Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yabancı dildeki tabelalar için ilk adım atılıyor

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Dil Kurultayı’nda yaptığı konuşmada isim ve tabelalarda Türkçe kelimeler yerine İngilizce’nin kullanıldığına işaret ederek yaptığı “Bir özentidir gidiyor” açıklaması ve belediyelere İngilizce tabelaların sökülmesi çağrısının ardından, Türk Dil Kurumu (TDK) bu konuda ilk adımı atmaya hazırlanıyor.

        Gazete Habertürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre; TDK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, “Belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, ulaşabildiğimiz herkese ulaşacağız. Belediye başkanlarının katıldığı bir çalıştay yapacağız. Belediye ruhsat vermezse bu işyerlerini açamazlar. Belediye diyecek ki: ‘İşyerinizin adı ne?’ ‘Yabancı kelimelerden oluşan bir isim konursa ruhsat vermeyin’ önerisinde bulunacağız. Bizim yaptırım yetkimiz yok ama ‘Türkçe’yi kullanın’ diye tavsiyede bulunabiliriz” dedi.

        REKLAM

        10 YILDA 76 BELEDİYE

        Son 10 yılda 76 belediye meclisinin yabancı dilde tabelalar konusunda karar aldığını belirten ve “Bu sayı çok az” diyen Çakıcı, geçmişte Arapça ve Farsça’nın, şimdi ise Batı kökenli kelimelerin Türkçe’yi tehdit ettiğini, her ikisinin de yanlış olduğunu vurguladı. Çakıcı, “Bizim meselemiz Türkçe. Türkçe’yi tehdit eden her şey. Biz Türkçe’si varken her türlü yabancı kelimenin tercih edilmemesi gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.

        ‘MESELE TABELA DEĞİL’

        Çakıcı, TDK olarak dile giren, yerleşen ve iletişime katkı sağlayan kelimelerle bir sorunları olmadığını kaydederek, Türkçe’nin bir kuşatma altında olduğunu ve TDK’nın dikkatleri bu tehlikeye çekmek istediğini söyledi. Çakıcı, şu ifadeleri kullandı: “Ben Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesiyim. Zaman zaman öğrencilerimin sınav kâğıtlarında alfabemize özgü kimi harflerin, örneğin, Ç, Ğ, I, Ö harflerinin yazılmadığını görüyorum. Mesele sadece tabela meselesi değil. Edebiyat öğrencilerinin bile zihinlerinde, Q klavyenin etkisiyle Ş harfi yok. Bu gidişin ileride ne tür bir sonuç doğuracağını tahmin etmek güç değil.”

        REKLAM

        YARIŞMA DÜZENLENECEK

        TDK Başkan Yardımcısı Çakıcı, Türk Dili Yılı etkinlikleri kapsamında vatandaşlarda Türkçe konusunda duyarlılık oluşturmak istediklerini belirtti. Etkinlikler kapsamında doğru, güzel Türkçe’nin kullanıldığı şiir, hikâye, afiş yarışmaları düzenlemeyi planladıklarını kaydeden Çakıcı, yarışmanın öğretmen ve öğrencilere yönelik olacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ