Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsmini değiştiren 6 dünya ülkesi ve isim değiştirme sebepleri
        1

        KUZEY MAKEDONYA CUMHURİYETİ

        Yunanistan ile sınır komşusu olan bu Avrupa ülkesi, 2004 yılında adını Makedonya Cumhuriyeti'nden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ne çevirmiştir. 1991 yılında Yugoslavya dağıldı ve ülke bağımsızlığını kazandı. Ancak yine de ülke hâlâ Makedonya'nın Eski Yugoslavyası olarak anılıyordu.

        Yunanistan, Makedonya bölgesi olduğu için itiraz etti. Böylece 2018'de Balkan ülkesi ve Yunanistan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti adı üzerinde bir anlaşma imzaladı.

        2

        TÜRKİYE

        Türkiye'nin İngilizce yazımı olan Turkey, aynı zamanda hindi anlamına geliyordu. Bu durum yazışmalarda ve resmî süreçlerde sorun yaratıyordu. Ayrıca Türkiye isminin, ülkenin kültür ve değerlerini daha iyi yansıttığı düşünüldü. 2022 itibarıyla ülkenin resmî ismi Türkiye oldu.

        3

        ÇEKYA

        Çek Cumhuriyeti'nin adını Çekya olarak değiştirdiğini duymadıysanız, yalnız değilsiniz. Birleşmiş Milletler 2016 yılında isim değişikliğini kabul etse de hâlâ çok iyi bilinmiyor.

        4

        HOLLANDA

        Holland ve Netherlands kelimelerinin ikisi de Hollanda anlamına gelse de hükümet 2020 yılında Holland ismini veda etti çünkü bu isim sadece ülkenin bir kısmını kapsıyordu. Şu anda ülkenin resmî adı Netherlands.

        5

        İRAN

        Bir zamanlar Pers olarak bilinen yerin adı 21 Mart 1935'te İran olarak değiştirildi. Muhammed Rıza Şah Pehlevi, İngilizlerin düzenlediği bir darbeye başkanlık ettikten ve 1921'de Tahran'ı işgal ettikten sonra sonunda İran şahı (1925-41) oldu ve ülkenin ismini değiştirdi. Pehlevi, Pers'in modern dünyadan çok geride kaldığını hissetti ve ona yeni bir isim verdi.

        6

        ESWATİNİ KRALLIĞI

        Güney Afrika ülkesine sıkışmış küçük, karayla çevrili bir ülke olan Svaziland -gerçekten başka bir ülkenin içinde bulunuyor- adını 2018'de eSwatini Krallığı olarak değiştirdi.

        Ülkenin mutlak hükümdarı olan Kral III. Mswatti, Svazi'nin bağımsızlığının 50. yıldönümü kutlamaları için toplanan kalabalığa, "Bağımsızlığa kavuşan Afrika ülkeleri, sömürgeleştirilmeden önceki eski adlarına geri döndüler" dedi. "Yani bundan böyle ülke resmî olarak eSwatini Krallığı olarak bilinecek."

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ