Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiliz halkı neden Kral III. Charles'ı kabullenmekte zorlanıyor? - İngiltere Son dakika Haberleri
        1

        Britanya Kraliçesi II. Elizabeth, 8 Eylül'de Balmoral Kalesi'nde ailesinin yanında 96 yaşında hayatını kaybetti.

        2

        Tahtın 1 numaralı varisi olan oğlu Charles ise tahta geçen isim oldu ve Kral III. Charles adını aldı.

        3

        Ancak Birleşik Krallık'ta halkın kabullenmesi Charles söz konusu olduğunda o kadar kolay görünmüyor. Peki ama neden?

        4

        Bunun sebeplerinden birisi yerine geldiği kişinin 70 yıldır hüküm süren ve Birleşik Krallık kadar dünyaya da damga vuran Kraliçe II. Elizabeth olması...

        5

        Kraliçe II. Elizabeth'in dünyada saygı gören bir kadın figür olmasının yanı sıra İngiliz halkının çoğunluğu kraliçeyi monarşi ile kendileri arasında dengeyi bir şekilde kuran bir hükümdar olarak görüyordu. Ancak Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü ile bu dengenin sağlanamayacağı düşünülüyor.

        6

        Bir diğer neden ise şüphesiz tüm dünyanın sevgisini kazanan eski eşi Prenses Diana...

        7

        Kral Charles, Prenses Diana ile evlendiğinde genç prenses henüz 19 yaşındaydı. Ancak evliliklerindeki sorunlar evlendikleri andan itibaren bir anlamda başlamıştı...

        8

        Prenses Diana'dan önce o dönem evli olan Camilla Parker Bowles'a aşık olan Charles, sarayın bu ilişkiye izin vermemesi sonrası Prenses Diana ile evlenmişti.

        Ancak Charles ve Camilla tüm itirazlara rağmen evlilikleri boyunca iletişim kurmaya ve görüşmeye devam ettiler.

        9

        Bu durumu fark eden Prenses Diana bu krizi "Evliliğimizde 3 kişiydik. Ben, Charles ve Camilla" diyerek anlatmıştı...

        10

        Camilla Parker-Bowles'un Diana ve Charles'ın dünyanın konuştuğu düğünde bile yer aldığı belirtilmişti.

        11

        Tüm bu ilişki sürerken Camillagate olarak adlandırılan, Charles ve Camilla'nın özel telefon konuşmalarının sızdırılması da İngiltere tarihindeki en büyük skandallar arasında yer almıştı.

        12

        Bu süreçte Diana halkın sevgilisi olmaya ve kendini hayır işlerine adamaya 1992 yılındaki boşanma kararlarından sonra da devam etti.

        Bu da Diana'yı halkın prensesi haline getirmesine karşın yaşananlardan Charles'ın sorumlu tutulmasına neden oldu.

        13

        Prenses Diana'nın 1997'deki trajik ölümü sonrasında bile Charles ve Camilla'nın evliliğine direnen Kraliçe II Elizabeth 2005'te geri adım attı ve çift tüm skandallara karşın evlendi.

        14

        Charles'ın tepki çekmesinde bir diğer faktör ise oğlu Prens Harry ve Meghan Markle'ın evliliği sürecinde takındığı sert tavır oldu.

        Çiftin saraydan ayrılık kararı sonrası Kraliçe II. Elizabeth'in ılımlı tavrına karşın Charles sert tepki gösterdi. Öyle ki çift İngiltere'yi ziyaretleri sırasında Kraliçe II. Elizabeth ile görüştü ancak Charles ile görüşme gerçekleştirmedi.

        15

        Kral III. Charles, Kral olarak yaptığı ilk halka seslenişte her şeye rağmen ılımlı mesajlar verdi ve annesi Kraliçe II. Elizabeth'e saygısını dile getirdi.

        16

        Konuşmasında annesine saygısını dile getiren Charles "Bu onun temeldeki kişisel adanmışlığıydı. Bütün hayatını buna adamıştı. Fedakarlıklar yaptı görevi için. Adanmış bir şekilde hizmet etti, geri adım atmadı. İlerleme zamanlarında, değişim zamanlarında, kutlama zamanlarında ve üzüntü zamanlarında, kayıp zamanlarında hep bu ruhla hizmet etti" dedi

        17

        "50 yıldan bu yana yapmış olduğum işleri şimdi William yapacak" diyen Charles Harry ve Meghan'a da sevgilerini dile getirerek onların da ABD'de kendi yaşamlarını sürdürmeye devam edeceklerini resmen duyurdu.

        Kapanışta ise annesine sevgilerini dile getirerek "Sevgili anneme... Sen artık ebedi yolculuğuna çıktın ve ben sadece şunu söylemek istiyorum; teşekkür ederim, teşekkür ederim. Sevgin ve adanmışlığın için ailemize ve ulusumuza o kadar güzel hizmet ettin ki uzun yıllar boyunca, melekler ebedi istirahatinde seninle olsun." dedi.

        18

        Charles'ın bu konuşması ılımlı görülerek Birleşik Krallık halkı tarafından olumlu olarak yorumlandı.