Kobe Bryant'ın hayatı...
Los Angeles Lakers'in efsane basketbolcusu Kobe Bryant, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Los Angeles Lakers ile 5 NBA şampiyonluğu elde eden, 18 kez all-star seçilen, 2008'de normal sezonun, 2009 ve 2010'da ise final serisinin en değerli oyuncusu (MVP) ödülünü alan, ABD Milli Takımı formasıyla 2008 ve 2012 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan 41 yaşındaki efsane, kariyerinde 1566 maça çıkmıştı. İşte Kobe Bryant'ın hayatı...
Rakip savunmalara karşı acımasızlığı nedeniyle zehirli bir yılan türü "Kara Mamba" lakabı takılan Bryant, 2006-07 sezonunda skorer oyununu farklı bir boyuta taşıdı.
Mart ayında sırasıyla 65, 50, 60 ve 50 sayı kaydeden Kobe, Chamberlain'den sonra "50 sayı barajını üst üste en fazla geçen 2'nci NBA oyuncusu" olarak tarihe adını yazdırdı. Lakers, Bryant'ın 10 kez 50 ve üstü skor ürettiği sezonu, yine play-off ilk turunda elenerek kapattı.
Lakers, İspanyol pivot Pau Gasol'ün yıl ortasında takıma katıldığı 2007-08 sezonunda yeniden şampiyon takım havasına girdi. Lakers, Bryant'ın 28,3 sayı, 6,3 ribaunt ve 5,4 asist ortalamalarıyla kariyerinde ilk kez normal sezonun en değerli oyuncusu (MVP) seçildiği sezonda NBA finaline çıktı.
Fakat Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen ve Rajon Rondo'yu kadrosunda barındıran Boston Celtics'e 4-2 ile boyun eğdi.
Kobe, O'Neal olmadan ilk kez finale yükseldiği yıldan sonra 2008-09 sezonunda yine takımını finale taşıdı. Hidayet Türkoğlu'nun da önemli parçaları arasında yer aldığı Orlando Magic'i 4-1 mağlup eden Lakers, 7 yıl sonra NBA'in zirvesine çıktı. Kobe ise kariyerinde ilk defa final serisinin MVP'si seçildi.
Lakers, 2009-10 sezonunda 2 yıl önce finali kaybettiği Celtics'ten 4-3'lük skorla rövanşı aldı. Art arda final serisinin MVP'si seçilen Bryant böylece 5. şampiyonluk yüzüğünü taktı ve kendisinden şüphe edenlere en güzel cevabı verdi.
İdolü ve sürekli mukayese edildiği Michael Jordan'ın 6 şampiyonluk sayısını geçmek isteyen Bryant, sonraki 2 sezonda Batı Konferansı yarı finalinden ötesini göremedi. 2010-11 sezonunda Mavericks, sonraki yıl ise Kevin Durant ve Russell Westbrook'lu Oklahoma City Thunder, Kobe'nin hayalinin gerçekleşmesine izin vermedi.
2012 yazında Dwight Howard ve Steve Nash'i kadroya katmasıyla şampiyonluğun favorisi olarak gösterilen Lakers, bir türlü beklenen oyunu sergileyemedi. Kobe, 10 Nisan 2013'te oynadığı 47 sayı, 8 ribaunt, 5 asist, 4 blok ve 3 top çalmalık maçta "5 istatistikte aynı anda bu sayılara ulaşan ilk NBA oyuncusu" olarak tarihe geçti.
Maç başına ürettiği 27,3 sayı, 6 asist ve 5,6 ribauntla takımını sürükleyen Bryant, 2 gün sonra çıktığı Golden State Warriors maçında sol aşil tendonunda meydana gelen yırtık sebebiyle sezonu kapattı ve 8 ay basketboldan uzak kaldı.
2013-14 sezonunda yeniden formasına kavuşan deneyimli oyuncu, 6 maça çıktıktan sonra 18 Aralık 2013'te sol dizindeki çatlak yüzünden sezonu kapattı.
Kobe, 14 Aralık 2014'teki Minnesota Timberwolves maçında, kariyerinde 32 bin 292 sayısı bulunan Michael Jordan'ı geçerek Kerim Abdülcabbar (38 bin 387) ve Karl Malone'un (36 bin 928) ardından "NBA tarininin en skorer 3'üncü oyuncusu" oldu.
Bryant, 22 Ocak'ta sağ omzundaki kas grubunda oluşan yırtık nedeniyle 2014-15 sezonun kalanında forma giyemedi. Kobe, 2014-15 sezonunda forma giydiği 35 maçta 22,3 sayı, 5,7 ribaunt ve 5,6 asist ortalamalarıyla oynadı.
REKORLARI
-Kerim Abdülcabbar ve Karl Malone'un ardından NBA tarininin en skorer 3'üncü oyuncusu... (33 bin 583)
-NBA tarihinde hem 30 bin sayı hem de 6 bin asist barajını geçen tek oyuncu
-Bir NBA takımının formasını en uzun süre giyen basketbolcu: 20 sezon (Los Angeles Lakers)
-Bir maçta 2'nci en fazla sayı atan NBA oyuncusu: 81 sayı
-Kariyeri boyunca 40 sayının üstünde skor ürettiği maç sayısı: 134 (60 sayı ve üstü 5, 50 sayı ve üstü 25 maç)
-Wilt Chamberlain'den sonra 50 sayı barajını üst üste en fazla geçen NBA oyuncusu: 4 maç (2007'nin mart ayında sırasıyla 65, 50, 60 ve 50 sayı)
-NBA sayı kralı: 2005-06 sezonu (35,4) ve 2006-07 sezonu (31,6)
-NBA All-Star maçında MVP Ödülü'nü en fazla alan oyuncu: 4 kez (2002, 2007, 2009, 2011)
-NBA All-Star maçına üst üste en fazla seçilen oyuncu: 18 kez
-NBA All-Star maçı ilk 5'ine en fazla seçilen oyuncu: 16 kez
-Bir maçta en fazla 3 sayılık basket atan oyuncu: 12
- Bir NBA maçına ilk 5'te başlayan en genç oyuncu: 18 yaş, 158 gün
- NBA All-Star maçına ilk 5'te çıkan en genç oyuncu: 19 yaş, 169 gün
60 SAYIYLA VEDA ETTİ
Kobe Bryant, 15 Nisan 2016'da Utah Jazz karşısında 101-96 kazandıkları maçta 60 sayı kaydederek 20 yıllık kariyerine (37 yaşında) son vermişti.
"İÇİM TİTREDİ"
Veda ettiği maçın ardından şunları söylemişti: "Kendi kendime dedim ki, inanamıyorum bunun olduğuna, bütün gün bu anı yaşayacağım hep aklımdaydı. Son kez o formayı üzerime geçirmek, son kez ayakkabılarımı bağlamak içimi titretti ve bir an durdum, hadi topla kendini çık ve oyna dedim. Evde maça hazırlanırken omuzuma, dizlerime buz koyarken hep bu anlar vardı aklımda bunları duygusal bir şekilde yaşayacağımı biliyordum."
TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ
Kobe Bryant, Eylül 2011'de Türk Hava Yolları'nın davetiyle Türkiye'ye gelmişti. ABD'li efsane, Galatasaray'ın TT Stadı'nda yaptığı antrenmana katılarak sarı-kırmızılı formayla poz vermişti.