KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Fatih Terim

4 Eylül 1953 yılında Talat Terim ve Nuriye Terim çiftinin oğlu olarak Adana'da dünyaya gelmiştir. Altı yaşından itibaren babası ile bir çok ağır işte çalışmıştır. Bir yandan da mahalle arasında futbol topunu ayağına değdirmeden duramazmış. Okul hayatı, futbol kadar başarılı gitmez. Babasının isteği üzerine Motor Sanat Enstitüsüne girer fakat 2. sınıfta devamsızlıktan okulu bırakmak zorunda kalır.

Girdiği motor sanat enstitüsünden devamsızlık sebebiyle ayrılan Terim  1969 yılında 16 yaşında Adana Demirspor'da kaleci olarak futbol kariyerine başlamıştır.Kulübün genç takımında oynamaya başlamıştır. Futbol başarısı ve kişiliğinden dolayı üç yıl içerisinde takım kaptanlığına getirilir. 1972 yılında, Türkiye Genç Milli Takımına çağrılır. Milli takım ile Romanya ile oynanan maçın ardından Adanademirspor'dan Galatasaray Spor Kulübü'ne transfer edilir. Transfer ücreti olarak o dönem için çok büyük miktar olan 1.650.000 TL para alır.

Oynadığı futbol ile Galatasaray'a ve Türk futboluna gönül veren Fatih Terim herkesin gönlünde taht kurmuştur. 20 Nisan 1975 yılında İsviçre karşısında ilk milli maçına çıktı. Sarı - Kırmızı'lı takım ile top koşturan Terim, 11 yıl boyunca şamğiyonluğu göğüsleyememiştir. Futbol hayatı boyunca Türk Milli Takımı formasını 51 defa gururla giyen Terim, giydiği formanın hakkını başarıyla vermiştir.

Futbol hayatının ardından antrenörlük kurslarına gitti ve almış olduğu belgeler ile MKE Ankaragücü'nün başına geçti. 2 sene bu takımı çalıştırarak takımı 6. sıraya kadar yükseltti. Ardından 1989-90 sezonunda Göztepe'yi çalıştırdı. 1990 yılında A Milli Takımı çalıştıran Alman teknik direktör Sepp Piontek'in yardımcılığına getirildi. 1993'te 21 yaş altı milli takım ile Akdeniz Oyunları'nda şampiyon oldu ve aynı sene Türk Milli Takımı' nın başına geçti.1996 yılında, teknik direktörlüğünü yaptığı milli takım, tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

Euro 1996 yılında başarı gösteremeyen Terim milli takım görevinden istifasını vererek Galatasaray takımının başına geçmiştir. 1996 yılında Galatasaray' ın başına geçen Fatih Terim, Türkiye' de bir ilki gerçekleştirmiş ve 4 sene üst üste Sarı-Kırmızı' lı takım ile lig şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu süre içerisinde ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kupasını kazanır. Terim gösterdiği başarısından dolayı sarı kırmızı renklere gönül veren taraftarlar, ona İmparator lakabını takmıştır. 2000 yılında Avrupa Kupalarında da zirveye ulaşmış ve UEFA Kupasını başında bulunduğu Galatasaray ile kazanmıştır.

İmparator Terim, Türkiye' de elde ettiği başarıları yurt dışında başka bir takımda da elde etmek için 2000-01 sezonunda kariyerini İtalya Futbol 1.Lig takımlarından Fiorentina'nın Teknik Direktörü olarak devam ettirmiştir. Başarılarından dolayı İtalyan futbol kamuoyunun'da dükkatlerini üzerine toplamıştır.İtalyan futbol takımı Fiorentina' daki başarılarından sonra 2001-02 futbol sezonunda dünyaca ünlü Milan takımı ile anlaştı. Fakat ilk yarının ortasında görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 2003 senesine kadar bu takımı yöneten Terim, 2003'te Galatasaray'a geri döndü. Üst üste aldığı başarısız sonuçlar sonrasında 2004' te görevine son verildi.

2005 yılında tekrar' dan Türk Milli Takımı'nın başına geçti. Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 55. kez takımının başına, 7 Şubat 2007 tarihinde yapılan Gürcistan maçıyla çıktı.Coşkun Özarı'nın rekorunu kıran İmparator, 24 Mart 2007 Yunanistan - Türkiye maçı ile 56. kez milli takımı' nın başına geçti. Türkiye Milli Takımı' nı Avusturya ve İsviçre' de yapılacak olan EURO 2008 finallerine çıkmasını sağladı ve şampiyonada Milli Takım' ı yarı finale yükseltti. Yarı finalde Almanya ile karşılaşan Milli Takım Almanya takımına 3-2 yenilerek elendi. Bu sonuçla Türkiye Milli Futbol Takımı EURO 2008'de Avrupa üçüncüsü oldu. Türkiye Milli Futbol Takımı' nı 2010 FIFA Dünya Kupası'na taşıyamadığı için 19 Ekim 2009 tarihinde görevinden ayrıldı.

 8 Mayıs 2007 tarihinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından Commendatore Nişanı "İtalyan Dayanışması Yüksek Liyakat Nişanı'' ile ödüllendirildi. 17 Mayıs 2011 tarihinde üçüncü kez Galatasaray teknik direktörlüğüne geldi ve 2012 de lig şampiyonluğu yaşayarak 5 şampiyonlukla lig tarihinin en fazla şampiyonluk kazanan teknik direktörü unvanını kazandı. Ayrıca daha önce 2002 yılında düzenlenen UEFA Elit Teknik Direktörler Forumuna davet edilen ilk teknik direktör unvanını kazanan Fatih Terim, aynı organizasyona 2012 yılında tekrar davet edilmiştir.

24 Eylül 2013 tarihinde Galatasaray Kulübü başkanı Ünal Aysal tarafından görevine son verilen Terim 2013-14 sezonu için Milli Futbol Takımı' nın başına getirilmiştir. Futbol kariyerin' de üstün başarıları ve saygın kişiliği ile tanınan İmparator Terim, Fulya Terim ile 1980 yılında evlenmiş ve Merve ve Buse adında iki kız babasıdır.

Fatih Terim Haberleri

  • Fatih Terim’in teknik direktörlük kariyeri

    Gündem, 26 Aralık 2023

    Fatih Terim’in teknik direktörlük kariyeri

    Son olarak Galatasaray’ı çalıştıran ve Ocak 2022’den bu yana takım çalıştırmayan tecrübeli teknik direktör, Yunanistan Süper Ligi ekiplerinden Panathinaikos ile prensip anlaşmasına vardı.

  • Fatih Terim nikah şahidi

    Magazin, 02 Aralık 2023

    Fatih Terim nikah şahidi

    İşletmeci Umut Evirgen ile oyuncu Alina Boz, Emirgan'da demirli olan Halas 71 adlı teknede hayatlarını birleştirdi. Fatih Terim, nikah şahidi oldu

  • Seçil Erzan’ın evinde çıkan yeni liste

    Gündem, 02 Aralık 2023

    Seçil Erzan’ın evinde çıkan yeni liste

    Türkiye’yi sarsan milyon dolarlık dolandırıcılık davasında, Seçil Erzan’ın yakalama dosyasında kimlerden kaç para aldığı, ne kadar ödediği ve kalan borçların ne kadar olduğuna dair iki liste ortaya çıktı. Soruşturma dosyasında yer alan biri dolar diğeri TL olarak alınan liste de Fatih Terim’in ve şoförünün isimleri de yer alıyor. Listede Fatih Terim’den 700 bin dolar alındığı 1 milyon 500 bin dolar ödendiği belirtiliyor. Fatih Terim’in şoförünün de verdiği paradan fazla para aldığı yazılıyor. Ayrıca Fatih Terim’in 2020’de çektiği 23 milyon 700 bin liralık ihtiyaç kredisi ile ilgili belge de Seçil Erzan’ın evrakları arasında bulunarak dosyaya konuldu

    İş insanı Çeviker: Parayı kör noktada teslim ettik

    Gündem, 28 Kasım 2023

    İş insanı Çeviker: Parayı kör noktada teslim ettik

    Bankacı Seçil Erzan'ın mağdurlarından iş insanı Bülent Çeviker, "Seçil hanım bize Fatih Terim'in bir fonu olduğunu ve getirisinin de yüksek olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 milyon dolar parayı bankanın kapısının dışında teslim ettik. Bu konuda Seçil Hanım bizi özellikle tembihledi, 'Bu özel bir fon bankada kameralar var. Kameralara gözükmeyecek şekilde parayı teslim etmen gerek. Fatih Terim'in fonu olduğu duyulursa, Terim bu işten çok rahatsız olur' dedi" şeklinde konuştu

    Fatih Terim ve kızı Buse Terim’in ifadeleri ortaya çıktı

    Gündem, 24 Kasım 2023

    Fatih Terim ve kızı Buse Terim’in ifadeleri ortaya çıktı

    Denizbank eski Şube Müdürü Seçil Erzan’ın futbol dünyasının ünlü isimlerini milyonlarca dolar dolandırdığı iddiasıyla başlanan davada, bazı müşteki avukatları Fatih Terim’in de mahkemeye gelip ifade vermesini talep etti. İlk duruşmada mahkeme tarafından davet edilmeyen Fatih Terim ve Seçil Erzan’a 190 bin dolar parasını kaptıran kızı Buse Terim Bahçekapılı’nın da ifadeleri ortaya çıktı.

  • Terim'den Reynmen'e: Sıkıştığın zaman sat

    Magazin, 12 Eylül 2023

    Terim'den Reynmen'e: Sıkıştığın zaman sat

    Reynmen, uçakta karşılaştığı Fatih Terim’e forma imzalattı. Terim'in esprisi uçaktakileri güldürdü

  • Dostlarından Fatih Terim'e

    Magazin, 08 Eylül 2023

    Dostlarından Fatih Terim'e

    Fatih Terim, 70'inci doğum gününü özel bir organizasyonla kutladı. Geceye Kenan Doğulu-Beren Saat çifti, Kıvanç Tatlıtuğ, Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ gibi ünlü isimler de katıldı

  • "Kararı ben veririm"

    Futbol, 27 Ağustos 2013

    "Kararı ben veririm"

    Galatasaray'da Fatih Terim, 'Trip' yapan yıldızlarını 'tatlı sert' uyardı ve son noktayı koydu

    Terim'den al haberi!

    Futbol, 16 Ağustos 2011

    Terim'den al haberi!

    Galatasaray Futbol Takımı, yurt dışındaki hazırlık kamp çalışmaları çerçevesinde yarın Yunanistan temsilcisi Olympiakos ile Georgios Karaiskakis Stadı'nda yapacağı özel maç için Atina'ya gitti.

    Terim'den şok karar!

    Futbol, 27 Eylül 2012

    Terim'den şok karar!

    Galatasaray'ın, Spor Toto Süper Lig'in 6. haftasında yarın Orduspor ile oynayacağı maçın kadrosu belli oldu.

  • Yine Ömer yine olay!

    Futbol, 02 Şubat 2012

    Yine Ömer yine olay!

    Kaptan Sabri, Antalya kalecisi Ömer’e ateş püskürdü: “Koskoca adam. Yine provoke etti. Maçtan sonra terbiyesizce şeyler yaparak ortalığı kızıştırmaya çalıştı. Her zaman bunu yapıyor ama kimse bir şey demiyor.”

  • "Terim varsa ben yokum"

    Futbol, 25 Eylül 2013

    "Terim varsa ben yokum"

    İşte büyük krizi başlatan o futbolcu...

  • Ersun Yanal'a tavsiye

    Futbol, 17 Eylül 2013

    Ersun Yanal'a tavsiye

    Fatih Terim de Milan'da aynı sıkıntıya girdi, Maldini onu harcadı! Fatih Altaylı yazdı

    İtalya'dan Terim'e mesaj...

    Futbol, 09 Nisan 2013

    İtalya'dan Terim'e mesaj...

    İtalyan basını, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'e 2001 yılındaki 4-0'lık Milan maçını hatırlattı

    Bodrum'da kutlama

    Cemiyet Hayatı, 15 Ağustos 2013

    Bodrum'da kutlama

    Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal ile Teknik Direktör Fatih Terim, 11 Ağustos’ta Kayseri’de oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin galibiyetini Bodrum’da kutladı

  • "Aklını kullan F.Bahçe’ye gel"

    Futbol, 27 Mayıs 2011

    "Aklını kullan F.Bahçe’ye gel"

    Emre Belözoğlu , Selçuk İnan’ın aklını çelmeye çalışsa da başaramadı...

  • Terim'in gözü Copa America'da!

    Futbol, 08 Temmuz 2011

    Terim'in gözü Copa America'da!

    Fatih Terim, kampta 4 saat uykuyla yetinirken, TV’den Copa America’yı izleyerek genç ve gelecek vaadeden oyuncuları büyüteç altına aldı.

  • Terim'in çileği

    Futbol, 05 Mayıs 2013

    Terim'in çileği

    Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Real Madridli yıldızı istiyor

    İşte asıl hikaye!

    Futbol, 18 Mayıs 2011

    İşte asıl hikaye!

    Beşiktaş, Tayfur Havutçu ile anlaşmadan önce tecrübeli hoca tarafından reddedilmiş...