Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Gaziantep'teki DAEŞ operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı

        Gaziantep'te, polisin düzenlediği hücre evi operasyonunda DAEŞ'in sözde Türkiye emiri olan ve başına 4 milyon lira ödül konularak kırmızı listede aranan Yunus Durmaz, üzerindeki bombayı patlatarak öldü. Hücre evinde ölen Yunus Durmaz'ın kardeşi olan ve mavi listede aranan kardeşi Hacı Ali Durmaz ise sağ olarak ele geçirildi. Durmaz kardeşlerin yakalanmaması halinde bu akşam oynanan Gaziantepspor-Antalyaspor karşılaşmasının bitiminde intihar saldırısı düzenlemeyi planladıkları öne sürüldü.

        Bugüne kadar Türkiye'de DAEŞ tarafından yapılan canlı bomba saldırılarını organize eden isim olarak bilinen Yunus Durmaz ile kardeşi Hacı Ali Durmaz, güvenlik güçlerince her yerde aranmaya başladı. Polisin terör örgütü DAEŞ'e yönelik bu zamana kadar yaptığı operasyonlarda ulaşılamayan ve Suriye'ye geçmiş olmasından kuşkulanılan Durmaz kardeşlerden Yunus 4 milyon ödülle kırmızı, Hacı Ali ise 1,5 milyon ödülle mavi listede yer aldı.

        19 MAYIS'TA BOMBALI EYLEM İSTİHBARATI

        Gaziantep'te geçen 1 Mayıs'ta bomba yüklü araçla Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik düzenlenen ve 3 polisin şehit olduğu saldırının ardından polis, kentte alarm durumuna geçti. Ancak, hafta sonu istihbarat birimleri DAEŞ terör örgütünün Gaziantep'te 19 Mayıs kutlamalarında bomba yüklü araçla veya canlı bomba şeklinde saldırı yapacağı bilgisine ulaştı. Bu bilginin ardından harekete geçen terör ve istihbarat birimleri, kentte güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı.

        ONLARCA EV BASILDI, 60'I AŞKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Polis ekipleri aldığı istihbarat birimlerinin ardından DAEŞ ile irtibatlı olan kişilere yönelik soruşturma başlattı ve izine ulaştığı onlarca adrese salı gününden itibaren birbiri ardına operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda, gözaltına alınan şüphelilerin sorgulaması doğrultusunda ulaşılan yeni isimler de operasyonlarla yakalandı. Bu sabah yapılan operasyonlarla birlikte 3 gün içerisinde gözaltına alınanların sayısı 60'ı aştı.

        19 MAYIS ÖNCESİ ALARM

        Polis, istihbarat raporları doğrultusunda bu sabah yapılan 19 Mayıs etkinlikleri nedeniyle çelenk konulan Demokrasi Meydanı ile kutlamaların yapıldığı Kamil Ocak Stadyumu çevresindeki tüm yolları trafiğe kapattı. Bariyerler ile bu noktalara ulaşılan yolları kapatan polis, şüpheli gördüğü tüm kişileri tek tek aradı. Kutlamaların tamamlanmasının ardından bölgedeki barikatlar kaldırılarak yollar yeniden trafiğe açıldı.

        GAZİANTEP-ANTALYA MAÇI ÖNCESİ YENİDEN ALARM

        Ancak, polis akşam saatlerinde sorguladığı şüphelilerden Durmaz kardeşlerin hedefinin saat 20.00'de başlayacak olan Gaziantepspor-Antalyaspor karşılaşmasının öncesi veya sonrasında eylem yapacağı bilgisine ulaştı. Bu bilginin ardından harekete geçen polis, maçın oynanacağı Kamil Ocak Stadyumu ile yakınındaki Gaziantep Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve resmi kurumların bulunduğu bölgeleri hem demir bariyerlerle hem de TOMA'larla trafiğe kapattı. Trafiğe kapatılan alanlarda polisler çelik yeleklerle görev yaptı.

        ADRES BELİRLENDİ OPERASYON BAŞLADI

        Polis bu arada Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguladığı şüphelilerden Durmaz kardeşlerin kaldığı hücre evinin adresini belirledi. Hemen harekete geçen polis, Durmaz kardeşlerin kaldığı Çağlayan Mahallesi Berber Mustafa Sokak'taki eve baskına gitti. Baskın sırasında hücre evinde bulunan Yunus Durmaz, üzerinde bulunan bombayı infilak ettirdi. Patlamada evde bulunan Yunus Durmaz ölürken, kardeşi Hacı Ali Durmaz ile polisler tarafından sağ olarak ele geçirildi ve gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

        CANLI BOMBANIN PARÇALARI ÇATI VE AĞAÇLARDAN TOPLANDI

        Gaziantep'te polisin DAEŞ'e ait hücre evine yaptığı baskında kendini patlatan canlı bombanın parçaları, yüzlerce metre uzağa fırladı. Polis canlı bombaların parçalarını çatı ve ağaçlardan toplarken, bölgedeki vatandaşlar yaşanan olay nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

        Sabah gün ağarınca patlama ve çatışmanın izleri ortaya çıkarken, canlı bombanın parçalarının ise yüzlerce metre uzağa dağıldığı görüldü. Canlı bombanın parçaları patlamanın meydana geldiği sokağın bir kaç sokak ilerisindeki evlerin çatı ve balkonlarına saçıldı. Ekipler, patlamanın şiddetini gösteren parçaları olay yerinin yüzlerce metre uzağından toplandı. Parçaları gören vatandaşlar ise canlı bombaya ait olduğuna inanamadı.

        EVDEKİ PATLAYICILAR KONTROLLÜ ŞEKİLDE PATLATILDI

        Eve giren polisler, içeride tuzaklanmış patlayıcı bulunduğunu belirledi. Sokaktaki evlerde bulunanları tahliye eden polis, bölgeye ulaşan yolları yaya ve araç ulaşımına kapattı ve bomba imha uzmanlarına haber verdi. Zırhlı araçlarla bölgede kimsenin geçişine izin verilmezken, bomba imha uzmanları evde tuzaklanmış olan patlayıcıları kontrollü şekilde imha etti. Patlamalar bu sırada mahalle sakinlerinde tedirginlik ve paniğe yol açtı.

        Bu arada Yunus Durmaz'ın öldüğü, kardeşi Hacı Ali Durmaz'ın ise sağ ele geçirildiği hücre evinin geçen yıl Kasım ayında polis baskınında kendisini patlatarak ölen Ankara Gar Meydanı'ndaki saldırıyı yapan canlı bombaları bu kente götürdüğü için aranan Halil İbrahim Durgun'un ailesinin yaşadığı eve birkaç yüz metre mesafede olduğu görüldü.

        VALİ YERLİKAYA BİR TERÖRİST ÖLÜ, BİR TERÖRİST SAĞ ELE GEÇİRİLDİ

        Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentte polis tarafından DAEŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyon sırasında bir DAEŞ’linin üzerindeki bombayı patlattığını söyledi.

        Vali Yerlikaya, polis veya vatandaşların yaralanmadığı operasyonun devam ettiğini belirterek, Bugün bir mahallede daha önce aldığımız bir ihbar üzerine emniyet ekiplerimiz yaptı. Biz operasyon esnasında terörist kendini infilak ettirdi 1 terörist canlı ele geçirildi. Şu anda hala devam ediyor operasyon. Şu anda kadar emniyet güçlerimizden veya vatandaşlarımızdan bir kişi yaralı değil hamdolsun. Ben buradan arkadaşlarımızın yanına gideceğim emniyete gideceğim. Kendini patlatan bir terörist var. DEAŞ olduğunu biliyoruz. İsimlerle ilgili arkadaşlarımızın kanaatleri var fakat bunu şu anda söylememiz doğru değil. Net olarak bunu tespit edelim ondan sonra sizlerle birlikte bunu açıklayalm dedi.

        Hedefin Gaziantepspor-Antalyaspor maçının yapıldığı Kamil Ocak stadı olduğuna yönelik soruya cevap veren Vali Yerlikaya, “Hayır kesinlikle bununla bir ilgisi yok. Biz bugün her türlü sonuca karşın emniyet çevresinde tedbirlerimizi aldık. Operasyonumuz devam ediyor. DEAŞ hücre evindeki tuzaklamalara karşı tedbirli, bir tane polisi kardeşimizin burnu kanamadan girmeye yönelik hassasiyet gösteriyoruz. Hepimize geçmiş olsun diye konuştu.

        BÜYÜK TEDİRGİNLİK

        Olayın yaşandığı Çağlayan Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar ise gece saatlerinde meydana gelen olayı anlattı. Patlama sesiyle irkildiklerini belirten vatandaşlar, olay esnasında büyük korku yaşadıklarını belirtti.

        Patlama ve sonrasındaki çatışmalar dolayısıyla çok korktuklarını, çocukların sabaha kadar korkudan uyuyamadıklarını belirten vatandaşlar, "Böyle olaylardan dolayı çok tedirgin oluyoruz. Böyle giderse, biz buralarda yaşayamayız artık herhalde'' diye konuştu.

        DHA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ