Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya RTÜK semineri Alanya da başladı

        RTÜK ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri Eğitim Semineri Alanya’da başladı. Seminer açılış konuşması yapan RTÜK Başkanı Zahid Akman, iletişim araçları ve medyanın, özgürlüğün teminatı, hakların korunması ve sağlamlaşması açısından son derece önemli unsurlar olduğunu söyledi.

        RTÜK ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri Eğitim Semineri, Antalya’nın Alanya ilçesinde başladı. İlçenin Kargıcak beldesindeki Goldcity Turizm kompleksinde yapılan toplantıya RTÜK Başkanı Zahid Akman, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov, RTÜK Uzman Denetçisi Yusuf Turan, RTÜK Üyesi Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, RTÜK İzleme ve Değişim Daire Başkanı Nurullah Öztürk, RTÜK İzinler ve Tahsisler Daire Başkanı Yılmaz Kesmeci, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Bostancı, RTÜK Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Özçelik, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Aslan, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipehioğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim ve valiliklerin basın müdürleri katıldı.

        Toplantının açılış bölümünde konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, basının haber alma özgülüğü ve sorunlarının çözümünde valilik basın müşavirlerinin önemine vurguladı.

        Valilik basın müşavirlerinin, hem televizyonların, gazetelerin ve radyoların haber alma imkanının ortaya çıkarılması ve sağlanması açısından, hem halkın doğru bilgilendirilmesi açısından, hem de yerel basının oradaki sorunlarının aşılması açısından çok önemli olduğuna işaret eden Akman, bu organizasyonu, bu düşünceden hareketle gerçekleştirdiklerini belirtti.

        Türkiye’de yaklaşık 253 noktada yayıncılık yapıldığını, 1500’ün üzerinde radyo televizyonun Türkiye’de yayın yaptığını, RTÜK olarak 9 üye ve 500’ü aşkın personel ile radyo-televizyon yayınlarını hem denetlediklerini söyleyen Akman, “Yaptığımız faaliyet ve çalışmaların, özellikle yerel bazda yapılan tüm faaliyetler içinde, valilik basın müşavirleri bir şekilde oluyor. Özellikle düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde sorun çıkaran, kanuna uymayan, en azından bizim kararlarımızı hayata geçirmeyen yayın kuruluşlarının tevzi edilmesi konusunda valiliklerden ciddi katkı almaktayız. Bugünkü toplantımız, ‘Yayın kuruluşları nasıl takip edilir, nasıl tevzi edilir, onları daha fazla nasıl sıkıştırırız’ olmayacak elbette. Basın müşavirleri arıcılığıyla ülkemizdeki basın yayın kuruluşlarının haber özgürlükleri çerçevesinde bir takım konuşmalar yapacağız ve sizlerin bulunduğunuz bölgede, yerel medyanın adeta haber alma noktasında bir teminat olduğunuzu hatırlatarak bu kuruluşların doğru haber almasını sağlayacak bir takım alanların ve kanalların oluşturulmasında sizden ciddi katkılar isteyeceğiz.’’ dedi.

        RTÜK’ün yerel medyayı son derece önemsediğini , yerel basının, Türkiye’de çok sesliliğin ve demokratik yapının ayakta kalmasında ve ileriye yönelik olarak gelişmesinde en önemli fonksiyonu ifa eden iletişim aracı olduğunu belirten Akman şunları söyledi:

        “Yerel basının güçlülüğünün, yaygınlığının, Türkiye’nin hem coğrafyasından, hem tarihinden kaynaklanan gelişiminin gelecek nesillere aktarılmasında en önemli teminatıdır. Biz RTÜK olarak yerel medyanın sorunlarının çözümünde ve aşımında her zaman yapıcı bir tutum takınıyoruz. İyi bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi için katkı sağlayamaya çalışıyoruz RTÜK olarak, eğitim konusu gündemimizin her zaman birinci maddesini teşkil ediyor. Önümüzdeki günlerde bu amaçlı 4 etkinlik daha yapacağız’’

        Medyanın, çok büyük bir gücü elinde tuttuğunu, iletişim araçları,medya, Türkiye’de özgürlüğün teminatı, hakların korunması ve sağlanması açısından son derece önemli unsurlarz olduğunun altını çizen Akman,z “Biz, bunun farkındayız. Böyle büyük bir gücü kontrol eden medya mensuplarının da, kontrol ettikleri, sahip oldukları bu güce mütenasip bir donanıma, bilgi birikimine sahip olma zorunluluğu vardır. Medya mensupları bunun için elbette çalışıyorlardır. Biz de kurum olarak medya mensuplarına, zaman zaman bu tip hizmetler götürerek dünyaya entegre olmasını sağlayacak imkanları sunuyoruz.’’ Şeklinde konuştu.

        Toplantının sonunda basın mensuplarının Deniz Feneri davası ve CHP’li Kılıçdaroğlu’nun iddialarıyla ilgili açıklama yapmasını istediği Zahit Akman, ‘’Dün Ankara’da gerekli açıklamayı yaptık’’ diye cevap verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ