Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Motor Sporları Formula 1 SON DAKİKA CANLI | Formula 1 canlı anlatımı! Lewis Hamilton şampiyonluğunu ilan etti - Haberler - Motor Sporları Haberleri

        Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix'sini, Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton kazandı.

        Intercity İstanbul Park Pisti'nde 58 tur üzerinden yapılan yarışta Hamilton, damalı bayrağı ilk sırada görerek sezonun bitimine 3 etap kala kariyerinin 7. şampiyonluğunu ilan etti.

        Racing Point'ten Meksikalı Sergio Perez'in ikinci olduğu yarışta Ferrari'nin Alman pilotu Sebastian Vettel ise üçüncü sırayı elde etti.

        KUPAYI ŞENTOP VERDİ

        Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix'sinde ilk 3'e giren pilotlara kupalarını TBMM Başkanı Mustafa Şentop verdi.

        Intercity İstanbul Park Pisti'nde düzenlenen yarış sonrası yapılan törende Mustafa Şentop, birinci olan Mercedes pilotu Lewis Hamilton, ikinci sıradaki Racing Point sürücüsü Sergio Perez ve üçüncülüğü alan Ferrari'den Sebastian Vettel'e kupalarını takdim etti.

        Kupa töreninden sonra büyük sevinç yaşayan pilotlar, podyuma çıkmalarını kutladı.

        "PİST ÇOK İYİYMİŞ DEĞİL Mİ?"

        TBMM Başkanı Şentop, yarışı kazanan Hamilton için sosyal medyadan mesaj da paylaştı. Antrenman turlarında pistin kaygan olmasından yakınan İngiliz pilota takılan Şentop, "Formula 1'in İstanbul ayağını kazanan Mercedes Pilotu Lewis Hamilton'ın yeni şampiyonluğunu podyumda tebrik edip, kupasını takdim ettik. Pist çok iyiymiş değil mi şampiyon" ifadelerini kullandı.

        SCHUMACHER'İN REKORUNA ORTAK OLDU!

        Mercedes'in Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, DHL Türkiye Grand Prix'sinde şampiyonluğunu ilan ederek Alman Michael Schumacher'in rekoruna ortak oldu.

        Intercity İstanbul Park'ta düzenlenen müsabakada birinci olan Hamilton, sürücüler klasmanında ikincilikte yer alan takım arkadaşı Valtteri Bottas'ın önünde bitime 3 etap kala şampiyonluğu garantiledi.

        REKLAM

        Hamilton, 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 ve 2019'dan sonra 2020 sezonunda da zafere ulaşarak kariyerinin 7. şampiyonluğunu kazandı.

        Böylece Hamilton, Alman Michael Schumacher'in 7 kezle "Formula 1'de en fazla şampiyonluk yaşayan pilot" rekorunu egale etti.

        İSTANBUL PARK'TA DERECELER

        Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix'sinde pilotların sıralaması ve dereceleri şöyle oluştu:

        Sürücü Takım Süre
        1 Lewis Hamilton Mercedes 1.42.19.313
        2 Sergio Perez Racing Point +31.633
        3 Sebastian Vettel Ferrari +31.960
        4 Charles Leclerc Ferrari +33.858
        5 Carlos Sainz McLaren +34.363
        6 Max Verstappen Red Bull +44.873
        7 Alexander Albon Red Bull +46.484
        8 Lando Norris McLaren +61.259
        9 Lance Stroll Racing Point +72.353
        10 Daniel Ricciardo Renault +95.460
        11 Esteban Ocon Renault +1 tur
        12 Daniil Kvyat AlphaTauri +1 tur
        13 Pierre Gasly AlphaTauri +1 tur
        14 Valtteri Bottas Mercedes +1 tur
        15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo +1 tur
        16 George Russell Williams +1 tur
        Kevin Magnussen Haas -
        Romain Grosjean Haas -
        Nicholas Latifi Williams -
        Antonio Giovinazzi Alfa Romeo -

        YARIŞ ÖNCESİ YAĞMUR ETKİSİ!

        Cuma günü antrenman ve dün sıralama turları ile başlayan İstanbul’daki Formula 1 heyecanı bugün final yarışıyla devam etti. Önceki günlerde olduğu gibi İstanbul Park’ta bugün de yağış etkisini gösterdi. Antrenman ve sıralama turlarında yağmur nedeniyle pilotlar görüş sıkıntısı yaşarken, araçlar da piste tutunmakta zorluk yaşamıştı. Pilotlar bugün de yarış öncesi ısınma turlarını atarken benzer görüntüler yaşandı. Henüz ısınma turlarında yaşanan ufak kazalar sonucu bazı pilotlar pite dönmek zorunda kaldı. Yarış start alırken yağmur durdu ancak ıslak zemin nedeniyle birçok takım yarışa yağmur lastikleriyle başlamayı tercih etti.

        VERSTAPPEN'DEN KÖTÜ BAŞLANGIÇ

        Yarışa ikinci cepten başlayan Red Bull´un Hollandalı pilotu Max Verstappen, startı iyi yapamadı ve yerini kaybetti. Renault pilotu Esteban Ocon ile Mercedes pilotu Valtteri Bottas yarışın hemen başında yaşanan çarpışma sonucunda pist dışına çıktı. Bu bölgede süre kaybeden ikili, sonrasında yeniden piste döndü. Yarışın ilk bölümünde 11´inci sırada start alan Ferrari pilotu Sebastian Vettel, iyi bir atakla ilk 3´e kadar yükseldi. 16´ncı sıradan start alan McLaren pilotu Carlos Sainz da iyi bir başlangıç yaparak 8´inci sıraya kadar yükseldi. Yarışta ilk pit stop yapan isim 7´nci turda pite gelen Ferrari pilotu Charles Leclerc olurken, Vettel ve Hamilton ise 9´uncu turda pite geldi.

        GIOVINAZZI YARIŞ DIŞINDA KALDI, SANAL GÜVENLİK ARACI DEVREYE GİRDİ

        Alfa Romeo´nun İtalyan pilotu Antonio Giovinazzi 13´üncü turda yarış dışı kalırken, Sanal Güvenlik Aracı geldi. 3 turluk Sanal Güvenlik Aracı´nın sona ermesi sonrasında 16´ncı turda ilk 6´daki sıralama şu şekilde oluştu: "1. Stroll, 2. Perez. 3. Verstappen, 4. Vettel, 5ç Hamilton, 6. Albon." Sanal Güvenlik Aracı´nın sona ermesinin ardından büyük bir atak yapan Red Bull pilotu Alexander Albon, önce Hamilton, sonrasında ise Vettel´i geride bırakarak 4´üncü sıraya yükseldi.

        VERSTAPPEN SPİN ATTI

        18´inci turda Verstappen, Perez´i geçmeye çalışırken aracın arkasının kontrolünü kaybetti ve spin attı. Perez ikinciliğini korurken, Verstappen 6´ncı sıraya kadar geriledi. İlk attığı spinin ardından alt sıralardan kurtulamayan Bottas ise 21´inci turda bir kez daha spin atarak 17´nci sıraya kadar geriledi. 34´üncü turda Albon virajda aracın arkasının kontrolünü kaybederek spin attı. Ferrari´nin pit stop ekibinin de Vettel´e yavaş pit stop yapması nedeniyle Lewis Hamilton 3´üncü sıraya yükseldi, Verstappen ise yeniden 4´üncü sıraya çıktı. 36´ncı turda Haas pilotu Kevin Magnussen, pit stop yaptıktan sonra lastiklerin yanlış takılmasından dolayı yarış dışında kaldı.

        STROLL YARIŞA TUTUNAMADI

        Yarışa pole pozisyonunda başlayan Racing Point pilotu Lance Stroll avantajını kullanamadı. Takım radyosundan pit stop’a çağrılan Stroll, teklifi geri çevirmek istedi ancak takım kararına uydu. Lastik değişiminin ardından piste dönen Stroll rakiplerinin gerisinde kaldı ve yarışı 9. sırada tamamladı.

        HAMILTON ZİRVEYE YÜKSELDİ

        37´nci turda Lance Stroll pit´e girerken, Sergio Perez ilk sıraya yükseldi. Lewis Hamilton 38´inci turda DRS´ini kullanarak Perez´i geçti ve liderliğe yükseldi. Yeni lastikleriyle 44´üncü turda Verstappen´e karşı atak yapan Leclerc, 12´nci başladığı yarışta 3´üncü sıraya yükseldi. Williams pilotu Nicholas Latifi ve Haas pilotları Romain Grosjean ile Kevin Magnussen´in de Giovinazzi´nin ardından dışarıda kaldığı yarışın son bölümünde Perez, Leclerc ve Vettel arasında büyük bir podyum çekişmesi yaşandı. Leclerc, Perez´e yaptığı atakla ikinci sıraya yükselirken, daha sonrasında Perez yeniden 2´nci sırayı aldı. Vettel, takım arkadaşı Leclerc´i son düzlükte geride bırakarak podyuma uzanan son isim oldu.

        Lewis Hamilton, yalnızca tek pit stop yaptığı yarışta tam 49 tur aynı lastiklerle mücadele etti ve sonunda zafere ulaştı. 2010 Türkiye Grand Prix´sinde de zafere ulaşan Hamilton, Türkiye´de yapılan son 3 Grand Prix´nin 2´sini kazanmayı başardı.

        Yarışın ardından açıklamalarda bulunan Lewis Hamilton, "Böyle bir zaferi ailesi ve taraftarlarımla kutlamak isterdim" diyerek, "Bu yarıştan dolayı çok gururluyum" ifadelerini kullandı.

        TBMM BAŞKANI ŞENTOP, BAKANLAR KASAPOĞLU İLE VARANK VE VALİ YERLİKAYA İLE BELEDİYE BAŞKANI İMAMOĞLU DA YARIŞI TAKİP ETTİ

        Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix'sine; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve davetliler katıldı.

        Öte yandan Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14´üncü ayağı olan Türkiye Grand Prix'sini kazanan Hamilton´a birincilik kupasını TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop takdim etti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ