi, Gıda ve Tarım Bakanımız Mehdi Bey'le yaptığım görüşmeler neticesinde rakamsal olarak verdikleri şu anda 2 ölü, 100'e yakın yaralı şeklinde bir ifade kullandılar. Temennimiz ağır yaralıların şifayı bulmasıdır. Rabbim ölenlere rahmet, yaralılara da şifalar versin. Miting esnasında 2 ayrı noktada böyle bir patlama söz konusu oluyor. Trafonun önünde olan bir bölgede orada bir simitçinin olduğu söyleniyor. Oradaki patlamanın tüp olduğu, 40-50 metre mesafede de bir çöp kutusunda oradaki ise kurulu olduğu söyleniyor. Ankara'dan oraya uzman heyetler gittiler, çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu işin nereden, nasıl olduğu, bunlar incelenip ondan sonra burada nihai bir neticeye varacağız.Şu anda yapılacak tespitler, erken olur diye düşünüyorum.

        Şu ana kadar birçok yerde arzu edilmeyen durumlar oldu. Siirt'te bir muhtarımız öldürüldü, Şırnak'ta iki kişinin öldürülmesi hadisesi, daha önce yine bazı ölüm hadiseleri, bütün bu olayları düşündüğümüz zaman sürecin maalesef çok olumsuz yanları oldu. Fakat bugünkü olay tam seçimin iki gün öncesinde olması, seçime ciddi manada gölge düşürdü.

        Seçimi, öyle ya da böyle yapacağız. Bunun herhangi bir şeyi yok. Tabii bütün güvenlik tedbirleri daha da artırılmak suretiyle bu seçimi en iyi şartlarda inşallah gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz.Herkes tahriklere gelmeden, demokratik hakkını en ideal şekilde pazar günü kullanmaya kendini hazırlamalıdır. Siyasi partiler tabanlarına sükuneti telkin etmelidir.

        Pazar günkü bu demokratik sınavı çok büyük bir katılımla gerçekleştirmek suretiyle bizim sandıklarımızı bu tür tehditler değil, irademiz tayin eder biz bu irademizi en güzel şekliyle gelip sandıkta kullandık, kullanıyoruz, kullanacağız, demesi en ideal olanıdır.

        "DEMİRTAŞ'A ULAŞAMIYORUZ"

        Dolayısıyla ben tekrar ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara şifalar diliyorum. Ailelerine sabırlar temenni ediyorum.Yaklaşık bir saate yakındır HDP Eş Başkanını arkadaşlarıma arattırıyorum. Kendilerine ulaşamadıkları için henüz bir geçmiş olsun temennimizi iletemedik. Ama böylece gerek şu yayın vasıtasıyla bunu iletmiş olalım, aynı zamanda zaten Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan da bu konuyla ilgili açıklamamızı yaptık.

        Hedefi belli, pazar gününü gölgelemek.

        Başka bir şey değil. Biz başından beri, 'demokratik açılım', 'milli birlik ve kardeşlik projesi' ve 'çözüm süreci, çözüm süreci bu işin zirve noktası. Çözüm sürecine gölge düşürmek isteyen bazı gruplar var. Fakat hükümetimiz, ben de Cumhurbaşkanı olarak çözüm sürecine kararlı şekilde sahip çıkacağımızı hep söyledik.Bundan taviz vermek mümkün değil.

        Bu olan olay nedir ne değildir, saldırı mıdır, çok daha farklı bir eylem midir, bütün bunları şu anda özellikle Ankara'dan gelecek olan uzman ekibin araştırmaları ortaya çıkaracaktır.

        Bunlar her zaman beklenen şeylerdir, sadece bu seçimler için değil. Bundan dolayıdır ki güvenlik güçlerimiz azami ölçüde tedbirleri alırlar. Bu Türkiye'ye ait bir şey de değil, dünyanın her yerinde seçimlerin öncesinde bu tür olaylara rastlanır.

        CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi’nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlama dolayısıyla mesaj yayınladı.

        Mesaj şöyle:

        Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi'nin mitingi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız olduğunu derin bir teessürle öğrendim.Türkiye'de Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, demokrasimize, ülkemizdeki huzur ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik bu tür provokasyonlara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor.İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir.Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ